Exprimarea în scris a emoțiilor vindecă rănile

Exprimarea în scris a emoțiilor reprezintă una dintre cele mai eficiente modalități de a combate stresul și a-ți ordona viața atunci când ai nevoie de o mână de ajutor.

Exprimarea în scris a emoțiilor ne ajută să scoatem la suprafață toată durerea, dezamăgirea, tristețea și suferința dinlăuntrul nostru. Deși nu este vorba decât despre a așterne cu un creion câteva cuvinte pe o foaie de hârtie, întreaga experiență ne ajută să ne eliberăm de emoțiile negative.

Tu obișnuiești să scrii atunci când ești copleșit de emoții intense?

Exprimă în scris ceea ce simți

Exprimarea în scris a emoțiilor îți dă o stare de bine

Fiecare dintre noi are nevoie să se „răcorească” la un moment dat. Câteodată trebuie să spunem exact ceea ce simțim și să vorbim despre ce ni se întâmplă. Dar a vorbi și a scrie sunt acțiuni distincte.

Când începi să umpli paginile unui jurnal cu gândurile tale cele mai ascunse, totul începe, dintr-o dată, să aibă noimă. Dacă ai probleme și simți că lumea din jurul tău te copleșește, este posibil să ai impresia că ai căzut într-o capcană. Negativitatea te oprimă și nu pare să existe nicio cale de scăpare.

Pe lângă faptul că îți vei așterne trăirile pe o foaie de hârtie, exprimarea în scris a emoțiilor te ajută să îți organizezi gândurile și să le analizezi în moduri până acum nebănuite.

De pildă, închipuie-ți că ai niște probleme pe plan sentimental. Nu înțelegi ce ți se întâmplă. Speranța se năruie și experimentezi anxietate și îndoieli. Oare de ce nu te simți bine? Care este problema? Ca să găsești un răspuns la aceste întrebări, începe să scrii.

Exprimarea în scris a emoțiilor te ajută să îți ordonezi gândurile

De îndată ce ți-ai așternut gândurile pe hârtie, citește-le și recitește-le de câte ori este nevoie. Vei fi surprins de ce vei descoperi. Poate îți vei da seama că ai devenit dependent emoțional de altcineva, că accepți o situație care nu îți place sau că nu mai vrei să fii cu actualul tău partener de viață.

Exprimarea în scris a emoțiilor va scoate la lumină realitatea. Cu ajutorul acestui obicei, îți vei redobândi pacea interioară.

Exprimarea în scris a emoțiilor accelerează vindecarea

Fiecare experiență negativă lasă răni invizibile. Cu cât încercăm mai mult să le ignorăm, cu atât ele se vor adânci. Din acest motiv, exprimarea în scris a emoțiilor este o practică terapeutică foarte importantă. Aceasta ne ajută să ne dăm seama care este problema reală.

Nu este neapărat necesar să treci prin experiențele menționate anterior. Moartea unei ființe dragi, pierderea locului de muncă, conflictele… Toate aceste situații pot fi tratate cu terapia prin scris.

Exprimarea în scris a emoțiilor ne va ajuta să vedem realitatea mai clar și va accelera procesul de vindecare. Când scrii, te eliberezi de tensiune, stres și anxietate.

Exprimarea în scris a emoților este o practică terapeutică

Multe persoane nu sunt capabile să scrie povești interesante sau să inventeze poezii adânci dacă nu își mențin sentimentele aproape de suprafață.

În fond, gândurile „curg” mai ușor atunci când nu suntem reprimați emoțional. Ne este mai ușor să găsim cuvintele potrivite pentru că nu apelăm la rațiune, ci la emoții. Sentimentele noastre trebuie să fie exprimate într-un fel sau altul.

Scrie într-un mod expresiv

Dacă ai mai încercat să îți exprimi emoțiile în scris, dar nu ai obținut rezultate satisfăcătoare, este posibil ca problema să fie faptul că nu scrii într-un mod expresiv. Mulți au tendința să gândească prea mult când scriu. Încearcă să creeze propoziții coerente și să explice fiecare aspect în detaliu.

Dar lucrurile nu funcționează astfel. Să scrii într-un mod expresiv presupune să îți așterni toate gândurile așa cum îți vin. Nu adăuga nimic în plus și nu încerca să le organizezi. Pur și simplu dă frâu liber haosului.

Nu are importanță dacă ceea ce scrii nu are nicio noimă. Mai târziu, vei reciti aceste fraze. După ce îți acorzi puțin timp și spațiu pentru a reflecta, vei putea privi lucrurile dintr-un alt punct de vedere.

Exprimarea în scris a emoțiilor reprezintă una dintre cele mai eficiente modalități de a scăpa de stres și de a readuce armonia în viața ta atunci când ai nevoie de ea cel mai mult.

Te-ar mai putea interesa