Instinctul matern nu trebuie niciodată ignorat

Indiferent cât de multe cărți de specialitate citești, instinctul matern îți va oferi mereu cele mai bune soluții în ce privește creșterea copiilor tăi.

Oare există vreo femeie care să nu se fi întrebat dacă este sau va fi o mamă bună? Asemenea întrebări sunt firești. Nu trebuie însă să te lași copleșită de griji, pentru că instinctul matern îți va oferi mereu răspunsul pe care îl cauți.

În zilele noastre, avem la dispoziție numeroase cărți scrise de experți care promit să ne ghideze când vine vorba despre cum să ne creștem copiii. Dar bunicile noastre cum se descurcau pe vremea când aceste informații nu erau disponibile? Este simplu: se lăsau ghidate de instinctul lor matern.

Citește și: Legătura emoțională dintre mamă și fiică

Instinctul matern este înțelept

Instinctul matern exemplifică înțelepciunea naturii

Așa cum ne spune subtitlul de mai sus, natura este înțeleaptă. Dacă îi dăm ascultate, instinctul matern ne va dezvălui ce trebuie să facem. Din păcate, credințele și tabuurile prevalente în societate au pus sub semnul întrebării această valoare străveche.

Pune-ți următoarea întrebare: Când auzi un bebeluși plângând, care este primul tău impuls? Îl ignori pe micuț sau încerci să îl liniștești? Într-adevăr, un bebeluș care plânge poate fi enervant, dar acest gest nu este lipsit de scop. Nu, nu ne referim la probleme ca durerile de burtă sau gazele intestinale.

Când un bebeluș se simte singur sau incomod, acesta va începe să plângă. Faptul că este micuț nu înseamnă că nu este conștient de ce se întâmplă în jurul său. Instinctul matern este înțelept, dar capul tău va fi plin de tot felul de trucuri și sfaturi primite de la prieteni și rude sau citite în cărți.

De pildă, unele persoane susțin că, dacă mergi la copil de îndată ce începe să plângă, micuțul nu va învăța cum să aștepte pentru a obține ceea ce vrea. O altă variantă este că bebelușul încearcă să te manipuleze.

Cel mai bine însă este să îți asculți instinctul matern. Poate copilul tău vede sau simte ceva la care tu nu ai acces din cauza dezordinii din mintea ta.

Vrei să afli mai multe? Citește: Nu ești o mamă rea dacă spui „nu” uneori

Mamele, sclave ale ceasului

Lasă instinctul matern să te ghideze

Este adevărat că mămicile „știu” că trebuie să își alăpteze pruncii la fiecare trei ore? Cine a stabilit această regulă? Copiii nu sunt lăsați să simtă senzația de foame. Chiar și noi mâncăm la ore fixe, indiferent dacă ne este foame sau nu. Dar ce s-ar întâmpla dacă ne-am hrăni copiii doar când li se face foame?

Fără să ne dăm seama, devenim sclavele unor programe, dar putem respinge aceste constrângeri. Când copilul tău începe să plângă după mâncare în afara programului stabilit, este foarte greu să reziști tentației de a-l hrăni. Totuși, încerci să fii fermă, iar legătura ta cu instinctul tău matern se slăbește.

Avem acces la o multitudine de informații, dar asta nu înseamnă că trebuie să și acceptăm tot ce auzim. Fiecare caz este unic. Nu este simplu să renunțăm la credințele adânc înrădăcinate, dar este important să învățăm să ne ascultăm și instinctele, care sunt mereu înțelepte.

Instinctul matern nu cunoaște reguli

Instinctul matern este înnăscut

Instinctul matern nu cunoaște toate credințele și conceptele discutate anterior, care deseori ne îndeamnă să luăm măsuri contrare a ceea ce putem observa în natură.

Mulți experți recomandă mămicilor să nu mai doarmă împreună cu bebelușii lor și să îi pună în propriul lor pătuț. Aceștia susțin că, dacă îi ținem tot timpul în brațe, copiii noștri se vor obișnui să fim mereu alături de ei.

Dar toate aceste recomandări nu fac decât să ne limiteze acțiunile. Dacă permiți legăturii dintre tine și copilul tău să slăbească, acesta va observa ce se întâmplă.

Dragostea de mamă se exprimă într-un mod lipsit de granițe și reguli. Nu te limita și nu îți reprima instinctul matern. Niciunul din sfaturile pe care le-ai primit nu este un adevăr universal valabil.

Nu uita să citești: Educația emoțională a copiilor – 4 sfaturi utile

O modalitate de a scăpa de aceste credințe distructive este să te gândești la comportamentul propriilor tăi părinți, la ce ți-a plăcut și ce nu ți-a plăcut privitor la modul în care te-au crescut. Acest truc va servi ca un ghid care te va ajuta să stabilești o conexiune mai strânsă cu instinctele tale.

Desigur, nu trebuie să comiți greșeala de a adopta un comportament prea haotic, acesta putând avea efecte la fel de dezastroase. Căută înlăuntrul tău și lasă-te ghidată de instinctul tău matern. Nu ezita să îi arăți copilului tău că îl iubești prin intermediul îmbrățișărilor, al contactului fizic și al atenției oricând vrei.

Te-ar mai putea interesa