Încearcă o dietă detoxifiantă pentru rinichi - Doza de Sănătate
 

Încearcă o dietă detoxifiantă pentru rinichi

Este bine să ții o dietă detoxifiantă măcar o dată pe an pentru a elimina toate toxinele din rinichi. În rândurile de mai jos, îți spunem exact cum ar trebui să procedezi. 
Încearcă o dietă detoxifiantă pentru rinichi
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În general, atunci când ținem o dietă, principalul nostru obiectiv este slăbitul. Însă există și altfel de cure destinate altor nevoi ale organismului. În cele ce urmează te invităm, de pildă, să descoperi în ce constă o dietă detoxifiantă pentru rinichi.

Buna funcționare a rinichilor este esențială pentru un organism sănătos. Aceste organe în formă de fasole sunt foarte mici, fapt care ne-ar putea induce în eroare cu privire la rolul lor fundmental. Rinichii au o lungime de aproximativ 13 cm și o lățime de 8 cm, fiind cam cât un pumn.

Rinichii sunt localizați chiar deasupra taliei, în spatele cavității abdominale. Principala funcție renală este detoxifierea organismuluiAceste organe fac deosebirea între substanțele benefice și cele dăunătoare, eliminându-le pe cele din urmă.

Având în vedere cât sunt de importanți pentru sănătatea organismului, îți recomandăm să urmezi o dietă detoxifiantă pentru rinichi, conform instrucțiunilor prezentate în rândurile de mai jos.

Funcțiile rinichilor

Dietă detoxifiantă pentru rinichi care combate retenția de apă

Rinichii sunt cel mai mare „filtru” al sângelui. Aceștia rețin substanțele utile și le elimină pe cele nefolositoare prin urină.

Pe lângă filtrarea sângelui, rinichii îndeplinesc și alte roluri importante, fapt care explică necesitatea de a-i menține în stare optimă. Conform informațiilor publicate în jurnalul medical online Zona Hospitalaria (cu articole în limba spaniolă), rinichii:

  • Filtrează în jur de 1,8 l de lichid pe zi.
  • Produc între 1,5 și 2 l de urină.
  • Elimină toxine.
  • Păstrează în corp substanțele benefice, cum ar fi apă, sodiu, potasiu, clorură, calciu și glucoză.
  • Au un rol esențial în sinteza eritropoietinei, un hormon care contribuie la producția de eritrocite.
  • Ajută la sinteza reninei, un hormon care contribuie la reglarea tensiunii arteriale.
  • Sunt implicați în producția de vitamina D, care mențin sănătatea oaselor prin producerea de calcitriol.
  • Ajută la menținerea homeostazei.

Pentru a-ți da seama dacă este nevoie să urmezi o dietă detoxifiantă pentru rinichi, trebuie să identifici semnele care indică o problemă renală:

  • Retenție de apă
  • Modificări ale mirosului, ale culorii sau ale cantității de urină
  • Dureri la urinare
  • Posibile infecții la vezica urinară
  • Hipertensiune arterială 
  • Posibile infecții renale
  • Oboseală generală
  • Erupții cutanate însoțite de mâncărimi

Dietă detoxifiantă pentru rinichi

Este bine să urmezi o dietă detoxifiantă pentru rinichi cel puțin o dată pe an. În primul rând, este important să știi ce alimente ar trebui să eviți pentru a asigura buna funcționare a acestor organe.

Dietă detoxifiantă pentru rinichi care ajută la buna funcționare a acestora

Este recomandat să eviți consumul excesiv de sare și alimentele care lasă în urmă reziduuri toxice, cum ar fi cafeaua, lintea, nucile și prunele. Totodată, trebuie să te ferești de alimentele bogate în purine, deoarece acestea cresc nivelul de acid uric. Câteva exemple ar fi:

  • Sardinele
  • Anșoa
  • Mezelurile
  • Organele
  • Leguminoasele

În plus, este bine să ții cont de faptul că alimentele cu un conținut ridicat de potasiu pot cauza probleme persoanelor cu probleme renale sau cu rinichii slăbiți. Dacă te afli în această situație, evită consumul de spanac, cartofi dulci, portocale, varză și cartofi.

Nu fă excese. Anumite alimente forțează rinichii să depună un efort suplimentar. Acestea pot fi dăunătoare, mai ales dacă sunt de origine animală. Nu este neapărat nevoie să le elimini complet din alimentație, dar este bine să le consumi în porții moderate. Atenție la consumul de:

  • Carne roșie
  • Carne de pasăre
  • Lapte și produse derivate
  • Ouă

Îți recomandăm să citești și:

Detoxifierea naturală a rinichilor – 4 sfaturi

Redu consumul de zahăr

Vorbim separat despre zahăr deoarece, dintre toate alimentele și ingredientele dintr-o dietă detoxifiantă pentru rinichi, acesta trebuie consumat în cantitățile cele mai mici. Probabil știi deja de la părinți, bunici sau medici cât de dăunător este acest produs.

Pe lângă diabet și colesterol mărit, consumul excesiv de zahăr poate provoca și probleme renale. Rinichii slăbesc în urma unei alimentații bogate în zahăr și grăsimi saturate.

În ce constă o dietă detoxifiantă pentru rinichi?

O dietă detoxifiantă pentru rinichi trebuie să dureze doar câteva zile. Alimentele diuretice joacă un rol foarte important într-un astfel de regim, deoarece ajută la eliminarea toxinelor din corpCâteva recomandări ar fi: broccoli, anghinare, ananas, ceapă și năsturel.

Dietă detoxifiantă pentru rinichi bazată pe consumul de ananas

Pe lângă alimentele menționate, este indicat să consumi și băuturi diuretice. Optează pentru infuzii de pătrunjel, anason, păpădie și coada-calului. Nu trebuie decât să dai apa în clocot și să adaugi ingredientele dorite. Prepară și bea infuzia aleasă timp de maxim o săptămână.

Dacă prepari ceai de coada-calului într-un litru de apă, poți să îl pui în frigider și să îl bei în decurs de maxim 15 zile. Aceste infuzii, în combinație cu o dietă diuretică, reprezintă alegerea ideală pentru detoxifierea rinichilor.

Bea multă apă

Bea doi – trei litri de apă pe zi. Apa ajută rinichii să funcționeze bine fără mari eforturi. Dacă obișnuiești să consumi multe proteine, adaugă și unul sau două pahare de apă la cantitatea zilnică ingerată.

Singura excepție o reprezintă persoanele care au probleme la urinare sau care suferă de umflături sau retenție de apă. Dacă te afli în rândul acestora sau dacă vrei pur și simplu să urmezi o dietă detoxifiantă pentru rinichi, este bine să discuți cu medicul tău despre regimul alimentar și schimbările pe care vrei să le faci.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.