Oamenii cu inteligență socială ridicată: 8 caracteristici

27 ianuarie 2017
Persoanele înzestrate cu inteligență socială știu ce vor și cum să se comporte cu cei din jur pentru a construi relații armonioase, bazate pe înțelegere reciprocă. 

Adevărata inteligență socială se naște din încrederea pe care o ai în tine și din abilitatea de a te înțelege pe tine însuți, până în punctul în care poți stabili relații mature cu oamenii din jur.

Oamenii înzestrați cu inteligență socială se descurca atât de bine în anumite situații, încât ies în evidență în raport cu indivizii care au un comportament supărător și deranjant.

Mai jos îți prezentăm câteva caracteristici ale oamenilor cu o inteligență socială ridicată. Vei vedea că poți adopta și tu aceste comportamente în viața de zi cu zi.

Oamenii înzestrați cu inteligență socială nu îi întrerup pe ceilalți în timp ce vorbesc

Oamenii cu inteligență socială știu să comunice

Persoanele care se caracterizează prin inteligență socială sunt maestre în arta conversației. Acestea nu simt nevoia să vorbească înaintea altor oameni sau să îi întrerupă.

Aceste persoane se simt foarte confortabil în timp ce își așteaptă rândul să vorbească. Nu sunt nerăbdătoare să își impună punctul de vedere, deoarece sunt sigure pe ceea ce au de spus. Știu că nu este nevoie să își exprime opinia pentru ca aceasta să fie validată de cei din jur.

Nu se pun întotdeauna pe ei înșiși în centrul atenției

Oamenii inteligenți din punct de vedere social se cunosc foarte bine pe ei înșiși și fac eforturi pentru a evolua și a se perfecționa. Aceștia știu că relațiile interumane necesită timp și atenție. Astfel, aceștia adoptă anumite obiceiuri și ritualuri în relația cu prietenii, partenerul de viață sau membrii familiei, dar și în raport cu ei înșiși.

Un om cu o inteligență socială autentică înțelege că nu este „buricul pământului,” dar este conștient de propria sa valoare. Acesta este alături de cei din jur și le oferă sprijinul său, dar știe și să spună „nu” atunci când este nevoie.

Nu îi judecă pe ceilalți pentru a demonstra că au dreptate

Oamenii cu inteligență socială nu îi judecă pe ceilalți

Un om inteligent din punct de vedere intelectual și emoțional înțelege diferențele de opinie pe care le are cu cei din jur.

Când îi judeci pe ceilalți pentru a-ți impune propriile idei și păreri, nu faci decât să îi descurajezi să își mai exprime opiniile în fața ta.

Încearcă să fii o persoană deschisă și receptivă, chiar dacă nu împărtășești aceleași idei cu oamenii cu care interacționezi.

Nu încearcă să schimbe părerile celor din jur

Aceasta este una dintre abilitățile extraordinare ale persoanelor care dau dovadă de inteligență socială. Acestea știu că toți oamenii au sentimente. Tocmai de aceea este important să le vorbești tuturor cu respect și răbdare. 

Dacă înțelegi opinia persoanei de lângă tine și o exprimi și pe a ta cu respect, relația voastră este mai sănătoasă, mai productivă și mai pașnică.

Nu este nevoie să îi faci pe ceilalți să se simtă inferiori ca să dovedești că și părerile tale sunt importante.

Sunt calmi și știu cum să se afirme

Cea mai bună armă pe care o poți folosi pentru a înfrunta situațiile dificile este asertivitatea. Furia și agresivitatea pasivă deghizate ca afirmare a drepturilor nu reprezintă o soluție. Din contră, aceasta provoacă mai multe probleme.

Persoanele cu o inteligență socială autentică sunt încrezători și acționează în consecință. Acestea știu să asculte, să participe într-o conversație cu stăpânire de sine și să relaționeze cu cei din jur.

Sunt mai puțin critici

Oamenii cu inteligență socială nu îi critică pe alții

Mulți oameni se consideră „antisociali” și tind să îi critice constant pe cei din jur și chiar și pe ei înșiși.

Persoanele cu inteligență socială înțeleg că, indiferent de aparențe, fiecare om are o multitudine de calități, nu doar defecte.

Oamenii care știu cum să relaționeze cu cei din jur găsesc elementele pozitive din comportamentul propriu și din cel al persoanelor cu care interacționează. Asta pentru că au o doză mai mare de încredere în ei înșiși și încearcă să găsească întotdeauna partea bună din orice situație în care se află.

Nu analizează peste măsură interacțiunile dintre oameni

Dacă cercetezi în amănunt relațiile tale cu cei din jur, nu poți să te mai bucuri de ele. Tocmai de aceea este important să renunți la prejudecăți în ceea ce privește acest aspect. În plus, este necesar să nu analizezi peste măsură fiecare interacțiune după încheierea acesteia.

În loc să te concentrezi asupra tuturor deznodămintelor negative, încearcă să adopți întotdeauna o atitudine pozitivă când interacționezi cu alte persoane. Vei observa că acest obicei dă roade chiar și în cazul relațiilor care nu păreau să funcționeze.

Stăpânesc bine limbajul corporal

Oamenii cu inteligență socială stăpânesc limbajul corporal

Atunci când te afli într-o situație socială, postura corpului tău transmite un mesaj. Persoanele inteligente din punct de vedere social se asigură că acest mesaj este unul pozitiv.

Când privești în ochi persoana din fața ta și îi zâmbești, îi arăți că ești prietenos, deschis și deloc intimidant. Dacă stai drept, ceilalți vor observa că ești sigur pe tine.

Inițiază interacțiunile în loc să aștepte ca alții să o facă

A aștepta ca alte persoane să te contacteze și să te invite în diverse locuri este o pierdere de timp. Persoanele cu inteligență socială știu că relațiile presupun un efort reciproc.

Dacă vrei să le arăți celorlați că ești important în viața lor, trebuie să inițiezi tu o interacțiune. Poți să procedezi în  felul următor:

  • Păstrează legătura prin telefon sau prin mesaje.
  • Vizitează-ți prietenii.
  • Organizează o reuniune.

Deși unele persoane se nasc cu o inteligență socială ridicată, oricine poate să și-o dezvolte, dacă este atent la anumite aspecte. Până la urmă, nu trebuie decât să adopți niște obiceiuri utile.

Te-ar mai putea interesa