Inteligența emoțională – 3 lecții importante pentru copii

Inteligența emoțională ne permite să ne ținem sub control mânia, să înțelegem de ce suntem triști și să formăm relații mai strânse cu cei din jurul nostru.

Este foarte important ca un copil să primească lecții de inteligență emoțională. Acest concept îl va ajuta să înțeleagă mai bine lumea în care trăiește. Ideal este ca noi să dăm dovadă de inteligență emoțională în fiecare zi, astfel încât să fim un exemplu pentru cei mici.

Majoritatea dintre noi asociem probabil inteligența emoțională cu Daniel Goleman, cel care a popularizat acest concept. Ceea ce poate nu știam este că, de fapt, inteligența emoțională a fost descoperită inițial în anii 1940.

Psihologi renumiți precum Edward L. Thorndike și David Wechsler au realizat că inteligența nu se rezumă doar la abilitatea noastră de a forma raționamente și de a reține informații.

Cu alte cuvinte, Thorndike și Wechsler au ajuns la concluzia că abilitatea de a rezolva probleme de matematică și de a utiliza limbajul nu sunt singurele aspecte importante atunci când vine vorba de a determina dacă cineva este sau nu inteligent.

Practic, există anumite dimensiuni psihologice importante pe care nu le putem măsura, dar care au un impact major asupra vieții noastre de zi cu zi. Abilitatea de a ține sub control mânia, de a înțelege tristețea, de a forma relații cu ceilalți—toate acestea alcătuiesc inteligența emoțională.

Inteligența emoțională ne ajută să formăm relații cu cei din jur

Fără îndoială, ar fi un lucru foarte benefic dacă școlile i-ar învăța pe copii cum să fie competenți din punct de vedere emoțional. Din păcate, până când inteligența emoțională va căpăta aceeași importanță ca matematica, acest subiect trebuie abordat exclusiv acasă.

Este important să ne învățăm copiii câte ceva despre inteligența emoțională, astfel încât micuții să știe cum să se comporte adecvat și să devină mai înțelepți. În articolul de azi îți explicăm cum să faci asta.

Inteligența emoțională și educația copiilor

Putem învăța cum să fim inteligenți din punct de vedere emoțional. Vârsta este un factor irelevant, inteligența emoțională și fundamentele sale putând fi deprinse oricând și oriunde.

Inteligența emoțională ne permite să devenim oameni mai capabili și mai fericiți. Din acest motiv, este bine să predăm anumite concepte copiilor noștri încă de când sunt mici. Astfel, ei își vor însuși anumite concepte și abilități într-un mod natural și se vor adapta mai bine situațiilor sociale în care se găsesc zi de zi.

Citește și: Produse ce îți afectează inteligența

De pildă, cu siguranță fiecare dintre noi își învață copilul despre pericolele hărțuirii la școală. Aceasta este o lecție de inteligență emoțională. Citește în continuare pentru a descoperi alte strategii de bază interesante.

Inteligența emoțională ne ajută să avem o viață mai fericită

1. „Ajută-mă să îmi înțeleg emoțiile”

Fiecare senzație, acces de furie, zâmbet sau moment fericit din viața unui copil are o anumită denumire. Este esențial ca micuții să învețe care sunt acestea. Copilul tău trebuie să fie capabil să își identifice emoțiile, astfel încât să își poată gestiona viața emoțională.

  • Obișnuiește-te să îi spui fiului sau fiicei tale fraze precum „Mă simt… pentru că…”. Aplicând această strategie, el sau ea va putea, de pildă, să identifice mai ușor dacă este hărțuit(ă) la școală.
  • Copiii trebuie să se simtă confortabili atunci când vorbesc despre emoțiile și gândurile lor. În acest scop, este nevoie să le permitem să facă asta fără a-i judeca.

Te sfătuim să citești și: Educația emoțională a copiilor – 4 sfaturi utile

2. „Tu și eu nu ne simțim mereu la fel”

Un aspect cheie al inteligenței emoționale este empatia. Această abilitate psihologică este deprinsă în timp.

  • De fapt, între vârsta de 7 și 8 ani, copiii se vor distanța de „individualismul” specific celor foarte mici.
  • Treptat, micuții vor începe să-și apere prietenii, să înțeleagă punctul de vedere al celorlalți și să devină interesați de bunăstarea lor.

Până când devin capabili să înțeleagă emoțiile celorlalți pe cont propriu, avem responsabilitatea să ne învățăm copiii cum să fie empatici în fiecare zi. Nu ezita să încerci următoarele strategii:

  • Pune-i copilului tău întrebări precum: „Cum crezi că se simțea bunicul tău astăzi? Era fericit, trist, îngrijorat? Cum crezi că s-a simțit acel băiețel din parc atunci când l-ai împins?”
  • Fii un exemplu pentru copiii tăi. În fiecare zi, aceștia trebuie să descopere în tine o persoană căreia îi pasă de ceilalți, care înțelege emoțiile acestora și ține cont de punctul lor de vedere. Dacă devii un exemplu pentru ei, comportamentul tău pozitiv îi va influența fără ca ei să-și dea seama.
Printre altele, inteligența emoțională ne ajută să avem prieteni de calitate

3. „Ajută-mă să mă apăr și să fiu mai asertiv”

Un alt aspect important al inteligenței emoționale este abilitatea de a fi asertiv atunci când trebuie. Copiii trebuie să fie capabili să fie empatici, dar simultan trebuie să poată să își exprime sentimentele și să se apere.

Vrei să afli mai multe? Citește și: Umbrelele emoționale te apără de tristețe

Așadar, este esențial ca un copil să învețe cum să fie asertiv. Asertivitatea ne permite să ne apărăm drepturile, să ne protejăm limitele și integritatea, dar și să respectăm drepturile celorlalți.

  • Fiul sau fiica noastră trebuie să învețe cum să vorbească la persoana întâi fără ezitare, astfel încât să își poată exprima nevoile. Mai mult, copiii noștri trebuie să învețe să fie respectuoși.
  • Un copil care este ascultat va ști cum să comunice și să îi asculte pe ceilalți.
Inteligența emoțională este esențială ca să ne integrăm în societate

Nu putem fi alături de fiii și fiicele noastre pentru a-i apăra și a-i ghida de fiecare dată când trec printr-o situație dificilă.

Din acest motiv, trebuie să îi ajutăm pe micuți să deprindă abilități interpersonale utile, precum cele ce alcătuiesc inteligența emoțională. Numai așa micuții se vor simți puternici, capabili și siguri pe ei.

De asemenea, nu uita să asculți toate nevoile și grijile copiilor tăi.

Te-ar mai putea interesa