Importanța articulațiilor și cele mai bune suplimente pentru ele - Doza de Sănătate
 

Importanța articulațiilor și cele mai bune suplimente pentru ele

Este indicat să începi să ai grijă de articulațiile tale înainte să apară o problemă. În acest mod, vei preveni complicațiile care îți pot afecta starea generală de sănătate.
Importanța articulațiilor și cele mai bune suplimente pentru ele
Carlos Fabián Avila

Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Importanța articulațiilor nu trebuie subestimată. Ele îți permit să execuți mișcări în unghiuri diferite. Totodată, articulațiile oferă susținere mecanică structurii oaselor.

Corpul uman prezintă 250 de oase care sunt conectate la cel puțin un alt os. Aceste conexiuni sunt realizate prin intermediul articulațiilor, datorită cărora mișcările noastre sunt ușoare și fluide. În funcție de localizarea lor în corp, articulațiile oferă stabilitate și mobilitate.

Cum funcționează articulațiile?

Pentru a înțelege mai bine importanța articulațiilor, trebuie să cunoaștem modul în care funcționează. Le putem împărți în mai multe categorii, în funcție de nivelul de mișcare pe care acestea îl permit.

Articulații imobile sau care permit doar mișcare redusă

Importanța articulațiilor în ceea ce privește mișcarea

Articulațiile imobile sunt și cele mai stabile. Ele asigură o legătură puternică între oase, drept pentru care nu permit aproape deloc mișcarea.

De pildă, între articulațiile localizate la nivelul craniului există un țesut fibros care împiedică mișcarea oaselor adiacente. Astfel, creierul este bine protejat.

Articulațiile cu mobilitate moderată

Țesutul conjunctiv fibros conectează oasele unele de celelalte, în acest caz permițând doar o mișcare moderată.

Principalul rol al acestui tip de articulație este să susțină greutatea corporală pentru a-i oferi susținere și stabilitate.

  • Iată un exemplu concret: tibia și fibula sunt oase între care există un spațiu foarte redus. Astfel, corpul nostru se bucură de stabilitate atunci când stăm în picioare.
  • Articulațiile coloanei vertebrale permit mișcări reduse care, atunci când acționează împreună, oferă corpului flexibilitatea de care are nevoie pentru a adopta diferite poziții.

Articulațiile cu mobilitate amplă

Femeie descoperind importanța articulațiilor

În afară de a conecta oasele, aceste articulații prezintă un lichid lubrifiant care permite mișcarea amplă.

  • Articulațiile care fac posibile mișcări ample sunt mai puțin stabile.
  • Majoritatea dintre ele sunt localizate în părțile scheletului care alcătuiesc extremitățile corpului (brațele, mâinile și picioarele) sau în scheletul apendicular. Funcția lor este să facă posibilă dezvoltarea musculaturii din jurul oaselor.

Ligamentele

Un ligament este o structură formată din țesuturi fibroase care conectează și stabilizează oasele la nivelul articulațiilor.

Ligamentele interconectează oasele adiacente articulațiilor. Așadar, ele permit mișcări nelimitate în direcții anatomice naturale. Totodată, ele restricționează anormalitățile care pot cauza accidentări.

Cartilajele

Importanța articulațiilor pentru corpul uman

Cartilajele oferă mobilitate între oase. Ele joacă rolul de amortizor, împiedicând oasele să se atingă.

Cartilajele căptușesc capsula articulară, care este fortificată cu ligamente. Aceste două componente (cartilajele și ligamentele) lucrează împreună pentru a conecta oasele la nivelul articulațiilor.

Atunci când vine vorba de suplimente, trebuie să înțelegem care este importanța articulațiilor în cadrul corpului uman. Fără articulații, nu am fi capabili să ne mișcăm și am fi complet lipsiți de flexibilitate. În plus, cartilajele și ligamentele sunt strâns legate buna funcționare a articulațiilor.

Uzura articulațiilor

Activitățile care au un impact ridicat asupra articulațiilor suprasolicită în mod constant acest sistem. Drept consecință, cartilajele și ligamentele se uzează.

Cartilajele au cel mai mult de suferit din cauza uzurii. Acestea încep să se descompună și devin din ce în ce mai slabe. Deoarece oasele se freacă unele de celelalte, apar dureri. Este posibil chiar ca articulațiile să-și piardă flexibilitatea.

N-ai niciun motiv să aștepți până când experimentezi durere pentru a începe să-ți îngrijești articulațiile. Poți să previi deteriorarea lor dacă incluzi obiceiuri sănătoase în rutina ta zilnică. Monitorizarea atentă a greutății și urmarea unei diete sănătoase constituie, fără îndoială, trucuri utile.

Dar dacă vrei într-adevăr să-ți ajuți articulațiile să se recupereze, trebuie să le aprovizionezi cu suplimente.

Suplimente pentru a valorifica importanța articulațiilor

Glucozamina

Suplimente care valorifică importanța articulațiilor

Unul dintre cele mai bune suplimente pentru articulații este glucozamina. Organismul nostru produce această substanță în mod natural. Glucozamina înconjoară articulațiile, susținând cartilajele.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelul de glucozamină din organism scade, ceea ce cauzează degradarea treptată a articulațiilor. Din acest motiv, este important să o consumăm sub formă de suplimente.

  • Poți obține glucozamină dacă mănânci crustacee, cum ar fi racii sau homarii.
  • O altă variantă este să iei suplimente alimentare cu glucozamină, care pot fi cumpărate din plafar sau farmacie.

Condroitina

Sulfatul de condroitină este alcătuit dintr-un lanț de zaharuri care facilitează formarea și repararea cartilajelor.

În general, condroitina se extrage din cartilaje de animale.

MSM

MSM (metilsulfonilmetan) este o sursă naturală de sulf cu proprietăți importante care fortifică țesuturile articulare.

Sănătatea articulară are un impact major asupra bunăsătării generale. Include cele trei suplimente prezentate anterior în dieta ta zilnică, pentru a te bucura de o calitate a vieții mai ridicată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Harrison-Muñoz S, Rojas-Briones V, Irarrázaval S. Is glucosamine effective for osteoarthritis? Medwave. 2017 Mar 15;17(Suppl1):e6867.
  • Bishnoi M, Jain A, Hurkat P, Jain SK. Chondroitin sulphate: a focus on osteoarthritis. Glycoconj J. 2016 Oct;33(5):693-705.
  • Butawan M, Benjamin RL, Bloomer RJ. Methylsulfonylmethane: Applications and Safety of a Novel Dietary Supplement. Nutrients. 2017 Mar 16;9(3):290.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.