Indigestia – 7 cauze posibile nebănuite

Deoarece poate fi simptom al unor boli grave, dacă experimentezi indigestie frecvent, roagă-ți medicul să te supună unui control ca să te poți asigura că ești sănătos.

Indigestia este o problemă de sănătate care survine de obicei atunci când mâncăm în exces, mâncăm prea repede sau consumăm alimente față de care avem o intoleranță. Caracterizată de o senzație de arsură, de greutate sau de durere, indigestia reprezintă un disconfort care se manifestă la nivelul abdomenului superior.

În majoritatea cazurilor, indigestia se declanșează brusc și poate fi ameliorată cu remedii simple și o dietă sănătoasă. Unele persoane pot suferi însă de indigestie cronică, experimentând simptomele acestei probleme frecvent și mai intens decât este firesc.

Dacă suferi de indigestie foarte frecvent, va trebui să urmărești atent simptomele pe care le experimentezi și să consulți un medic pentru a determina care este cauza lor. Uneori indigestia poate fi consecința unei alte boli gastrice mult mai grave.

Ca să-ți protejezi sănătatea, este esențial să stabilești care sunt simptomele recurente. De asemenea, trebuie să te documentezi cu privire la bolile grave care se pot ascunde în spatele indigestiei.

7 cauze ascunse pentru indigestia cronică

Ulcerele

Ulcerele reprezintă leziuni apărute la nivelul membranelor mucoase din intestine și stomac. Această boală poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv de:

 • Abuzul de medicamente antiinflamatoare
 • Consumul excesiv de băuturi alcoolice sau de produse pe bază de tutun
 • Hiperaciditatea gastrică
 • Infecția cauzată de bacteria Helicobacter pylori

Dacă sunt mici, ulcerele pot fi imperceptibile. Cu toate acestea, trebuie să obții un tratament adecvat pentru a le remedia. În caz contrar, ulcerele vor continua să progreseze, declanșând în cele din urmă sângerări grave.

Citește și: Scapă de flatulență și indigestie

Gastrita

Indigestia poate fi cauzată de boli precum gastrita

Gastrita reprezintă boala gastrointestinală cel mai frecvent asociată cu indigestia cronică din cauza simptomelor sale. Această boală se declanșează atunci când mucoasa gastrică se irita sau se inflamează și poate fi acută sau cronică. Simptomele gastritei sunt:

 • Dureri abdominale
 • Inflamații
 • Greață și vomă
 • Arsuri la stomac

Factorii care pot cauza gastrită includ:

 • Consumul alimentelor foarte reci sau foarte picante
 • Dietele bogate în grăsimi
 • Alergiile alimentare
 • Administrarea în exces a medicamentelor
 • Stresul extrem
 • Consumul de băuturi alcoolice

Cancerul la stomac

În cazuri rare, indigestia poate fi cauzată de anumite tipuri de cancer

Deși indigestia obișnuită nu indică prezența acestei boli, câteodată ea poate fi unul dintre simptomele timpurii ale cancerului la stomac. În general, tumora se dezvoltă la nivelul mucoasei intestinale.

Pe măsură ce boala avansează, pacientul poate experimenta simptome suplimentare, precum vărsăturile cu sânge, pierderea în greutate neașteptată sau oboseala.

Societatea Europeană Oncologică ne avertizează că bărbații prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer la stomac decât femeile. De asemenea, acest risc crește pentru ambele sexe după vârsta de 60 de ani. Printre factorii posibili ce pot cauza cancerul la stomac se numără:

 • Anormalități genetice
 • Infecții cu Helicobacter pylori
 • Obezitate
 • Fumat
 • Consum excesiv de sare

Hipotiroidismul

Această boală tiroidiană afectează în principal femeile, în special pe cele cu vârsta peste 50 de ani. Hipotiroidismul este caracterizat de o reducere a producției de hormoni tiroidieni, care sunt esențiali pentru funcția metabolică, circulație și digestie.

Acesta este motivul pentru care multe persoane care suferă de tulburări digestive constată la un moment dat că ele sunt consecința unor schimbări la nivelul tiroidei.

Problemele gastrice cauzate de hipotiroidism vor fi însoțite de un câștig brusc în greutate, anxietate și, în cazurile cele mai grave, de pierderea memoriei și insuficiență cardiacă.

Boala Parkinson

Indigestia se numără printre simptomele bolii Parkinson

Această boală degenerativă compromite sistemul nervos și alterează semnalele transmise de creier. Când boala reușește să afecteze nervii periferici, tractul digestiv nu mai poate primi semnale de la creier sau nu le primește în mod corect, drept pentru care acesta funcționează defectuos.

Diabetul

Creșterea glicemiei are un impact major asupra stomacului. Acest fenomen suprasolicită substanțele gastrice, alterând mișcările tractului digestiv și prevenind circulația normală a alimentelor consumate. Aproximativ 50% dintre cei diagnosticați cu diabet experimentează indigestie în mod regulat.

Te sfătuim să citești și: Colita ulcerativă: o boală încă necunoscută

Inflamația vezicii biliare

Colecistita sau inflamația vezicii biliare este însoțită de dureri abdominale intense care radiază spre spate sau imediat sub omoplați. Această boală se declanșează atunci când bila rămâne prinsă în vezica biliară, în general din cauza unui blocaj cauzat de calculi biliari care previn circulația spre intestinul subțire.

Acumularea progresivă a bilei provoacă iritații și presiune la nivelul vezicii biliare, cauzând inflamații și chiar infecții.

Dacă durerea abdominală și celelalte simptome ale indigestiei sunt foarte intense, este important să consulți imediat un medic. În caz contrar, această boală poate deveni cronică.

Te-ar mai putea interesa