8 beneficii ale graviolei ce te vor surprinde - Doza de Sănătate
 

8 beneficii ale graviolei ce te vor surprinde

Datorită vitaminelor și mineralelor din componența sa, graviola (numită și guanabana) poate contribui la protecția sistemului nervos și la fortificarea oaselor. Nu ezita să încerci acest fruct tropical minunat!
8 beneficii ale graviolei ce te vor surprinde
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Graviola (guanabana) este un fruct tropical cu o aromă dulce-amăruie. Datorită proprietăților sale nutritive incredibile, aceasta a devenit unul dintre cele mai indicate alimente dacă vrei să îți îngrijești sănătatea. Descoperă cele mai importante 8 beneficii ale graviolei pentru sănătate!

Cărțile de istorie ne spun că graviola a fost cultivată încă din antichitate de multe popoare indigene ale celor două Americi. Acestea apreciau graviola datorită proprietăților sale nutritive și medicinale.

În zilele noastre acest fruct delicios este cultivat în multe alte colțuri ale lumii. De fapt, acesta este un ingredient indispensabil în numeroase rețete, inclusiv în deserturi, dulciuri și smoothie-uri.

Însă ceea ce mulți dintre noi poate nu știm este că există beneficii ale graviolei care ne pot îmbunătăți calitatea vieții. Vrei să afli mai multe? Citește în continuare și ia aminte!

8 beneficii ale graviolei

1. Fortifică sistemul imunitar

Beneficii ale graviolei pentru imunitate

Nutrienții de calitate superioară din acest fruct sunt utili pentru a fortifica sistemul imunitar. 100 g de graviola poate conține până la 20 mg de vitamina C. Această substanță este esențială pentru a crește prezența anticorpilor.

Consumul regulat al acestui fruct reduce susceptibilitatea la infecții. De asemenea, acest obicei ajută la eliminarea virusurilor și a bacteriilor nocive.

2. Crește nivelul de energie

Persoanele care suferă de oboseală sau dificultăți de concentrare pot avea de câștigat dacă aleg să consume graviola. Consumul zilnic al acestui fruct reduce simptomele menționate.

Graviola conține o cantitate semnificativă de fructoză, un zahar natural care „reîncarcă” organismul cu energie. În plus, aceasta este o sursă importantă de carbohidrați complecși, necesari pentru a menține sănătatea mentală și fizică.

3. Este un aliment anticancerigen

Beneficii ale graviolei anticancerigene

S-a demonstrat că acest fruct are un efect anticancerigen foarte puternic. Atât pacienții deja diagnosticați, cât și oamenii cu o predispoziție de a dezvolta cancer pot profita de acest beneficiu.

Antioxidanții din componența sa anulează efectul devastator al stresului oxidativ. Mai mult, aceștia atacă direct celulele maligne care produc tumori. De fapt, cercetările sugerează că graviola este utilă pentru a trata 12 tipuri distincte de cancer, inclusiv cel de colon, mamar și pulmonar.

Anumite persoane susțin că acest fruct oferă rezultate mai bune decât chimioterapia. Un avantaj foarte mare al său este faptul că nu produce efecte secundare nedorite.

Totuși, oamenii de știință trebuie să mai efectueze cercetări asupra acestui aspect, astfel încât să știm cu certitudine dacă graviola chiar poate completa tratamentele împotriva cancerului sau nu.

4. Protejează sistemul nervos

Graviola conține o cantitate semnificativă de vitamine din grupul B. Din acest motiv, consumul regulat al acestui fruct are un efect pozitiv asupra sistemului nervos.

Complexul vitaminelor B stimulează circulația sanguină și susține un număr mare de funcții ale sistemului cardiovascular. Vitamina B2 ține sub control nervii și fortifică funcțiile cognitive.

5. Protejează sistemul osos

Beneficii ale graviolet pentru sistemul osos

Acest aliment oferă beneficii semnificative pentru sistemul osos, drept pentru care este indicat ca femeile, copiii și vârstnicii să îl consume. Graviola conține fosfor și calciu. Dacă o includem în dieta noastră zilnică, ne vom fortifica atât oasele, cât și dinții.

Graviola este un remediu naturist delicios pentru femeile care au ajuns la menopauză. Acest beneficiu se datorează faptului că graviola împiedică pierderea densității osoase, o problemă cu care femeile se pot confrunta din cauza scăderii nivelului de estrogen.

6. Îmbunătățește sănătatea digestivă

Pacienții cu probleme digestive trebuie să țină cont de aceste beneficii ale graviolei. Dacă incluzi acest fruct în dieta ta, vei obține un aliat de nădejde împotriva simptomelor care te deranjează.

Conținutul ridicat de fibre și nutrienți esențiali al fructului oferă protecție florei bacteriene și susține refacerea nivelului de bacterii benefice. În același timp, graviola facilitează mișcările intestinale, stimulează eliminarea deșeurilor și fortifică digestia proteinelor și a grăsimilor.

7. Combate durerea

Beneficii ale graviolei pentru durerea de spate

Consumul unui suc natural preparat din acest fruct oferă un efect analgezic și antiinflamator, care poate ameliora durerile frecvente, precum cele de cap, tensiunea musculară și crampele.

Pentru a combate durerea cu succes, te sfătuim să bei suc de graviola de două sau trei ori pe zi. Completează acest obicei cu alte alimente sănătoase și diverse practici relaxante.

8. Previne hipertensiunea arterială

Și persoanele care prezintă un risc crescut de a suferi de hipertensiune arterială pot obține beneficii dacă aleg să consume graviola. Acestea ar trebui să consume mai multe porții din acest fruct în fiecare săptămână. Graviola combate retenția de apă și stimulează circulația sanguină și elasticitatea arterelor.

Acum că știi care sunt beneficiile acestui fruct tropical minunat, nu ezita să îl incluzi în dieta ta zilnică. Achiziționează-l de la cea mai apropiată piață sau supermarket și savurează-l cu plăcere!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Badrie, N., & Schauss, A. G. (2010). “Soursop (Annona muricata L.): Composition, nutritional value, medicinal uses, and toxicology”, In Bioactive Foods in Promoting Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-374628-3.00039-6
  • Arbaisah, S. M., Asbi, B. A., Junainah, A. H., & Jamilah, B. (1997). “Purification and properties of pectinesterase from soursop (Anona muricata) pulp”. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/S0308-8146(96)00043-X
  • Arroyo, Jorge, Martínez, Jaime, Ronceros, Gerardo, Palomino, Robert, Villarreal, Aníbal, Bonilla, Pablo, Palomino, Christian, & Quino, Mariano. (2009). Efecto hipoglicemiante coadyuvante del extracto etanólico de hojas de Annona muricata L (guanábana), en pacientes con diabetes tipo 2 bajo tratamiento de glibenclamida. Anales de la Facultad de Medicina70(3), 163-167. Recuperado en 16 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1025-55832009000300002&lng=es&tlng=es.
  • Correa, J., Ortiz, D., Larrahondo, J., Sanchez, M., & Pachon, H. (2012). Actividad antioxidante en guanábana (Annona muricata l.): una revisión bibliográfica. Boletin latinoamericano y del caribe de plantas medicinales y aromáticas11(2).
  • Nwokocha CR et al. “Possible mechanisms of action of the hypotensive effect of Annona muricata (soursop) in normotensive Sprague-Dawley rats”, Pharm Biol. 2012 Nov;50(11):1436-41. doi: 10.3109/13880209.2012.684690. Epub 2012 Sep 11.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.