Îmbătrânirea prematură la femei – 5 cauze - Doza de Sănătate
 

Îmbătrânirea prematură la femei – 5 cauze

Lipsa hidratării adecvate, o dietă nesănătoasă, stresul și grijile sunt factori care pot slăbi sistemul imunitar și accelera procesul de îmbătrânire.
Îmbătrânirea prematură la femei – 5 cauze
Carlos Fabián Avila

Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 25 ianuarie, 2019

Până acum, știința a fost incapabilă să găsească un „leac” pentru a stopa îmbătrânirea prematură la femei. Îmbătrânirea este un proces natural cu care fiecare dintre noi trebuie să se confrunte cu integritate, optimism și curaj. Însă un lucru este cert: obiceiurile și stilul nostru de viață vor avea un impact semnificativ asupra rapidității cu care îmbătrânim.

Există anumiți factori asociați cu îmbătrânirea prematură la femei, pe care îi putem evita, astfel încât să încetinim sau chiar să reducem efectele acestui proces. Vrei să afli care sunt aceștia? Citește în continuare și ia aminte!

5 factori care provoacă îmbătrânirea prematură la femei

1. Alimentația deficitară

Alimente ce provoacă îmbătrânirea prematură la femei

Cu toții știm că alimentația are un impact direct asupra stării noastre de sănătate și a funcționării organismului. Deseori, fără să ne dăm seama, adoptăm anumite obiceiuri alimentare care, în loc să ne aducă beneficii, ne fac rău și chiar favorizează îmbătrânirea prematură.

Gândește-te numai la cantitatea excesivă de făină rafinată pe care mulți dintre noi o consumă în fiecare zi prin intermediul pâinii sau la alimentele semipreparate care deseori servesc drept cină rapidă.

Avem obiceiul să consumăm tot felul de alimente bogate în calorii care, pe lângă faptul că se vor depune sub formă de grăsime, ne vor crește nivelul de colesterol și nu ne vor oferi nutrienții necesari pielii. Așadar, ce alimente trebuie eliminate din dieta noastră zilnică pentru a evita îmbătrânirea prematură la femei?

  • Dulciurile: nu uita, în exces dulciurile distrug colagenul pielii.
  • Băuturile alcoolice: consumat în exces, alcoolul atacă ficatul, ceea ce înseamnă că organismul devine incapabil să elimine toxinele acumulate în acesta. Aceste toxine pot accelera procesul de îmbătrânire, motiv pentru care te sfătuim să bei alcool cu moderație.
  • Alimentele sărate: iubim gustările, chipsurile și poate chiar fructele deshidratate. Însă aceste alimente bogate în sare sunt foarte nocive pentru sănătate. Nu uita, printre altele, sarea favorizează apariția celulitei.
  • Carnea procesată: preparate precum hot-dogii sau hamburgerii conțin sulfiți, element ce accelerează îmbătrânirea.
  • Carnea roșie: este bogată în radicali liberi, ce pot ataca colagenul pielii, provocând astfel îmbătrânire prematură.
  • Băuturile cu zahăr și cele carbogazoase: sunt inamici periculoși ai sănătății și frumuseții noastre.
  • Toate alimentele bogate în grăsimi „trans”: acizii grași trans provoacă inflamații și retenție de apă, cresc vulnerabilitatea la îmbătrânirea produsă de expunerea la soare și pot provoca diverse probleme cardiace. Evită-le!

2. Grijile, stresul și îmbătrânirea prematură

Grijile provoacă îmbătrânirea prematură la femei

Femeile sunt mult mai susceptibile la stres decât bărbații. Noi suferim mai mult și pentru perioade mai lungi de timp. Bărbații însă înfruntă această problemă într-un mod mai puțin adecvat, motiv pentru care aceștia au un risc mai ridicat de a muri din cauza unei boli asociate stresului.

După cum vei vedea în cele ce urmează, toate emoțiile negative pe care nu le confruntăm în mod adecvat pot produce nu numai boli psihosomatice, ci și îmbătrânire prematură pe bază de stres. Iată de ce:

  • O situație stresantă care durează luni sau chiar ani va provoca modificări grave în organismul nostru. Cortizolul accelerează bătăile inimii, provoacă leziuni precum arterioscleroza și poate afecta sănătatea cerebrală.
  • Pe lângă cortizol, stresul poate stimula și secreția epinefrinei, numită și adrenalină, hormon ce provoacă oxidare celulară, previne sintetizarea nutrienților și produce acumularea lipidelor în sânge.
  • Stresul provoacă deteriorarea sistemului imunitar și, drept consecință, îmbătrânirea prematură poate fi accelerată. Pe cât posibil, încearcă să-ți stăpânești emoțiile.

3. Aportul scăzut de antioxidanți

Suc de lămâie proaspăt

În general, nu acordăm prea multă atenție aportului zilnic de antioxidanți. Însă, dacă nu obținem acești nutrienți în cantități suficiente, ne expunem la efectele nocive ale radicalilor liberi care, printre altele, pot afecta pielea. Nu ezita să consumi următoarele alimente bogate în antioxidanți în fiecare zi pentru a preveni îmbătrânirea prematură la femei:

  • Zeamă de lămâie (pe stomacul gol)
  • Kiwi
  • Căpșuni
  • Mango
  • Pepene
  • Portocale
  • Varză de Bruxelles
  • Morcovi
  • Spanac
  • Varză furajeră
  • Roșii
  • Papaya
  • Dovleac
  • O cană de ceai verde sau alb
  • 2 porții de pește uleios pe săptămână

4. Efectele nocive ale soarelui accelerează îmbătrânirea prematură

Ochelari de soare

Expunerea la soare este esențială pentru a ne menține sănătatea. Lumina solară ne permite să sintetizăm anumiți nutrienți (precum vitamina D) și ne poate ajuta să ne îmbunătățim dispoziția. Însă trebuie să avem grijă când și cum ne expunem soare deoarece lumina sa devine nocivă în mijlocul zilei. Te sfătuim să folosești o cremă pentru protecție solară de calitate, inclusiv ca bază pentru machiaj.

Dacă și ție îți place să faci plajă vara, ține seama de faptul că expunerea la soare fără respectarea indicațiilor de mai sus este una din principalele cauze ale îmbătrânirii premature la femei. Ai grijă de tine!

5. Insuficiența de calciu

Lactate ce împiedică îmbătrânirea prematură la femei

Pe măsură ce îmbătrânim este necesar să ne mărim aportul zilnic de calciu. De ce? Una dintre problemele cu care orice se femeie se confruntă la un moment dat este pierderea masei osoase sau chiar osteoporoza—probleme care, într-un târziu, ne vor afecta viața.

Dacă nu ne aprovizionăm organismul din timp cu nivelul de calciu necesar, îmbătrânirea prematură ne-ar putea afecta chiar și oasele. Așadar, este esențial să consumăm următoarele alimente zilnic pentru a ne îmbunătăți sănătatea osoasă:

  • Iaurt natural fără zahăr
  • 1 pahar de lapte (numai dacă nu suferi de intoleranță la lactoză și poți digera această substanță în mod adecvat; altminteri, optează pentru lapte de migdale sau lapte preparat din orice alte fructe uscate)
  • 1 porție de tofu (servește-o cu salată)
  • 3 nuci și 3 migdale

Dacă mama ta sau orice altă rudă suferă de osteoporoză, vorbește cu medicul pentru a stabili ce suplimente alimentare ai putea lua pentru a-ți satisface necesarul zilnic de calciu. Ia-ți măsurile de precauție cât mai rapid!

Pentru a evita îmbătrânirea prematură la femei, apelează cu încredere la sfaturile pe care ți le-am prezentat în acest articol. Începe să te protejezi chiar acum!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rosenberg, D. R., Wright, B., & Gershon, S. (1992). Depression in the elderly. Dementia and Geriatric Cognitive Disorders. https://doi.org/10.1159/000107012
  • Donini, L. M., Poggiogalle, E., Pinto, A., Giusti, A. M., & del Balzo, V. (2014). Malnutrition in the Elderly. In Diet and Nutrition in Dementia and Cognitive Decline. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-407824-6.00020-3
  • Yesavage, J. A., Brink, T. L., Rose, T. L., Lum, O., Huang, V., Adey, M., & Leirer, V. O. (1982). Development and validation of a geriatric depression screening scale: A preliminary report. Journal of Psychiatric Research. https://doi.org/10.1016/0022-3956(82)90033-4
  • Grice, E. A., & Segre, J. A. (2011). The skin microbiome. Nature Reviews Microbiology. https://doi.org/10.1038/nrmicro2537
  • León, E. E. S. (2012). Envejecimiento y antioxidantes. Boletin UISESS13(2), 14-16.
  • Roca, A. J. (2010). ESTRÉS Y ENFERMEDAD. Enfoque psiconeuroinmunoendocrino. Medicina32(3), 223-236.
  • Coronado, M., Vega y León, S., Gutiérrez, R., Vázquez, M., & Radilla, C. (2015). Antioxidantes: perspectiva actual para la salud humana. Revista chilena de nutrición42(2), 206-212.
  • Vega, O. C. (2011). Cosmética solar: el envejecimiento prematuro y la protección solar. Ciencia y Salud Virtual3(1), 123-134.
  • Chambi Gutiérrez, R. M. (2014). Osteoporosis y alimentación. Revista de Actualización Clínica Investiga42, 2204.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.