Hipertensiunea și hipotensiunea: cauze și simptome - Doza de Sănătate
 

Hipertensiunea și hipotensiunea: cauze și simptome

Uneori tensiunea arterială ridicată sau scăzută sunt doar simptome ale altor boli mai grave care trebuie diagnosticate de către un medic specialist. 
Hipertensiunea și hipotensiunea: cauze și simptome

Ultima actualizare: 14 august, 2023

Hipertensiunea și hipotensiunea sunt două afecțiuni care țin de presiunea exercitată de sânge asupra pereților arteriali, motiv pentru care este necesar să fim atenți la ce simptome au acestea.În acest articol îți vom vorbi atât despre simptome, cât și despre factorii care determină hipertensiunea și hipotensiunea.

Cauzele hipotensiunii

Tensiunea arterială scăzută poate fi o afecțiune ereditară. Aceasta este mult mai frecventă decât tensiunea arterială crescută, mai ales în rândul femeilor slabe sau tinere. Dacă mama ta a avut această problemă, este foarte probabil să te confrunți și tu cu ea. Întrucât nu prezintă întotdeauna simptome foarte cunoscute, oamenii tind să o ignore.

Factorii care duc la hipotensiune sunt: hipotiroidismul, boala Addison, hipopituitarismul, insuficiența cardiacă, pericardita, tulburări ale ritmului cardiac și alte boli cardiovasculare, mai multe zile de odihnă, deficitul de sare sau de lichide.

Tensiune-arteriala

Hipotensiunea mai poate fi cauzată și de unele medicamente. Printre acestea se numără: psihotropicele (pentru tratarea insomniei și a depresiei), medicamentele care tratează aritmia cardiacă, antihipertensivele (pentru a trata hipertensiunea), diureticele, medicamentele pentru bolile coronariene (cum ar fi angina pectorală) și vasodilatatoarele.

Cauzele hipertensiunii

Hipertensiunea poate apărea în orice moment al vieții, indiferent de sex. Aceasta constă în mărirea cantității de sânge pompate de inimă și contractarea venelor. Este considerată o boală cardiovasculară și poate fi provocată de infarctul miocardic. Problema este că mai bine de 95% din cazurile de hipertensiune nu au cauze naturale.

Hipertensiunea poate fi provocată de factori precum: obezitatea, sedentarismul, consumul excesiv de sare, grăsimi și alcool, stresul și fumatul. Hipertensiunea arterială cronică afectează organe vitale, cum ar fi creierul, inima, rinichii și ochii, provocând diverse afecțiuni, de la insuficiență cardiacă până la pierderea vederii.

Hipertensiune

Hipertensiunea poate fi ereditară, iar bărbații sunt mai predispuși să sufere de această afecțiune. Sunt predispuși  cei cu vârsta de peste 40 ani și dacă sunt supraponderali sau au colesterolul mărit.

Simptome hipotensiunea și hipertensiunea

Simptome Hipotensiune

Dacă suferi de hipotensiune, poți să te confrunți cu unul sau mai multe din următoarele simptome: oboseală, nevoia de a dormi mai mult, lipsa condiției fizice, probleme de concentrare, depresie, apatie, probleme cu somnul, insomnie, lipsa energiei, astenie, senzație de amețeală, lipsa forței fizice, nevoia de mai multe ore pentru a te deștepta dimineața, tendința de a obosi foarte ușor, răcirea rapidă a corpului (mai ales a mâinilor și a picioarelor), paloarea feței.

Problemele circulatorii asociate tensiunii arteriale scăzute apar atunci când sângele nu ajunge la creier așa cum ar trebui. Acest lucru se poate întâmpla atunci când sunt temperaturi ridicate sau când stai la soare în mijlocul zilei. Oboseala și astenia sunt simptome frecvente și pot apărea după ce mănânci, atunci când sângele se acumulează în zona stomacului.

Sfaturi-pentru-hipertensiunea

Alte simptome sunt: amețeala, durerea severă de cap, leșinul, pierderea conștienței, vederea încețoșată și alte probleme cu ochii. Acestea sunt semne clare că ceva nu este în regulă. Inima poate începe să bată mai tare (tahicardie). Venele se contractă (motiv pentru care devii palid și picioarele se răcesc). Apar transpirații reci și chiar senzații de leșin (deoarece creierul nu primește suficient oxigen și își pierde controlul asupra musculaturii).

Simptome ale hipertensiunii

Tensiunea arterială crescută prezintă la rândul ei diverse simptome. Cu toate acestea, primele semne nu sunt foarte vizibile sau specifice și se dezvoltă treptat.

Aceste simptome sunt: tulburări ale somnului, iritabilitate, insomnie, somn agitat, coșmaruri, probleme cu auzul cum ar fi acufene, bâzâit sau alte zgomote în urechi etc.

Cele-mai-bune-plante-medicinale

Durerile de cap acute sau amețeala pot reprezenta indicii ale hipertensiunii, mai ales când te confrunți cu mult stres, nervi sau anxietate.

Femeile cu vârste de peste 50 de ani prezintă simptome ale hipertensiunii arteriale care se aseamănă celor specifice menopauzei. Schimbări bruște ale dispoziției, probleme cu respirația, dureri de cap, drept pentru care multe dintre ele nu primesc tratamentul adecvat. Bărbații de vârstă mijlocie se confruntă cu simptome asociate disfuncției erectile.

Dacă apare o durere în piept, dispnee, o senzație de apăsare în piept sau de sufocare, este necesară intervenția medicală, întrucât hipertensiunea este asociată cu problemele cardiace. Aritmia poate cauza, la rândul ei, hipertensiunea.

Este necesar să contactați doctorul încă de le primele simptome ce pot indica hipertensiunea și hipotensiunea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.