Logo image
Logo image

8 alimente interzise în regimul pentru hipertensiune

4 minute
Dacă ai hipertensiune, poate simți că nu mai poți mânca niciunul dintre alimentele tale preferate. În realitate, trebuie doar să faci alegeri mai bune și mai sănătoase. 
8 alimente interzise în regimul pentru hipertensiune
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Multe persoane sunt interesate de regimul pentru hipertensiune arterială, deoarece suferă de această afecțiune. Hipertensiunea se dezvoltă atunci când inima nu mai este capabilă să pompeze sânge în restul corpului în mod corespunzător, ca urmare a îngustării sau astupării arterelor. 

De zeci de ani, hipertensiunea este considerată un ucigaș tăcut, deoarece tinde să fie asimptomatică la început, dar pe parcurs provoacă diverse complicații. Printre altele, această problemă afectează funcționarea organelor din corp, diminuându-ți calitatea vieții.

Acestea fiind spuse, este foarte important să te prezinți la medic în mod regulat, mai ales dacă ai antecedente de hipertensiune arterială în familie sau dacă ești predispus la dezvoltarea acestei afecțiuni cardiovasculare.

Dacă ai fost diagnosticat deja cu tensiune arterială ridicată, este indicat să limitezi consumul anumitor mâncăruri și băuturi care pot agrava problema.

Mai jos îți prezentăm în detaliu 8 alimente interzise în regimul pentru hipertensiune pe care ar trebui să le înlocuiești cu opțiuni mai sănătoase.

Iată care sunt acestea!

1. Pâinea este interzisă în regimul pentru hipertensiune arterială

Some figure

Pâinea și alte produse de panificație conțin un nivel ridicat de sodiu și grăsimi saturate care, odată absorbite în organism, măresc tensiunea arterială. O porție de pâine are până la 230 mg de sodiu, adică 15% din doza zilnică recomandată.

Problema este agravată de făina rafinată din pâine care, dacă este consumată în exces, poate provoca creștere în greutate, diabet și hipertensiune arterială ieșită de sub control.

Îți recomandăm să citești și:

4 remedii naturiste pentru hipertensiunea arterială

2. Băuturi care conțin cofeină

Consumul excesiv de băuturi care conțin cofeină, cum ar fi cafeaua sau sucurile acidulate, măresc tensiunea arterială, fiind dăunătoare persoanelor care suferă de hipertensiune.

Băuturile și mâncărurile bogate în cofeină sunt excitante, ceea ce înseamnă că duc la creșterea tensiunii.

3. Dressinguri pentru salate și sosuri

Some figure

Dressingurile pentru salate din comerț au un nivel ridicat de sodiu care, așa cum am menționat deja, mărește tensiunea arterială.

Maioneza, ketchup-ul și și alte sosuri de acest fel conțin mulți aditivi chimici care le oferă un gust mai bun, dar provoacă probleme metabolice pe termen lung. Prin urmare, este indicat să le excluzi din regimul pentru hipertensiune.

4. Unt și margarină

Atât untul, cât și versiunea sa artificială, margarina, au un conținut ridicat de sodiu și grăsimi care afectează sănătatea arterelor dacă sunt consumate în mod regulat.

Aceste alimente grase cresc măresc colesterolul rău (LDL) și contribuie la formarea unor plăci dure care obstrucționează fluxul sanguin la nivelul arterelor.

În plus, substanțele dăunătoare din unt și margarină încetinesc metabolismul și duc la creșterea în greutate.

Află mai multe:

Cele mai bune metode naturale de combatere a hipertensiunii

5. Brânzeturi

Some figure

Brânzeturile tradiționale conțin foarte multă sare și grăsimi saturate, fiind interzise în regimul pentru hipertensiune arterială.

Sodiul provoacă retenție de apă la nivelul țesuturilor și mărește tensiunea arterială. Grăsimile saturate întăresc arterele și afectează circulația sanguină.

Prin urmare, dacă ai hipertensiune, este indicat să eviți consumul de brânzeturi sau să le înlocuiești cu opțiuni vegetariene.

6. Mezeluri

Mezelurile par o alegere inspirată, mai ales dacă mănânci în grabă sau îți iei un pachet la serviciu, însă nu este deloc așa. Studiile arată că ar trebui să evităm carnea procesată, deoarece aceasta conține o cantitate mare de grăsimi saturate și alți compuși chimici care afectează în mod negativ sănătatea.

Nivelul ridicat de sare, precum și numărul mare de calorii și aditivi din mezeluri agravează inflamațiile din țesuturi și îngreunează circulația sanguină de la nivelul arterelor.

Pe termen lung, produsele pe bază de carne procesată provoacă probleme metabolice, printre care obezitate și diabet.

7. Dulciuri

Some figure

Dulciurile și zahărul rafinat provoacă dependență și sunt nesănătoase. Dacă ai hipertensiune arterială, trebuie să eviți aceste alimente, întrucât s-a dovedit că ele îngrașă și duc la dezvoltarea diabetului.

Poți însă să consumi o cantitate mică de ciocolată neagră cu cel puțin 60% cacao. Ciocolata amăruie conține mai puțin zahăr decât cea cu lapte și are mai mulți antioxidanți.

8. Murături

Murăturile din comerț conțin cantități ridicate de sare care măresc riscul de hipertensiune arterială. Aceste alimente provoacă retenție de apă, o problemă care afectează sănătatea rinichilor și a sistemului cardiovascular.

Obișnuiești să consumi și tu mâncărurile și băuturile enumerate mai sus? Dacă da, încearcă să le înlocuiești cu opțiuni mai sănătoase pentru a-ți regla tensiunea arterială.

Totodată, mărește consumul de fructe și legume, acestea fiind alimente de bază în regimul pentru hipertensiune arterială.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • OMS, O. M. de la S. (2013). Información general sobre la hipertensión en el mundo. Oms. https://doi.org/WHO/DCO/WHD/2013.2
  • Ponce-Martínez X, Colin-Ramirez E, Sánchez-Puerto P, et al. Bread Consumption Is Associated with Elevated Blood Pressure among Adults Living in Mexico City⁻A Sub-Analysis of the Tlalpan 2020 Study. Nutrients. 2018;10(12):1969. Published 2018 Dec 13. doi:10.3390/nu10121969
  • Ndanuko RN, Tapsell LC, Charlton KE, Neale EP, Batterham MJ. Dietary Patterns and Blood Pressure in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Adv Nutr. 2016;7(1):76–89. Published 2016 Jan 15. doi:10.3945/an.115.009753
  • Martínez-Vila, E., Murie Fernández, M., Pagola, I., & Irimia, P. (2010). Enfermedades cardiovasculares. Anales de Patología Vascular. https://doi.org/10.1590/S1020-49892000000100012
  • ENSANUT. (2012). Encuesta Nacional de Salud y Nutrición 2012. 2012. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Micha R, Mozaffarian D. Trans fatty acids: effects on cardiometabolic health and implications for policy. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2008;79(3-5):147–152. doi:10.1016/j.plefa.2008.09.008
  • Sathyanarayana Rao TS, Yeragani VK. Hypertensive crisis and cheese. Indian J Psychiatry. 2009;51(1):65–66. doi:10.4103/0019-5545.44910
  • van den Brandt, P. A. (2019). Red meat, processed meat, and other dietary protein sources and risk of overall and cause-specific mortality in The Netherlands Cohort Study. European Journal of Epidemiology, 34(4), 351–369. https://doi.org/10.1007/s10654-019-00483-9
  • Rouhani MH, Agh F, Azadbakht L. Pickle Consumption is Associated with Body Mass Index and Blood Pressure among Iranian Female College Students: a Cross-Sectional Study. Clin Nutr Res. 2018;7(4):256–265. doi:10.7762/cnr.2018.7.4.256

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.