Încercarea de a-i mulțumi pe toți este un sacrificiu inutil

27 ianuarie 2018
Problema cu care ne confruntăm atunci când încercăm să mulțumim pe toată lumea este că uităm de noi înșine și nici nu reușim să-i facem pe toți fericiți.

Mulți oameni consideră că încercarea de a-i mulțumi pe toți este un lucru bun. În realitate, este foarte obositor să te gândești la toată lumea, mai puțin la tine însuți.

Am fost învățați de mici să adoptăm această atitudine. Ni s-a spus să facem lucruri chiar și împotriva voinței noastre, dacă așa își doresc cei din jur. Astfel, începem să uităm de noi înșine.

Însă vine o zi în care suntem atât de epuizați, încât simțim nevoia să ne întrebăm pe noi înșine: „Cine sunt eu?” și „Ce vreau eu?”. Din păcate, s-ar putea să nu știm răspunsul.

Oricum ar fi, conștientizarea neglijenței față de propria persoană este primul pas către regăsirea propriei noastre identități.

Încercarea de a-i mulțumi pe toți ne provoacă suferință

Încercarea de a-i mulțumi pe toți provoacă anxietate

Încercarea de a-i mulțumi pe toți poate provoca multă suferință. Motivul îl reprezintă faptul că facem lucruri pe care nu ni le dorim. De multe ori, ne împotrivim propriilor noastre valori.

De exemplu, dacă locuiești cu partenerul tău și nu suporți mirosul de fum de țigară, s-ar putea să îl lași să fumeze în casă fără să îi atragi deloc atenția, doar pentru a-l face fericit. Aceste compromisuri generează multe frustrări care, în cele din urmă, pot destrăma relația.

Totodată, este posibil ca părinții tăi să își dorească să acționezi altfel decât vrei sau simți tu. În această situație, neliniștea provocată de acest conflict te determină să încerci să îi mulțumești pe ei, nu pe tine. Dar cu ce preț?

Prețul este faptul că te pui pe tine însuți în plan secundar și ești acaparat de nevoia constantă de a le face tuturor pe plac

Sursa fericirii tale sunt oamenii din jur?

Încercarea de a-i mulțumi pe toți provoacă suferință

Poate părea un paradox faptul că a-i mulțumi pe toți îți provoacă suferință. În realitate, explicația este simplă: îți pui propria fericire în mâinile altor persoane

În momentul în care încerci să îi mulțumești pe ceilalți pentru a-ți crea o stare de bine sau în clipele în care o anumită persoană este nervoasă pe tine sau dezamăgită, te cuprinde o stare de anxietate și vrei să schimbi situația. Te trezești pe un drum închis, fără ieșire.

Ulterior, încerci să aplanezi conflictul. Ai grijă să spui ceea ce persoana respectivă vrea să audă. Apoi, te îndrepți în direcția dictată de ceilalți, și nu în cea aleasă de tine. Ce fel de viață este aceasta? Este a ta sau a altora? Dacă nu preiei controlul, viața ta nu va avea niciun sens.

Nu este sănătos să te stresezi din cauza faptului că un prieten s-a supărat pentru că ai refuzat să ieși cu el în oraș.

  • În plus, nu trebuie să te străduiești mereu să te ridici la înălțimea așteptărilor celor din jur.
  • Trebuie să înveți să accepți și răspunsurile negative sau dezaprobările atunci când îți exprimi opiniile, iei decizii sau faci lucrurile pe care ți le dorești. În cele din urmă, vor accepta și ei situația!

Concentrează-te pe propria fericire

Încercarea de a-i mulțumi pe toți te împiedică să fii fericit

Pentru a renunța la încercarea de a-i mulțumi pe toți, trebuie să îți îmbunătățești stima de sine. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care ai început să acționezi în acest fel.

După ce îți întărești stima de sine, trebuie să îți schimbi anumite obiceiuri. Spune „nu” atunci când vrei să spui „nu.” Dacă superi pe cineva, nu te simți copleșit. Mai devreme sau mai târziu, persoana respectivă va accepta situația (nu este sfârșitul lumii!).

Pune-te pe tine însuți pe primul loc. Deciziile, dorințele, părerile și visurile tale sunt cele mai importante. Însă, mai presus de toate, concentrează-te pe bunăstarea ta. Nu trebuie să faci lucruri care îți displac. Te obosești degeaba. Îți provoci singur suferință, anxietate și depresie.

De ce să nu începi să îți trăiești viața așa cum știi tu? 

Te-ar mai putea interesa