Logo image
Logo image

7 alimente care provoacă celulită

4 minute
Nu uitați că mai toate alimentele pe care le consumați conțin sare. Așadar, pentru a preveni înrăutățirea aspectului celulitei, reduceți consumul ei. Folosiți ierburi aromatice sau lămâie pentru asezonarea mâncărurilor.
7 alimente care provoacă celulită
Ultima actualizare: 14 decembrie, 2018

Cu siguranță ați auzit despre remediile naturiste care tratează și reduc această problemă, dar poate nu ați aflat care sunt alimentele ce provoacă celulita și o fac mai vizibilă. Poate că acesta este motivul pentru care tratamentele sau cremele nu dau rezultatele dorite. În acest articol, veți afla care sunt principalele alimente care provoacă celulită.

Alimente care provoacă celulită sau o agravează

Celulita este o problemă de care suferă toate femeile (sau majoritatea) și apare mai ales pe coapse și pe zona feselor. Este coșmarul oricărei femei și multe dintre ele doresc să știe cum să scape de celulită.

Pe lângă faptul că trebuie să evitați să purtați pantaloni strâmți și să stați pe scaun multe ore în șir, este indicat să evitați anumite alimente care provoacă celulită:

Dulciuri

Da… știm că sunt delicioase și că nu puteți trăi fără ele. Însă, pentru a avea pielea întinsă și fină, trebuie să reduceți pe cât posibil consumul de alimente dulci (mai ales cele produse industrial, care se vând în magazine).

Dulciurile determină formarea unei cantități mai mari de grăsime în organism și înrăutățesc aspectul celulitei. Prăjiturile, clătitele, ciocolata sau bomboanele sunt delicioase, dar sunt bogate în grăsimi trans ce pot provoca inflamații.

Zahărul adăugat în ceai este dăunător, mai ales dacă este rafinat, deoarece nu poate fi transformat în energie, ci se depune pe diferite părți ale corpului, mai ales pe picioare, șolduri, coapse și abdomen.

Îl puteți înlocui cu stevia, zahăr nerafinat sau un alt îndulcitor natural. Iar dacă aveți poftă de dulciuri, mâncați puțină ciocolată neagră.

Some figure

Grăsimi

Multe dintre alimentele pe care le consumăm sunt pline de grăsimi și nu sunt sănătoase. Hamburgerii, pizza, alimentele prăjite și alte produse vândute în restaurantele fast food sunt dușmanul numărul unu al organismului, inclusiv al pielii. Acestea provoacă depunerea grăsimii care, mai târziu, va apărea sub formă de celulită pe coapse și fese.

Mâncați în schimb produse lactate degresate și evitați mai ales margarina, frișca, smântâna și untul, acestea fiind alimente care provoacă celulită.

Trebuie evitate și prăjelile, chiar și cele preparate acasă, dar și produsele cumpărate din magazin ce conțin grăsimi trans.

Tipurile de carne nerecomandate femeilor care vor să reducă aspectul celulitei sunt carnea roșie și mezelurile (salam, șuncă, parizer și cârnați).

Sare

Sarea (sau toate alimentele ce conțin sare) este dușmanul sănătății din mai multe motive. Aceasta cauzează retenție de apă, creând un mediu perfect pentru apariția celulitei. Vă recomandăm să nu consumați mai mult de 1,5 grame de sare pe zi.

Încercați să nu folosiți prea multă sare la gătit, alegeți ierburi aromatice pentru asezonarea mâncărurilor și nu mai puneți solnița pe masă. De asemenea, alegeți sarea de mare sau de Himalaya în locul celei obișnuite. Mâncați mai puține gustări sărate, cum ar fi cartofii prăjiți sau unele tipuri de brânză.

Some figure

Băuturi carbogazoase

Băuturile carbogazoase sunt dăunătoare sănătății pielii și a întregului organism. Acestea, mai ales cele din gama cola, conțin foarte mult zahăr și produse chimice nocive.

Unii oameni cred că fac o alegere mai bună alegând băuturi carbogazoase dietetice sau fără zahăr, dar acest lucru nu este adevărat. Trebuie să beți întotdeauna apă. Dacă vă plictisiți de ea sau nu sunteți obișnuiți să o beți, alegeți un suc natural sau un ceai rece din plante.

Cafea

Principalul component al cafelei (cofeina, ce se găsește și în băuturile carbogazoase) poate fi dăunător pielii. Prin urmare, aveți grijă să nu beți mult de 2-3 căni pe zi de cafea fără cofeină, cu puțin zahăr și lapte.

Totodată, puteți prepara un remediu natural cu zaț de cafea și ulei de măsline care exfoliază pielea și reduce celulita.

Citește și:

8 uleiuri pentru combaterea celulitei 

Some figure

Făină rafinată

Făina albă. Se găsește în majoritatea produselor pe care le consumați zilnic: pâine, prăjituri, orez, paste. Dacă acestea nu sunt integrale, nu se potrivesc cu planul dumneavoastră de reducere a celulitei. Ele conțin o cantitate mare de fermenți, foarte greu de metabolizat.

Dacă nu puteți trăi fără să mâncați pâine, o puteți prepara acasă din grâu integral (sau din cantități egale de făină integrală și obișnuită). Dacă o cumpărați, alegeți pâine neagră cu semințe.

Sosuri

Maioneza, muștarul, sosurile picante și cele din tomate provoacă dezastre la nivelul pielii și sunt incluse în lista de alimente care provoacă celulită.

Vă puteți prepara sosurile acasă folosind ierburi naturale și condimente. Este indicat să reduceți consumul alimentelor de acest gen, mai ales dacă sunt cumpărate din magazin.

Află mai multe! Citește și:

Celulita – 6 alimente de evitat

Some figure

În loc să cumpărați suc de roșii, folosiți roșii naturale pentru paste. Nu adăugați maioneză în toate alimentele, dar dacă vă place așa de mult, pregătiți maioneza acasă dintr-un ou și zeamă de lămâie. Puteți pregăti și propria rețetă de muștar cu semințe cumpărate din magazinele naturiste.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sullivan, T., & De Barra, E. (2018). Diagnosis and management of cellulitis. Clinical Medicine, Journal of the Royal College of Physicians of London. https://doi.org/10.7861/clinmedicine.18-2-160
  • Spelman, Denis , M Baddour, Mphl. (2018). Cellulitis and skin abscess in adults: Treatment. https://doi.org/10.1016/j.appet.2013.04.012

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.