Iartă-ți părinții, au făcut și ei ce au știut mai bine

3 noiembrie 2017
Iartă-ți părinții. Chiar dacă pare greu de crezut, greșelile lor au avut un deznodământ pozitiv. Fiind conștient de ele, tu ești capabil acum să alegi o altă cale. 

Iartă-ți părinții pentru lipsa lor de afecțiune, pentru experiențele negative prin care te-au făcut să treci, pentru durerea și abuzurile pe care le-ai îndurat.

Știm că suferi de pe urma acțiunilor pe care le judeci acumÎnțelegem că acestea te-au rănit și că te-au făcut să le porți pică părinților tăi.

Însă dacă te gândești bine, îți vei da seama că au făcut și ei ce au știut mai bine. Dacă ai fi avut aceleași experiențe ca ale lor și ai fi trecut prin aceleași situații, poate că ai fi procedat la fel.

Iartă-ți părinții, s-au descurcat și ei cum au putut

Fă primul pas spre împăcare și iartă-ți părinții

Iartă-ți părinții, pentru că nu i-a învățat nimeni cum să îndeplinească acest rol important pe care și l-au asumat. Știm ce enunț îți trece prin minte de multe ori: „Mai bine nu m-ar fi făcut!” Această afirmație este nedreaptă și părinții tăi nu merită să o audă. Pune-te în locul lor și gândește-te cum te-ai simți dacă ai auzi aceste vorbe din gura copilului tău.

A-ți ierta părinții te ajută să te ierți și pe tine însuți. Nu uita că poți ajunge să faci și tu aceleași greșeli sau altele total diferite. Cu toții greșim, mai ales când avem responsabilitatea de a crește o altă ființă.

Iartă-ți părinții pentru că, deși pare greu de crezut, greșelile lor au avut un deznodământ pozitiv. Care este acesta? Tu, fiind conștient de aceste erori, poți alege o cale mai bună pentru a nu le repeta. 

Însă dacă vei continua să le porți pică părinților tăi, vei ajunge să faci și tu aceleași lucruri fără să îți dai seama. Mai mult, poate vei ajunge să comiți alte greșeli mai grave.

Eliberează-te de povara ranchiunei

Iartă-ți părinții pentru a te elibera de o povară imensă

Uneori, furia cauzată de o copilărie dezastruoasă pusă pe seama unor părinți care nu au știut să te crească mai bine te face să porți în suflet povara ranchiunei ani la rând.

Nu știi de ce, dar nu poți găsi fericirea adevărată. Poate ai răni pe care refuzi să le accepți sau să le vindeci. Mândria te împiedică să faci primul pas către iertare și aștepți să vină ei la tine pentru a-și cere scuze.

De ce să îți prelungești suferința mai mult decât este nevoie? Este fericirea ta în joc. Tu ești răspunzător pentru calea pe care o alegi. Nu mai ești un copil mic la mila părinților. Acum ești o persoană adultă care trebuie să facă primul pas, nu să aștepte acest lucru de la alți oameni. Asta nu înseamnă că trebuie să te pui în genunchi sau să te umilești.

A face primul pas către împăcare este cea mai bună decizie pe care o poți lua. În acest fel, te eliberezi de povara imensă care îți învăluie sufletul în întuneric.

Lecții învățate

Iartă-ți părinții și învață ceva din experiențele tale

Chiar dacă părinții tăi nu au învățat nimic de pe urma suferinței pe care ți-au provocat-o, există o persoană care a înțeles ceva – tu!

Poate că experiențele din copilărie ți-au provocat răni adânci. Fii sigur însă că ai avut și ceva de câștigat. Tu decizi dacă vrei să te eliberezi de această povară sau dacă vrei să ajungi să faci aceeași pași greșiți.

Dacă viețile noastre ar fi perfecte, nu am mai învăța nimic. Totodată, în mod curios, cele mai importante lecții ni le oferă experiențele negative. Acestea ne ajută să ne maturizăm și să devenim oameni mai buni.

Pe vremuri erai un copil neajutorat care nu avea puterea de a schimba lucrurile. Acum ești un adult care își poate îndrepta viața în direcția potrivită. 

Poți lua decizia de a-ți ierta părinții și de a te elibera de povara trecutului sau poți alege să îți trăiești viața plin de ură și ranchiună vizavi de doi oameni care pur și simplu nu au știut cum să te crească mai bine.

Ce ai decis? 

Te-ar mai putea interesa