Ficatul și acumularea toxinelor – 9 semnale de alarmă - Doza de Sănătate
 

Ficatul și acumularea toxinelor – 9 semnale de alarmă

Înainte să dezvolți o boală hepatică foarte gravă, organismul îți va transmite anumite semnale de alarmă ce arată că toxinele s-au acumulat în exces în ficat.
Ficatul și acumularea toxinelor – 9 semnale de alarmă
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului uman. Ca mărime, acesta este depășit doar de piele, iar printre funcțiile sale se numără și unele esențiale pentru menținerea sănătății organismului. În articolul de azi te invităm să descoperi nouă simptome pentru acumularea toxinelor, pe care sub nicio formă nu ar trebui să le ignori.

În fiecare zi, ficatul filtrează sângele în scopul de a elimina toxinele și celulele de care organismul nu mai are nevoie. De asemenea, acest organ este responsabil de sintetizarea carbohidraților și a lipidelor.

Vitaminele A, D, E și K sunt depozitate în ficat, acestea fiind esențiale menținerii unei bune sănătăți fizice și mentale. Însă, deși este un organ excretor, acumularea excesivă de toxine poate inhiba funcționarea corectă a ficatului, împiedicându-l să-și îndeplinească funcțiile și alterând starea generală de sănătate.

Ficatul este capabil să se curețe pe cont propriu, dar acest proces este îngreunat în cazul în care organul este suprasolicitat. Din acest motiv, este esențial să cunoaștem semnalele de alarmă care ne avertizează că ficatul nostru trebuie detoxifiat.

9 semnale de alarmă ce arată că ficatul trebuie detoxifiat

1. Schimbări ale culorii urinei și ale materiilor fecale

Acumularea toxinelor și semnale de alarmă

Schimbarea culorii și a mirosului urinei sau a materiilor fecale pot indica prezența mai multor probleme de sănătate pe plan intern. Deși aceste simptome pot fi cauzate de tulburări ale sistemului urinar sau intestinal, ele pot indica faptul că ficatul nostru este bolnav.

Dacă organismul este hidratat corespunzător, culoarea urinei este în general galben deschis. Dacă însă suferi de icter, urina ta poate avea o culoare mai închisă. De asemenea, dacă ficatul este supraîncărcat cu toxine, materiile fecale pot fi mai deschise la culoare sau chiar negre.

2. Crampe și balonare abdominală

Deși este oarecum dificil să constatăm dacă crampele și balonarea abdominală sunt sau nu cauzate de o tulburare hepatică, este o greșeală să neglijăm această posibilă cauză.

Crampele persistente pot indica faptul că ficatul nu funcționează corespunzător și nu reușește să elimine deșeurile. De asemenea, supraîncărcarea cu toxine a ficatului poate cauza balonare constantă, de obicei însoțită de gaze intestinale.

3. Sensibilitate cutanată

Mâncărimile pot fi un seamn referitor la acumularea toxinelor

Acumularea toxinelor la nivelul ficatului produce aproape întotdeauna probleme cutanate. Mâncărimile, iritațiile și uscarea pielii aparent fără nicio explicație pot semnala faptul că avem ficatul intoxicat. Deși cremele hidratante pot remedia aceste simptome temporar, cauza lor este internă, motiv pentru care problemele vor reapărea.

4. Reflux gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian este o boală ce afectează sistemul digestiv și ficatul. Deși în general această tulburare este rezultatul unei alimentații deficitare și a substanțelor aflate în componența anumitor nutrienți, refluxul gastroesofagian poate fi cauzat și de acumularea excesivă de toxine la nivelul ficatului.

5. Acumularea toxinelor și diareea

Diareea poate avea numeroase cauze, inclusiv tulburările hepatice sau cele ale vezicii biliare. Dacă însă această problemă apare frecvent și aparent fără niciun motiv, este posibil ca ficatul tău să te avertizeze că trebuie să-l detoxifiezi.

6. Senzație de epuizare

Acumularea toxinelor poate provoca oboseală

Pe lângă senzația de oboseală, epuizarea presupune slăbiciune, letargie și inabilitatea de a îndeplini sarcinile zilnice. Dacă ficatul este suprasolicitat din cauza toxinelor, acest organ nu va filtra corespunzător sângele.

Drept consecință, celulele nu vor fi oxigenate în mod corect. Astfel, performanța fizică și mentală a persoanei afectate vor scădea, iar aceasta va simți permanent nevoia de a se odihni.

7. Pierdere subită a poftei de mâncare

Deși este normal ca în anumite situații să avem o poftă de mâncare scăzută, nu trebuie să neglijezi acest simptom. Mulți dintre noi ne gândim că este minunat să nu simțim nevoia să consumăm la fel de multe alimente ca de obicei. Însă, în doar câteva zile, acest simptom poate cauza deficiențe nutritive și alte reacții nedorite.

8. Acumularea toxinelor și retenția de apă

Acumularea toxinelor poate provoca retenție de apă

Retenția de apă este o problemă frecventă în rândul celor care suferă de tulburări renale. Însă acest simptom poate fi cauzat și de acumularea toxinelor.

În general, inflamațiile produse de retenția de apă pot afecta picioarele și alte părți ale corpului. Îți poți da seama dacă o inflamație este rezultatul retenției de apă dacă, atunci când o presezi cu degetele, observi o urmă ce rămâne imprimată pe piele timp de câteva secunde.

9. Ten gălbui

Icterul se manifestă sub forma îngălbenirii tenului și este rezultatul acumulării excesive a unei substanțe numite bilirubină, pigmentul conținut de fiere. Fierea este produsă de ficat și îndeplinește un rol foarte important în cadrul procesului digestiv.

Atunci când ficatul întâmpină dificultăți în filtrarea toxinelor din sânge, bilirubina se acumulează în fluxul sanguin, provocând schimbarea culorii pielii.

În momentul de față, experimentezi vreunul dintre simptomele prezentate în acest articol? Dacă observi două sau mai multe simptome, te sfătuim să începi o cură de detoxifiere și să-ți consulți medicul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Buey, L. García, F. González Mateos, and R. Moreno-Otero. “Cirrosis hepática.” Medicine-Programa de formación médica continuada acreditado 11.11 (2012): 625-633.
  • García-Cortés, M., et al. “Hepatotoxicidad secundaria a” productos naturales”: análisis de los casos notificados al Registro Español de Hepatotoxicidad.” Revista Española de Enfermedades Digestivas 100.11 (2008): 688-695.
  • Martínez Álvarez, J. R., et al. “Recomendaciones de alimentación para la población española.” Nutrición Clínica y dietética hospitalaria 30.1 (2010): 4-14.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.