Logo image
Logo image

Îndepărtează praful din locuință cu 12 trucuri inedite

4 minute
Data viitoare când ștergi praful, nu ezita să încerci câteva trucuri simple care pot ușura semnificativ această sarcină. Cu ajutorul lor, vei evita produsele chimice care îți pot afecta negativ sănătatea.
Îndepărtează praful din locuință cu 12 trucuri inedite
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Praful din locuință prezintă o problemă indiferent dacă locuiești la casă sau la bloc. Praful este o substanță volatilă prezentă în majoritatea mediilor. De obicei, acesta pătrunde în interiorul locuințelor prin intermediul spațiului de sub uși și al tălpilor încălțărilor.

Pe termen lung, prezența prafului nu alterează doar aspectul mobilei și al altor obiecte, ci și sănătatea respiratorie.

Deși nu toată lumea este alergică la praf, în timp această substanță poate afecta sănătatea pulmonară și chiar slăbi sistemul imunitar. Cel mai îngrijorător aspect este faptul că, inevitabil, praful se acumulează în toată locuința. Drept consecință, trebuie să facem curat pentru a-l îndepărta.

Din fericire, avem la dispoziție numeroase trucuri utile pentru a îndepărta praful din locuință mai ușor, fără a recurge la produse scumpe pe bază de chimicale. În articolul de azi îți prezentăm 12 asemenea trucuri, pe care le poți încerca atunci când ștergi praful. Ia aminte!

12 trucuri pentru a îndepărta mai ușor praful din locuință

1. Șervețelele umede

Some figure

Șervețelele umede reprezintă o modalitate excelentă pentru a îndepărta praful depus între tastele calculatorului sau în jurul mobilierului din lemn și a altor obiecte din locuință. De asemenea, acest truc te ajută să elimini atât petele uscate, cât și cele lipicioase.

2. Oțetul alb

O soluție preparată cu oțet alb și apă constituie una dintre cele mai bune modalități de a îndepărta praful și a dezinfecta suprafețele. Oțetul alb este celebru datorită proprietăților sale antibiotice naturale. După ce este aplicat, acesta previne proliferarea bacteriilor.

Citește și: 

7 obiecte din casă care trebuie dezinfectate zilnic

3. Bicarbonatul de sodiu

Some figure

Combinând o lingură de bicarbonat de sodiu cu apă caldă, obținem un produs de curățare ecologic care poate îndepărta murdăria, petele și bacteriile. Pulverizează această soluție pe suprafețele acoperite cu praf cu ajutorul unei sticle cu pulverizator și apoi șterge cu o cârpă din microfibră.

4. Mănușile din pânză

Mănușile din pânză sunt ideale pentru a îndepărta praful de pe obiectele decorative delicate precum lustrele, lămpile și sticlăria. Praful se lipește de pânză mai ușor decât de alte materiale.

5. Pensulele pentru machiaj

Întâmpini dificultăți în a îndepărta praful din colțurile și spațiile mici? Ia o pensulă pentru machiaj sau pictat și folosește-o pentru a curăța spațiile greu accesibile.

6. Ciorapii

Some figure

Legând un ciorap vechi de capătul unui băț lung, obții o unealtă care poate îndepărta praful acumulat sub mobilierul din lemn, frigider și alte obiecte asemănătoare.

7. Cârpele din microfibră

O cârpă din microfibră reprezintă accesoriul ideal pentru a curăța ecranul televizorului și al calculatorului, ce emit energie statică. Nu uita, nu poți să pulverizezi produse de curățat direct pe aceste dispozitive, așadar aplică produsele respective mai întâi pe cârpă.

8. Cleștii de bucătărie

Cleștii pe care îi utilizezi când gătești mâncare fierbinte te pot ajuta să elimini praful acumulat pe jaluzele și în spațiile strâmte. Înfășoară acest obiect cu benzi moi din pânză, prinde-le cu elastice și utilizează unealta obținută pentru a curăța suprafețele vizate.

9. Periuțele de dinți

Some figure

O periuță de dinți veche este ideală pentru a elimina praful din spațiile greu accesibile, precum ferestrele, colțurile obiectelor de mobilier, tastatura calculatorului și nu numai.

10. Bețișoarele cu vată

Dacă ai câteva bețișoare cu vată în dulapul din baie, le poți utiliza pentru a șterge praful din colțuri și spațiile greu accesibile.

11. Bicarbonat de sodiu și lămâie

Poți să prepari o pastă groasă cu bicarbonat de sodiu și zeamă de lămâie pentru a curăța și lustrui dușul.

Te sfătuim să citești și: 

Ucide acarienii de praf cu un spray natural!

12. Un produs natural pentru curățarea mobilierului din lemn

Some figure

Mobilierul din lemn este foarte predispus acumulării prafului și a murdăriei. Lemnul fiind un material foarte delicat și opac, te sfătuim să prepari un produs special pentru a-l curăța și a-i reda frumusețea.

Ingredient

  • 1 lingură (16 g) de ulei de măsline
  • ½ linguriță (3 g) de ulei esențial de lămâie
  • ¼ cană (62 ml) de oțet alb
  • 1 ¼ cană (32 ml) de apă
  • O sticlă cu pulverizator

Instrucțiuni

  • Toarnă uleiul de măsline într-un castron și adaugă uleiul esențial de lămâie și oțetul alb.
  • Amestecă bine pentru câteva secunde, apoi toarnă soluția obținută într-o sticlă cu pulverizator împreună cu apa.
  • Pulverizează doar cantitatea necesară de soluție, așteaptă câteva minute, apoi șterge suprafața respectivă cu o cârpă din microfibră pentru a îndepărta praful și murdăria.
  • Dacă mobilierul din lemn încă pare murdar, repetă procesul de mai sus până obții rezultatele dorite.

Știai că poți îndepărta praful de locuință cu diverse trucuri naturiste? Nu îți mai complica viața și încearcă-le atunci când vrei să faci curat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Organización Mundial de la Salud. (2012). Higiene de las manos: ¿por qué, cómo, cuándo? OMS.
  • Limpieza, P. D. E. (2012). Limpieza y desinfección Cap.7. Instituto Nacional de Aprendizaje. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1898-5.50007-9
  • Organización Panamericana de la Salud. (2008). Manual de esterilización para centros de salud. Manual de esterilización para centros de salud.
  • Agency for Toxic Substances and Disease Registry. (2012). Resumen de Salud Pública. Cromo. División de Toxicología y Ciencias de La Salud.

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.