Insuficiența renală: 8 simptome timpurii

· 25 decembrie 2016
Deși unele din aceste simptome pot părea normale, este indicat să mergi la medic pentru a te asigura că nu suferi de insuficiență renală sau de alte probleme la nivelul rinichilor. 

Insuficiența renală este o boală a rinichilor, organe care au rolul de a detoxifica organismul, eliminând toxinele nocive prin urină. Printre altele, rinichii echilibrează nivelul de sodiu, calciu și alte substanțe importante din corp.

Rinichii sunt localizați în spatele coastelor și îndepărtează zilnic toxinele din aproximativ 120-125 litri de sânge. Însă uneori organismul depozitează prea multe deșeuri, iar aceste organe nu mai pot funcționa la capacitate maximă.

Acest lucru afectează și alte procese fiziologice și poate duce la dezvoltarea anumitor boli, printre care și insuficiența renală. Din păcate, această boală este foarte greu de detectat în stadiile incipiente, iar pe măsură ce trece timpul, complicațiile pe care le crează devin din ce în ce mai greu de tratat.

Prin urmare, este foarte important să fim atenți la semnele care indică prezența sa în organism.

În cele ce urmează îți prezentăm opt dintre principalele simptome ale insuficienței renale, care te ajută să îți dai seama dacă suferi sau nu de această afecțiune.

1. Insuficiența renală provoacă modificări ale urinei

Insuficiența renală provoacă schimbări ale culorii urinei

Modificarea obiceiurilor ce țin de urinare, precum și a compoziției urinei sunt simptome timpurii ale insuficienței renale.

În cazul în care suferi de această boală, este normal să observi anumite schimbări la nivelul urinei, având în vedere că rinichii sunt cei care produc acest lichid. De exemplu, este posibil să te duci la baie mai des în timpul nopții sau să simți nevoia disperată de a urina în timpul zilei.

De asemenea, se poate întâmpla ca urina să pară mai galbenă decât de obicei – de fapt, poate căpăta chiar o nuanță portocalie. În plus, mirosul va fi mai puternic și mai neplăcut.

2. Retenție de apă și umflături

Retenția de apă poate fi cauzată de insuficiența renală. Motivul este crearea unui dezechilibru la nivelul proceselor inflamatoare din corp, drept pentru care este reținut prea mult lichid în țesuturi. 

Umflăturile pot apărea în următoare părți ale corpului:

  • Laba piciorului
  • Picioare
  • Glezne
  • Față
  • Mâini
  • Abdomen

3. Acnee

Acneea poate fi provocată de insuficiența renală

Toxinele care rămân în sânge ca urmare a insuficienței renale pot duce la apariția acneei. Explicația constă în faptul că acele toxine sunt transportate către pori și modifică producția de uleiuri naturale de la nivelul pielii.

Prin urmare, îți apar coșuri inestetice pe față, însoțite de o senzație de mâncărime, care poate deveni aproape insuportabilă.

Acneea poate fi ținută sub control cu ajutorul tratamentelor aplicate local. Cu toate acestea, este necesar să îți cureți rinichii, dacă afecțiunea este cauzată de insuficiența renală.

4. Disconfort în partea de jos a spatelui

Durerea în partea de a jos a spatelui sau pe lateral poate indica prezența insuficienței renale.

Deși acest simptom poate fi confundat cu o durere musculară obișnuită, este important să îi acorzi atenția cuvenită, deoarece poate fi un semn al unor afecțiuni severe, precum rinichi polichistic, pietre la rinichi sau insuficiență hepatică. 

5. Greață și vărsături

Insuficiența renală poate provoca greață și vărsături

Deși există numeroși factori care pot provoca aceste manifestări, nu este greșit să iei în calcul nici insuficiența renală ca o posibilă cauză, mai ales dacă sunt însoțite și de alte simptome.

În cazul insuficienței renale, ne este greață și ne vine să vomităm din cauză că nu au fost eliminate toate deșeurile din corp, iar acest lucru împiedică și buna funcționare a celorlalte sisteme din organism.

6. Piele uscată

Pe măsură ce insuficiența renală avansează, corpul se deshidratează și își pierde abilitatea de a folosi lichidele în mod corespunzător. Din acest motiv, pielea își pierde umiditatea naturală și devine din ce în ce mai uscată.

7. Amețeală

Unii pacienți cu insuficiență și infecții renale pot dezvolta anemie, o afecțiune care trebuie monitorizată de urgență.

Este important să mergi la medic cât mai curând dacă suferi de amețeli, vârtej și oboseală constantă. Aceste simptome apar deoarece nu există suficiente globule roșii în corp, drept pentru care creierul nu mai este alimentat cu doza necesară de oxigen.

8. Pierderea poftei de mâncare

Insuficiența renală poate cauza pierderea poftei de mâncare

Dacă obișnuiai să mănânci bine, dar deodată ți-ai pierdut apetitul, este necesar să mergi la un consult, pentru a afla dacă nu suferi de vreo boală.

Deși problemele renale nu reprezintă singura cauză pentru pierderea poftei de mâncare, este o posibilitate pe care trebuie să o iei în calcul.

Interesant este că, în anumite cazuri, insuficiența renală poate provoca sughițuri care, la rândul lor, ne fac să ne simțim sătui.

Important!

Insuficiența renală poate fi tratată, dacă este detectată în stadiile incipiente. Dacă nu este diagnosticată la timp, poate provoca alte afecțiuni periculoase, cum ar fi hipertensiune, retenție de apă cronică și infecții.

Fii atent/ă la toate simptomele prezentate mai sus și fă o programare la medic dacă simți că ai un motiv de îngrijorare.