Învață să fii tu însuți în trei pași - Doza de Sănătate
 

Învață să fii tu însuți în trei pași

Nu încerca întotdeauna să îi mulțumești pe cei din jur. Îndrăznește să fii diferit. Dacă ești tu însuți, vei învăța să te accepți, să te respecți și să îți prețuiești propria identitate. Meriți!
Învață să fii tu însuți în trei pași

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Arta de a fi tu însuți implică o doză mare de curaj. Până la urmă, trăim într-o societate hotărâtă să ne transforme în ființe identice și în care a sparge tiparul reprezintă un motiv pentru a fi arătat cu degetul.

În prima parte a vieții, suntem ghidați de alte persoane care ne hotărăsc parcursul. Cu toții urmăm acest drum: în copilărie suntem învățați să facem diferența între bine și rău.

În adolescență, ne comparăm cu prietenii și colegii noștri și vrem să fim acceptați și recunoscuți. A arăta diferit sau a refuza să respecți anumite norme de conduită este echivalent, de cele mai multe ori, cu a fi respins de cei din jur.

Într-un fel sau altul, cu toții trecem prin perioade grele în viață. Toți avem momente în care nu mai suntem noi înșine, ci ne transformăm în ceea ce așteaptă alții de la noi să fim. 

Totuși, vine un moment în care ne oprim o clipă pentru a ne pune întrebarea fundamentală : Cine sunt eu cu adevărat? Nu este un subiect de dezbatere filozofică inutilă, ci o întrebare importantă, care merită o atenție deosebită.

Când descoperi cine ești cu adevărat, îți dai seama că multe dintre lucrurile și dintre persoanele din jur nu ți se potrivesc. Nu te sincronizezi cu ele, nu există niciun echilibru. Astfel, este necesar să faci anumite schimbări.

Îți sugerăm să reflectezi la această idee trecând prin cei 3 pași de mai jos.

1. A fi tu însuți înseamnă a-ți accepta propria identitate

Fii tu însuți pentru a putea evolua

A fi tu însuți este ca și cum ai avea în inima ta o ființă frumoasă, specială, dar fragilă. Dacă nu îi ești fidel, o rănești. Ține minte:

  • Identitatea ta nu este constituită din lucruri exterioare, temporare. Prin urmare, faptul că momentan nu ai un loc de muncă nu trebuie integrat în forul tău interior ca un eșec.
  • Tot așa, dacă te-ai despărțit recent de partenerul rău, nu înseamnă că nu meriți să fii iubit.
  • A fi tu însuți înseamnă a te hrăni de la rădăcini cu tot ce ai trăit și ai simțit, pentru a-ți crea o perspectivă proprie asupra vieții, universală și pozitivă.

Mai presus de toate, amintește-ți un lucru important. Când îți descoperi propria identitate, trebuie să respecți principiile care o definesc. 

Îți recomandăm să citești și:

7 semne care arată că ești un spirit liber

De ce uneori nu ținem cont de această convenție cu noi înșine?

  • Deoarece considerăm că este mai important să-i mulțumim pe ceilalți și să ne supunem așteptărilor lor.
  • De frică. Uneori, ne este teamă să fim noi înșine, să nu-i dezamăgim pe ceilalți și să fim altfel decât ceea ce așteaptă ei de la noi.
  • Unii oameni nu se plac pe ei înșiși așa cum sunt. Lipsa acceptării de sine, în plan fizic și emoțional, este, fără îndoială, o sursă a frustrărilor.

2. Etichetele pe care ni le pun alții nu au nicio importanță

Societatea în care trăim are un defect major: condamnă, judecă și etichetează.

Oamenii simt nevoia să îi eticheteze și să îi judece pe alții pentru a deține controlul asupra lor. Dacă o persoană este etichetată de cei din  jur ca fiind stângace și ridicolă, ea va crede acest lucru, iar ceilalți o vor putea domina.

Poate că la început toți ne lăsăm controlați de părerile celor din jur. Totuși, la un moment dat, trebuie să ne dăm seama că nu sunt decât zgomote și cuvinte goale.

Ce spun sau ce gândesc alții despre tine este problema lor. Este propria lor lume limitată. Nu trebuie să te afecteze opiniile lor, deoarece fericirea ți-o oferă doar sentimentul că ești liber și mândru de tine.

3. A fi tu însuți înseamnă a face schimbări

Fii tu însuți pentru a te simți liber

Faptul că îți accepți propria identitate nu înseamnă că aceasta este înrădăcinată și nu mai poate fi schimbată. Dacă refuzi să schimbi un anumit aspect atunci când este nevoie, nu vei reuși să evoluezi. În plus, îți va fi greu să te adaptezi la mediul în care trăiești.

Carl Rogers este unul dintre cei mai influenți psihologi ai secolului XX. Abordarea sa umanistă este inedită și se bazează pe câteva idei esențiale:

  • Oamenii își dezvoltă personalitatea pentru a-și atinge obiectivele în viață.
  • Când ne acceptăm pe noi înșine, ne oferim oportunitatea de a ne schimba pentru a ne împlini visurile. 

Poate că această idee ți se pare contradictorie, dar gândește-te puțin la exemplul de mai jos:

Ești într-o relație complicată. În final, decizi să îi pui capăt. Faci asta pentru că știi ce vrei și ce nu vrei. Vrei să fii tu însuți și să nu te mulțumești cu un substitut al fericirii și cu o relație în care nu există compatibilitate.

Când te desparți de această persoană, schimbi ceva în interiorul tău. Devii mai puternic. Chiar dacă încă iubești acel om, îți amintești că meriți să fii fericit. 

A ne schimba înseamnă a ne îngădui să evoluăm pentru a fi autentici

Arta de a fi tu însuți presupune acceptarea de sine. Ulterior, mergi mai departe, cu toate reușitele și eșecurile care te ajută să îți construiești identitatea.

Încearcă să trăiești fiecare zi cu zâmbetul pe buze și cu scopul de a fi un om mai bun. 

Vei pune în practică acest sfat?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.