De ce este atât de greu să îi iubim pe oamenii care nu se iubesc pe sine?

Oamenii care nu se iubesc pe sine simt că nu merită afecțiunea celorlalți. Din păcate, frica de abandon le crește riscul de a fi respinși.

Nu este deloc ușor să îi iubim pe oamenii care nu se iubesc pe sine. Atunci când ții la cineva, simți nevoia să îi comunici mereu acestuia care sunt sentimentele tale. Însă persoanelor cărora le lipsește iubirea de sine le vine greu să accepte asemenea complimente.

De fapt, oamenii care nu se iubesc pe sine resping complimente fără a realiza cât de mult îi rănesc pe ceilalți. Din acest motiv, majoritatea dintre noi ne căutăm parteneri care sunt capabili să își recunoască propria valoare.

Însă acestea nu sunt singurele motive pentru care ne este greu să îi iubim pe oamenii care nu se iubesc pe sine. În articolul de azi îți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi despre acest subiect.

Comunicarea cu oamenii care nu se iubesc pe sine este dificilă

Când ești într-o relație cu o persoană care nu se iubește pe sine, comunicarea poate deveni o adevărată povară. Acești indivizi tind să interpreteze anumite lucruri în mod eronat și se așteaptă mereu la tot ce este mai rău.

Pentru cei mai mulți dintre noi, asemenea situații sunt foarte frustrante. În general, oamenii care nu se iubesc pe sine își proiectează propriile complexe asupra partenerului lor de viață.

De pildă, imaginează-ți că partenerul tău începe să spună ceva, iar tu vorbești peste el și îi completezi replica. Asemenea momente nu sunt deloc rare, însă persoanele cu o stimă de sine scăzută vor avea impresia că ești lipsit de respect sau mincinos.

Citește și: O stimă de sine scăzută – 5 simptome și 5 soluții

Este dificil să ai grijă de cineva incapabil să aibă grijă de sine

Oamenii care nu se iubesc pe sine trăiesc cu frica că vor fi părăsiți

Poate fi foarte frustrant să iubești un individ care, pe lângă faptul că nu se iubește, nici măcar nu se străduiește să aibă grijă de sine. Din cauza stimei de sine scăzute, un comentariu inocent ca „Arăți bine azi” se poate transforma într-o ceartă.

Fiind măcinați de nesiguranță, oamenii care nu se iubesc pe sine ne critică de fiecare dată când încercăm să le facem un compliment.

După cum îți poți închipui, este frustrant și obositor să îți irosești timpul și energia încercând să faci o ființă dragă să zâmbească și să nu ai succes. În ciuda tuturor strădaniilor tale, aceasta nu reușește să aibă încredere în tine.

Oamenii care nu se iubesc pe sine devin dependenți de ceilalți

Este firesc ca partenerul tău să se aștepte să îl încurajezi și să îl faci să se simtă mai bine atunci când este trist sau copleșit de negativitate. Cel mai probabil, și tu ai aceleași așteptări din partea sa.

Însă vor surveni probleme dacă fericirea partenerului tău depinde în totalitate de tine. Dependența extremă poate deveni foarte ușor sufocantă. Individul dependent va deveni convins că îl vei părăsi. În timp, vei începe să iei în considerare această variantă, iar el sau ea își va pierde unica sursă de fericire.

Oamenii care nu se iubesc pe sine tind să respingă ajutorul celorlalți

Când iubești pe cineva, vrei ca acestei persoane să îi fie bine. Reține însă că partenerul care nu se iubește s-a respins pe sine încă de dinainte să vă cunoașteți. Așadar, acesta nu va fi dispus să accepte ajutorul nimănui.

Acest fapt va complica situația. Chiar dacă speri că, la un moment dat, partenerul îți va accepta ajutorul, cel mai probabil asta nu se va întâmpla niciodată. Obișnuiește-te cu gândul că nu îi poți schimba pe ceilalți. Esența unei persoane nu poate fi modelată după bunul nostru plac.

Încrederea dintre voi va fi distrusă

Oamenii care nu se iubesc pe sine nu au încredere în ceilalți

Oamenii care nu se iubesc pe sine nu reușesc să înțeleagă de ce ceilalți i-ar putea iubi. În general, aceștia trăiesc cu teamă că, la un moment dat, partenerul lor va „descoperi” adevărul cu privire la ei și îi va părăsi.

Aceste concepții greșite îngreunează consolidarea încrederii reciproce între parteneri. O persoană permanent anxioasă, convinsă că o vei părăsi, va adopta un comportament negativ. Ironia este că această frică nu va face decât să te îndepărteze și mai mult de ea.

Te sfătuim să citești: Cheia reușitei în viață este încrederea în tine

Câteva lucruri pe care trebuie să le știi dacă iubești pe cineva care nu se iubește pe sine

Dacă reușești să fii alături de o persoană care nu se iubește pe sine, înseamnă că ești un om bun și protector. Dar dacă ai impresia că o simplă conversație va rezolva problema, inevitabil vei fi dezamăgit.

Pentru a-ți ajuta partenerul să nu te mai respingă, nu uita că, în primul rând, acesta trebuie să vrea să se schimbe și să accepte ceea ce îi oferi. De asemenea, nu îți neglija nici propriile sentimente. În cazul în care relația te epuizează emoțional și fizic, poate este mai bine să îi pui capăt.

Pune-ți următoarele întrebări:

  • Oare partenerul meu chiar poate să se schimbe?
  • Acesta este conștient de faptul că sunt nefericit?
  • Partenerul meu dorește să se schimbe?

După ce ai răspuns la aceste întrebări, vei putea stabili dacă merită să continui relația sau nu. Nu are rost să îți sacrifici propria fericire pentru cineva care nu dorește să gândească pozitiv. Fiecare dintre noi este responsabil de propria sa fericire.

Te-ar mai putea interesa