Impactul emoțiilor asupra organelor – 5 informații utile

· 1 decembrie 2017
Pentru a-ți proteja sănătatea mentală, este indicat să încerci să îți ții emoțiile sub control. Oricât de greu de crezut ar părea, organele interne pot fi afectate de stările noastre emoționale.

Te-ai întrebat vreodată care este impactul emoțiilor asupra organelor? Conform medicinei tradiționale chineze, organismul uman este afectat de toți stimulii externi și interni, generând o serie de reacții diferite.

Corpul nostru nu se limitează doar la a îndeplini funcții metabolice de bază, precum transformarea mâncării în energie astfel încât noi să putem trăi. În realitate, acesta trebuie să proceseze toți stimulii pe care îi primește. Evident, răspunsul său la acești stimuli afectează fiecare organ în parte.

Pe lângă stimulii fizici primiți de corp datorită sistemului nervos, noi experimentăm și emoții. Chiar dacă acestea nu sunt mereu vizibile, ele provoacă reacții care pot stimula sau inhiba funcționarea anumitor organe.

Deși reacțiile sunt de obicei benefice, atunci când emoțiile noastre sunt intense, negative și de durată, impactul lor asupra organelor poate fi devastator. Acest lucru crește susceptibilitatea la anumite boli.

În articolul de azi îți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi despre impactul emoțiilor asupra organelor.

Câteva informații de bază despre impactul emoțiilor asupra organelor

Impactul emoțiilor asupra organelor este surprinzător

Conform medicinei tradiționale, deteriorarea organelor este strâns legată de emoțiile pe care le experimentăm. Atunci când un organ este bolnav, există riscul ca întreg corpul să se dezechilibreze. Din acest motiv, trebuie să fim capabili să identificăm cauza emoțională a problemei, astfel încât să o putem remedia.

Cu alte cuvinte, este necesar să ne schimbăm starea mentală și să promovăm tipare de gândire pozitivă. În cele ce urmează îți vom arăta modul în care emoțiile pot afecta câteva organe de bază.

1. Inima, intestinul subțire și bucuria

Impactul emoțiilor asupra organelor merită toată atenția

Medicina tradițională chineză ne spune faptul că bucuria este strâns legată de inimă și intestinul subțire.

Primul organ este responsabil de reglarea fluxului sanguin și, printre altele, ține sub control funcționarea vaselor de sânge. Cel de-al doilea absoarbe nutrienții și mineralele provenite din alimentele ingerate.

Deși emoțiile sănătoase ca bucuria stimulează inima și intestinul subțire, excesele pot cauza:

  • Anxietate
  • Tahicardie
  • Insomnie
  • Lipsă de concentrare

Persoanele cu probleme la nivelul inimii sau al intestinului subțire tind să fie sensibile, extrovertite și vorbărețe. Ele sunt deseori copleșite de propriile emoții și întâmpină dificultăți în a le ține sub control.

Ca să îți ajuți inima și intestinul subțire să funcționeze mai bine, este important să înveți cum să faci față euforiei, agitației, excitabilității și altor emoții intense asemănătoare. În fond, bunăstarea acestor două organe este strâns legată de sănătatea întregului corp.

2. Ficatul și vezica biliară – mânia și furia

Impactul emoțiilor asupra organelor are drept consecință unele probleme

Mânia și furia, precum și toate celelalte emoții asociate lor influențează ficatul și vezica biliară. Rolul ficatului este să depoziteze sângele și să regleze circulația energiei vitale, iar vezica biliară se ocupă de colectarea și excretarea bilei.

Dacă experimentezi probleme la nivelul acestor două organe, este posibil să fii o persoană dinamică, care tinde să se lase copleșită de griji excesive. Poate chiar reacționezi agresiv uneori la aceste emoții.

Pe lângă mânie și furie, este important să identifici și să ții sub control sentimente ca frustrarea și indignarea. De asemenea, reține faptul că un ficat sănătos produce energie regeneratoare și eliberatoare.

3. Splina, stomacul și obsesia

Stomacul și splina sunt asociate obsesiei, nostalgiei și reflecției. Primul organ este responsabil de nutriția generală, iar cel de-al doilea este o componentă a sistemului limfatic și menține echilibrul fluidelor corpului.

Oamenii care suferă de boli asociate stomacului și splinei tind să fie pașnici și calmi, dar întâmpină dificultăți în a lua decizii.

4. Plămânii, intestinul gros și tristețea

Trebuie să ții sub control impactul emoțiilor asupra organelor

Plămânii și intestinul gros sunt strâns legate de emoții ca melancolia, tristețea și mâhnirea. Principalul rol al plămânilor este să regleze respirația, pe când intestinul gros contribuie la digestie, la absorbția nutrienților și la menținerea funcționării sistemului imunitar.

Dacă experimentezi probleme cu oricare dintre aceste organe, este posibil să fii o persoană foarte rațională, predispusă la autoreflecție. Introspecția excesivă poate avea consecințe fizice, putând cauza pierderea poftei de mâncare, o senzație de presiune în piept și o stare generală de apatie.

5. Rinichii, vezica urinară și frica

Impactul emoțiilor asupra organelor este deseori negativ

Emoții ca frica și anxietatea au un impact semnificativ asupra rinichilor. Printre sarcinile acestor organe se numără eliminarea deșeurilor din sânge. Vezica biliară este responsabilă de depozitarea și eliminarea urinei.

Persoanele care experimentează durere și slăbiciune la nivelul regiunii lombare, precum și alte simptome asemănătoare ar putea trece printr-o perioadă de nesiguranță. În schimb, echilibrarea energiei renale poate mări încrederea în abilitățile noastre.

Acum că ai văzut care este impactul emoțiilor asupra organelor menționate în acest articol, poți începe să te concentrezi asupra adoptării unor tipare de gândire pozitivă. Astfel, organismul tău se va putea vindeca mai ușor.