Inteligența intuitivă: sfaturi ca să o cultivi

Deși mulți probabil o consideră un fel de putere supranaturală, inteligența intuitivă are la bază cunoașterea și experiența de viață depozitate de subconștient.

În opinia multor persoane, inteligența intuitivă nu este un dar sau o abilitate, ci ceva lipsit de valoare științifică sau poate chiar un fenomen supranatural. Cu toate acestea, psihologii au studiat intuiția timp de foarte mulți ani.

Cărți precum Învățarea intuiției (Educating Intuition) de Robin M. Hogarth sau Inteligența intuitivă. De ce știm ceea ce știm (Intuitive Intelligence: Why We Know What We Know) de Malcolm Gladwell pun în evidență această dimensiune importantă a minții umane.

Cineva care posedă inteligență intuitivă este capabil să audă vocea subconștientului său și să găsească mai repede soluții utile. Departe de a fi „magie”, inteligența intuitivă este un aspect logic al vieții de zi cu zi pe care merită să-l cultivăm. În articolul de azi îți vom prezenta tot ceea ce trebuie să știi despre acest subiect.

Cum se cultivă inteligența intuitivă?

O concepție greșită foarte răspândită este ideea că numai femeile posedă intuiție. În realitate însă, atât creierul bărbaților, cât și cel al femeilor prezintă această abilitate uimitoare.

Singura diferență este că persoanele de sex feminin tind să-și asculte mai atent vocea interioară și să se ghideze după presimțirile lorpe scurt, femeile stabilesc o legătură mai intimă cu subconștientul lor.

Un fenomen interesant este faptul că mulți bărbați apelează la intuiție fără să-și dea seama. Conform lui Daniel Goleman, un expert în domeniul inteligenței emoționale:

  • Agenții de bursă iau decizii în doar câteva secunde. Având la dispoziție puțin timp pentru a analiza toate datele, aceștia se lasă conduși de „instincte”, iar inteligența intuitivă de care dau dovadă este pur și simplu un răspuns automat bazat pe întreaga lor experiență.
  • Medicii, psihologii și alți specialiști apelează deseori la intuiția lor deoarece aceasta face uz de rezervele lor de cunoștințe și le permite să observe anumit subtilități.

Citește și: Oamenii cu o inteligență emoțională ridicată

În cele ce urmează îți vom arăta cum îți poți cultiva inteligența intuitivă.

Inteligența intuitivă nu este o abilitate supranaturală

Învață să-ți asculți vocea interioară

Cu siguranță ai trecut deja prin următoarea experiență: ai făcut cunoștință cu cineva și imediat ai început să ai senzația că această persoană nu este de încredere. Uneori se dovedește că impresia ta inițială a fost nefondată, dar în general nu ți se întâmplă să te înșeli. Oare ai un fel de abilitate specială?

  • Răspunsul la această întrebare este „da”. De-a lungul vieții tale, ai trecut prin numeroase situații din care ai învățat anumite lucruri și ai tras concluzii, chiar dacă nu ai fost conștient de asta.
  • Creierul depozitează și clasifică imaginile, senzațiile, mirosurile și alte informații într-un mod profund și subtil, modelând treptat ceea ce de obicei numim „intuiție”, o componentă importantă a identității noastre. Propria noastră persoană este programată să ofere răspunsuri rapide în anumite situații specifice.

Te sfătuim să citești și: Decalog pentru un creier tânăr și sănătos

Probabil te întrebi dacă este o idee bună să-ți asculți intuiția, nu-i așa? Răspunsul la această întrebare este categoric „da”.

  • Inteligența intuitivă ne permite să tragem concluzii ce sunt în armonie cu identitatea noastră, care ne definește ca persoană. Cineva care își ignoră intuiția se ignoră practic pe sine.

Iată un exemplu concret: Familia ta îți sugerează să accepți o slujbă care ți-ar putea oferi o situație financiară mai sigură pe viitor, dar totuși intuiția ta îți spune că dacă accepți nu vei fi fericit. Partea ta rațională însă îți spune că mai mulți bani înseamnă o viață mai bună. Așadar, ce-ar trebui să faci?

  • Ascultă-ți atent intuiția. Aceasta este strâns legată de emoțiile, experiențele și identitatea ta.
  • După ce ți-ai ascultat intuiția, încearcă să privești situația dintr-un unghi mai rațional: De ce ai accepta o slujbă care știi că o să te facă nefericit? Inteligența intuitivă pe care o posezi deja ți-a oferit răspunsul acestei dileme.
Gândirea zen îți crește inteligența intuitivă

„Gândirea zen”

Să ne întoarcem la Daniel Goleman. Conform acestuia, liderii marilor corporații (precum Google sau Facebook) le recomandă angajaților lor să „gândească zen”. Iată ce presupune asta:

  • Atunci când trebuie să găsești răspunsul corect la o anumită dilemă, ascultă-te pe tine însuți.
  • A gândi zen presupune ca inițial să te calmezi, trecând în fundal presiunea, stresul, gândurile și anxietățile care te limitează. Numai după ce faci asta vei putea să-ți accesezi intuiția.
  • De îndată ce ai luat legătură cu intuiția ta, cu vocea ta interioară, permite-ți să te conectezi din nou cu lumea din exterior—dar ia în considerare doar aspectele necesare pentru a lua o decizie inovativă, originală și creativă.

Vrei să afli mai multe? Citește și: Află dacă ești rațional sau intuitiv

După cum bine vezi, inteligența intuitivă poate fi foarte utilă în viața de zi cu zi. Ea ne permite să descoperim soluții echilibrate, bazate pe nevoile și personalitatea noastră.

O abordare exclusiv rațională și logică presupune deseori ignorarea aspectelor esențiale pentru dezvoltarea noastră emoțională și personală. Din acest motiv, este important să ținem cont atât de logică, cât și de intuiție.

Te-ar mai putea interesa