Logo image
Logo image

6 trucuri ca să nu te îngrași pe măsură ce îmbătrânești

3 minute
Metabolismul încetinește pe măsură ce înaintăm în vârstă, ceea ce facilitează câștigul în greutate.
6 trucuri ca să nu te îngrași pe măsură ce îmbătrânești
Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Câștigul în greutate asociat înaintării în vârstă pare a fi inevitabil. Însă dacă urmăm anumite sfaturi, este posibil să ținem kilogramele în plus la distanță. Reține următoarele trucuri ca să nu te îngrași pe măsură ce îmbătrânești și vei avea mereu o siluetă de invidiat.

1. Consumul de flavonoide

Some figure

Numeroase studii au demonstrat că, dacă avem un aport considerabil de flavonoide, ne vom menține constantă greutatea corporală. În plus, acest obicei ne poate ajuta să slăbim.

Astfel, este important să consumăm afine, căpșuni, cireșe, struguri, fructe de pădure, ceaiuri, mere, ceapă, praz și broccoli.

Pentru a profita la maxim de beneficiile flavonoidelor, nu trebuie decât să incluzi fructele și legumele menționate în dieta ta zilnică.

2. Evitarea sedentarismului

Este esențial să eviți să ai un stil de viață sedentar. Metabolismul încetinește odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce facilitează depunerea kilogramelor în plus.

Din acest motiv, trebuie să fim cât mai activi posibil. Implică-te în diverse activități fizice. Chiar dacă intensitatea lor este moderată, important este ca ritmul să fie constant.

Când faci mișcare, devii mai puternic și simți că mușchii și articulațiile tale întineresc. Într-un anumit sens, activitatea fizică poate încetini efectele trecerii timpului.

Conform unor studii recente, trei sesiuni de exerciții scurte, a câte 10 minute fiecare, oferă rezultate la fel de bune ca o singură sesiune zilnică de 30 de minute.

Totodată, de fiecare dată când vrei să iei liftul, amintește-ți că este mult mai sănătos să urci sau să cobori scările.

3. Stimularea minții, pe lista de trucuri ca să nu te îngrași pe măsură ce îmbătrânești

Some figure

Înaintarea în vârstă este, de obicei, însoțită de pierderea memoriei. Pentru a evita acest efect negativ, trebuie să ne implicăm în activități care stimulează creierul și mențin mintea activă. Cititul zilnic, șahul și sudoku reprezintă variante minunate. Ele conservă agilitatea memoriei și abilitatea de concentrare.

Toate activitățile care mențin mintea trează și activă previn stresul și depresia. Cu ajutorul lor, îți vei îmbunătăți calitatea vieții.

4. Uită de cure

Majoritatea dietelor hipocalorice pot fi contraproductive. În general, ele reduc ritmul metabolic permanent. Organismul se simte privat de calorii și, pentru a nu-și epuiza resursele, își reduce aportul caloric.

Dacă obișnuim să ținem cure de slăbire frecvent, riscăm să ne reducem permanent rata metabolică. Dacă ai plănuit vreodată să urmezi o dietă care presupune să consumi sub 1200 de calorii pe zi, ține cont de faptul că acest tip de cură nu este recomandat. El poate provoca pierderea țesuturilor non-adipoase, precum cele musculare.

Cercetătorii bănuiesc că masa musculară necesită multe calorii. Pierderea acesteia va transforma menținerea greutății corporale într-un obiectiv greu de atins.

5. Ține-ți sănătatea sub control

Some figure

Adoptarea de măsuri pentru protejarea sănătății trebuie să devină un obicei periodic pe măsură ce îmbătrânești. Înaintarea în vârstă poate provoca probleme ca hipertensiunea arterială, osteoporoza și nu numai.

Aceste probleme ne pot limita abilitatea de a face mișcare. Nu ezita să preiei controlul asupra stării tale de sănătate.

6. Nu lăsa pe mâine aceste trucuri ca să nu te îngrași pe măsură ce îmbătrânești

Nu amâna punerea în aplicare a acestor obiceiuri benefice. Interiorizează ideea că este important să ai grijă de tine și nu aștepta până când problemele se declanșează.

Include trucurile prezentate în acest articol în rutina ta zilnică cât mai curând posibil. Astfel, chiar dacă anii trec, sănătatea ta va nu va fi afectată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Wadden, T. A., Foster, G. D., Letizia, K. A., & Mullen, J. L. (1990). Long-term effects of dieting on resting metabolic rate in obese outpatients. Jama264(6), 707-711.
  • Lee, I. M., Djoussé, L., Sesso, H. D., Wang, L., & Buring, J. E. (2010). Physical activity and weight gain prevention. Jama303(12), 1173-1179.
  • Blair, S. N., LaMonte, M. J., & Nichaman, M. Z. (2004). The evolution of physical activity recommendations: how much is enough?. The American journal of clinical nutrition79(5), 913S-920S.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.