Gura: ce probleme de sănătate indică?

Dacă simți că dinții tăi se clatină, este posibil să suferi de periodontită. Dacă nu este prezentă nicio infecție, căderea dinților poate fi un indiciu al osteoporozei. 

Gura este ca o poartă spre corp prin care intră nutrienții din alimente, apă și toate elementele necesare funcționării optime a acestuia.

Însă gura joacă un rol important și în ceea ce privește starea de sănătate, deoarece prin aceasta pot pătrunde și diverse microorganisme care duc la îmbolnăvire. 

Încerci probabil în fiecare zi să îți menții o igienă orală corespunzătoare pentru a elimina virusurile și bacteriile ce provoacă probleme dentare și respirație urât mirositoare.

Dar, pe lângă asta, trebuie să iei în considerare anumite semnale de alarmă pe care gura le transmite pentru a indica prezența unor probleme de sănătate. Știi care sunt acestea?

Dureri de dinți sau de maxilar – un semnal transmis de gura ta

Gura poate indica diverse afecțiuni

Dacă simți o durere de maxilar însoțită de o stare de oboseală sau o durere în piept ce se extinde către brațe, acesta poate fi un semn al unui infarct miocardic.

Dacă durerea se manifestă în partea superioară a gurii, ea poate indica o infecție a sinusurilor. Acestea apar atunci când cavitățile care înconjoară căile nazale se inflamează și provoacă dureri resimțite în falcă, dinți și cap.

Adesea acest tip de durere are drept cauză tensiunea musculară provocată de încleștarea dinților în timpul nopții.

Herpes și afte bucale

Aftele, herpesul, leucoplazia și infecțiile fungice pot apărea oricând la nivelul gurii.

Fiecare dintre ele are cauze foarte diferite, drept pentru care este important să descoperi care sunt acestea, întrucât ele pot semnala o boală ascunsă, o infecție, febră sau o iritație a cavității bucale.

Respirația urât mirositoare

Gura și respirația urât mirositoare pot semnala diverse boli

În aproape 90% din cazuri, respirația urât mirositoare își are originea în gură, fiind asociată cu o bacterie localizată în spatele limbii sau cu o boală a gingiilor.

Celelalte cazuri pot fi un motiv de îngrijorare, mai ales dacă respirația urât mirositoare apare brusc. Aceasta poate semnala diabetul de tip 2, insuficiența hepatică sau o problemă renală sau intestinală.

Schimbări ale aspectului gingiilor

Dacă observi că gingiile tale s-au albit, acesta este un semn clar al anemiei. Atunci când numărul de globule roșii scade, gingiile capătă o nuanță albicioasă. În plus, este posibil ca limba ta să fie roșie, umflată și lucioasă.

Dacă gingiile tale sunt în schimb înroșite și inflamate, acesta poate fi un indiciu al gingivitei sau al unei infecții bacteriene.

Căderea dinților

Este necesar să-ți îngrijești gura și dinții

Dacă ai început deodată să simți că dinții tăi se clatină, iar gingiile sunt de un roșu aprins, este posibil să suferi de periodontită.

În acest caz, gingivita a evoluat atât de tare încât a ajuns să afecteze țesuturile care îți mențin dinții stabili.

Dacă nu există semne ale unei infecții, iar dinții tăi sunt cariați, acesta poate fi un simptom timpuriu al osteoporozei.

Femeile trecute de menopauză trebuie să acorde o atenție deosebită acestor semne, deoarece în acest stadiu al vieții densitatea oaselor este redusă, accelerând dezvoltarea osteoporozei.

Sângerarea gingiilor

Sângerarea gingiilor este o problemă frecventă atunci când ai suferit o leziune sau atunci când o infecție este prezentă în acea regiune. Dacă sângerarea gingiilor este abundentă și recurentă, acesta poate fi un semn al leucemiei.

Dacă aceasta este însoțită de sângerări nazale, ea poate fi și un indiciu al unei afecțiuni hepatice. Ficatul produce substanțe care favorizează închegarea sângelui; prin urmare, dacă acesta nu funcționează corespunzător, te poți confrunta cu sângerări nazale și gingivale.

Indiferent de situație, este important să te prezinți imediat la medic. Dacă ignori aceste simptome, ele se pot agrava considerabil.

Este posibil să observi că gingiile îți sângerează și atunci când consumi aspirină sau ești la menopauză. Acesta nu este un motiv de alarmare – ai grijă să-ți monitorizezi cu atenție simptomele și să-ți clătești gura cu un amestec de apă și bicarbonat de sodiu, ce funcționează pe post de dezinfectant.

Te-ar mai putea interesa