Infuzii ce ameliorează colonul iritabil

· 18 august 2015

În general, femeile sunt mai predispuse la a avea colonul iritabil. Nimeni nu știe exact care sunt cauzele acestei afecțiuni, dar cert este că persoana afectată va suferi mult disconfort și durere în mod periodic. În acest articol îți vom prezenta câteva remedii naturale pe care le poți prepara folosind plante medicinale, ce te vor ajuta să-ți ameliorezi simptomele cauzate de colonul iritabil.

Ierburile medicinale sunt deseori recomandate în tratarea simptomelor provocate de un colon iritabil. Însă, dacă ai vreo întrebare, contactează-ți medicul. Plantele pe care ți le vom recomanda mai jos sunt foarte ușor de obținut. Nu trebuie decât să mergi la un plafar sau un magazin de produse dietetice și să cumperi cantitatea de care ai nevoie. În mod normal, nu-ți va trebui decât o linguriță de ierburi medicinale și o ceașcă de apă. Poți bea până la două cești pe zi. Pentru a profita la maxim de proprietățile medicinale ale acestor infuzii, îți recomandăm să eviți ceainicele de oțel. Cele ceramice, de lut sau de porțelan sunt mult mai bune deoarece sunt mai naturale și te vor ajuta să obții rezultate mai bune de la ingredientele active din plantele medicinale pe care le vei folosi.

Plante medicinale ce te ajută să tratezi colonul iritabil

Infuzie de anason

Anison

Anasonul are un gust plăcut de lemn dulce. Este fără doar și poate o plantă excelentă dacă vrei să-ți ameliorezi durerile de stomac și cele intestinale. Te poate ajuta dacă ai o inflamație sau ai probleme cu gazele intestinale și poate acționa și ca antispasmodic. Anasonul este deseori recomandat celor care suferă de sindromul colonului iritabil. Însă, trebuie să te avertizăm că anasonul nu te poate ajuta dacă tocmai ai avut diaree. Simptomele colonului iritabil pot varia între diaree și constipație, deci nu folosi anasonul decât dacă în ultimele câteva zile ai avut niște scaune mai dificile. Pentru a-ți prepara această infuzie, nu trebuie decât să fierbi o lingură de semințe de anason în circa o cană de apă. Bea-o la micul dejun și după masa.

Infuzie de mușețel

Ceai-de-mușețel

Infuziile de mușețel sunt ideale dacă vrei să tratezi cu succes simptomele sindromului colonului iritabil. Florile de mușețel pot reduce inflamațiile, au proprietăți antibacteriene și pot acționa și ca relaxant. Ca să prepari această infuzie, nu-ți trebuie decât o linguriță de flori de mușețel (sau celebrele săculețe de ceai), pe care trebuie să le lași să fiarbă timp de 10 minute, după care să mai lași florile în ceainic pentru câteva minute. Bea câte două cești în fiecare zi.

Infuzie de mentă

Menta

Menta face parte din familia de plante carminative, ce sunt antispasmodici, relaxanți și au proprietăți calmante. Asta înseamnă că de îndată ce menta îți pătrunde în sistemul digestiv, ea îți acționează direct asupra stomacului și a intestinelor, reducându-ți inflamațiile, ameliorându-ți durerile și ajutându-te să te relaxezi. Pentru a-ți prepara această infuzie, vei avea nevoie doar de o lingură de mentă uscată. Fierbe o cană de apă și mai las-o să se stea puțin în ceainic înainte să o bei. Este foarte important să nu adaugi zahăr acestei infuzii. Dacă vrei s-o îndulcești, folosește Stevia Rebaudiana.

Infuzie de salvie

Salvie

Infuziile de salvie sunt minunate dacă ai diaree, vomiți sau ai amețeală—toate acestea fiind simptome obișnuite ale sindromului colonului iritabil. Salvia are proprietăți astringente, ce îți vor fi de mare ajutor. În plus, aceasta poate acționa și ca sedativ, ajutându-te să te relaxezi. Merită să o încerci dacă ai vreunul din simptomele pe care tocmai le-am menționat. Pentru a-ți prepara această infuzie, fierbe 10 grame de salvie într-un ceainic ce conține circa trei cești de apă și, după ce ai luat-o de pe foc, lasă infuzia să stea în ceainic timp de 5 minute. Bea trei cești în fiecare zi.

Infuzia de cimbru

Cimbru

Dacă ai un colon iritabil, atunci și infuzia de cimbru îți poate fi un aliat de nădejde. Această plantă medicinală te poate ajuta cu digestia, să atenuezi o durere sau o inflamație și să-ți cureți intestinele de toxine și bacterii. La fel ca și în cazul celorlalte infuzii, nu-ți va trebui decât o linguriță de cimbru pentru a-ți prepara o ceașcă de infuzie. Pune ceainicul pe foc și, după ce începe să fiarbă, oprește focul și lasă infuzia să stea în ceainic pentru câteva minute.

Infuzie de pătlagină

Melissa-infuzie

Semințele de schinduf sunt în general folosite în cazul bolilor sistemului digestiv, în mod special atunci când vrei să-ți aperi intestinele. Acestea conțin foarte multă vitamina B, ce este foarte utilă dacă suferi de anxietate, durere sau constipație.

Îți recomandăm să bei doar o cană de această infuzie pe zi. Pentru a o prepara, ai nevoie de o lingură de semințe de schinduf. Fierbe-le și apoi lasă infuzia să stea în ceainic timp de 5 minute. Apoi pur și simplu strecoară infuzia și bea-o pentru a elimina disconfortul cauzat de colonul iritabil.