A fost creat un exoschelet pentru copiii paraplegici - Doza de Sănătate
 

A fost creat un exoschelet pentru copiii paraplegici

Chiar dacă acest exoschelet ar putea fi soluția pentru multe leziuni ale coloanei la copiii paraplegici, marele său dezavantaj este costul foarte ridicat. 
A fost creat un exoschelet pentru copiii paraplegici

Ultima actualizare: 26 aprilie, 2019

Mulți oameni de știință fac eforturi pentru ca, în câțiva ani, nimeni să nu mai fie nevoit să folosească scaunul cu rotile. Nu ne referim la progrese științifice sau descoperiri medicale privind reconstrucția coloanei vertebrale. Vorbim despre neuroștiință și robotică, două domenii care se contopesc în vederea producerii unor dispozitive extraordinare, cum ar fi acest exoschelet pentru copiii paraplegici.

În viitorul apropiat, cei care lucrează în domeniul tehnologiei și al ingineriei vor conecta lumea lor, plină de cipuri, cabluri și senzori de corpurile noastre. În acest fel, părțile corpului deteriorate parțial sau total vor funcționa din nou. Acest câmp de dezvoltare oferă speranță unei multitudini de oameni, drept pentru care necesită sprijin și finanțare din partea instituțiilor.

Unul dintre cele mai promițătoare proiecte este, fără îndoială, un exoschelet pentru copiii paraplegici, care i-ar putea ajuta să meargă din nou. Este un subiect emoționant și complex pe care dorim să îl dezbatem în rândurile de mai jos.

Mai mult decât mișcare: un exoschelet pentru copiii paraplegici

Acest exoschelet mecanic utilizează o inginerie studiată și dezvoltată de ceva timp în mai multe domenii, cum ar fi cel militar și medical. Aceasta se bazează pe diverși senzori biometrici, baterii și motoare hidraulice.

La prima vedere, dispozitivul pare ostentativ și chiar greoi, însă ideea este de a obține un echipament cât mai ergonomic. Astfel, exoscheletul poate îmbunătăți viața persoanelor cu mobilitate redusă și le poate reda libertatea.

Copiii paraplegici: pacienții care au cea mai mare nevoie de această tehnologie

Un binecunoscut exoschelet este modelul HAL-5 din 2005, conceput pentru a ajuta să meargă persoanele în vârstă sau cu dizabilități. Acest aparat are o baterie durabilă, nu cântărește mult și are un aspect plăcut.

Chiar dacă exista unul pentru vârstnici, specialiștii au creat și un exoschelet pentru copii, care a fost prezentat în luna iunie a acestui an. Deși produsul se află încă în fază experimentală, Consiliul Național de Cercetare Spaniol (CSIC) susține că acesta este doar un început de drum în ceea ce privește această tehnologie.

  • Este vital să putem pune la dispoziție un exoschelet pentru copiii paraplegici cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani, care suferă de probleme ale coloanei vertebrale.

Conducătorii proiectului susțin că, în scurt timp, acest exoschelet va fi disponibil în spitale, fiind folosit ca metodă de terapie musculară. Antrenamentul efectuat îi va ajuta pe copiii cu amiotrofie spinală să își mențină mobilitatea.

Acest exoschelet pentru copiii paraplegici i-ar putea ajuta să meargă
  • Un program intens de recuperare cu acest exoschelet este vital pentru copii. Datorită neuroplasticității și a abilității lor de a-și recâștiga parțial mobilitatea, copiii au speranțe mai mari de recuperare decât adulții.
  • Acest exoschelet pentru copiii paraplegici este necesar în mod deosebit în cazuri de atrofie musculară. Această boală este diagnosticată la bebeluși cu vârste cuprinse între 7 și 14 luni. Prin urmare, acești copii nu au făcut un singur pas în toată viața lor. În plus, deteriorarea lor fizică și musculară este în general progresivă.
  • Oferirea exoscheletului micuților pacienți cu atrofie musculară este o rază de speranță atât pentru copii, cât și pentru familiile lor.

Dispozitivul le poate oferi celor mici o viață mai bună. Pe lângă îmbunătățirea mobilității, exoscheletul le asigură și o sănătate fizică mai bună, reducând posibilitatea agravării afecțiunii de care suferă.

Exoscheletul are un viitor nesigur

Acest exoschelet pentru copiii paraplegici este ca armura Omului de Fier. Dispozitivul îi ajută pe cei mici să stea în picioare și să facă un lucru pe care mulți dintre ei nu l-au făcut niciodată: să meargă.

  • Exoscheletul funcționează pe baza unui sistem care stimulează coloana vertebrală prin intermediul unor senzori. Răspunsul neuronal provocat, oricât de slab ar fi el, activează exoscheletul.
  • Problema este că fiecare copil are un tip diferit de atrofie musculară sau afecțiune a coloanei. Astfel, pentru ca toți pacienții să primească tratamentul optim, trebuie construit un exoschelet personalizat pentru fiecare în parte.
  • În plus, exoscheletele sunt complexe și costisitoare. Deși reprezintă o speranță uriașă pentru copii și rudele lor, puțini și-ar permite să le cumpere.
  • Există doar câteva modele în anumite spitale. Totodată, conducătorii proiectului susțin că singura modalitate prin care copiii pot beneficia de un astfel de aparat este închirierea sa. Din păcate, acest serviciu ar costa mai mult de 800 € pe lună.
Acest exoschelet pentru copiii paraplegici este foarte costisitor

Această cifră este destul de ridicată pentru majoritatea  familiilor. Prin urmare, achiziționare unui exoschelet pentru copilul lor este un vis imposibil pentru mulți părinți. Astfel, vestea inventării acestui dispozitiv devine mai degrabă un motiv de tristețe decât de bucurie.

Copiii ar trebui să utilizeze exoscheletul începând chiar de acum. Fiecare lună care trece este un timp pierdut pentru recuperare. Așteptarea reduce și șansele copilului de a-și îmbunătăți calitatea vieții.

Sperăm că instituțiile guvernamentale vor investi în proiecte de acest gen, deoarece un lucru atât de simplu și de minunat precum abilitatea de a merge ar trebui să fie accesibil oricărei persoane.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.