Învață să recunoști lucrurile bune din viața ta

Cu ce atitudine ai plecat azi de acasă? Uneori, simțim că viața ne privează de lucrurile bune la care visăm și ne împovărează numai cu situații negative din care nu găsim nicio scăpare. 

Însă, deși nu putem alege multe dintre lucrurile care ni se întâmplă în viața de zi de zi,  putem decide să le înfruntăm în cel mai bun mod cu putință: cu îndrăzneală, curaj și încredere în forțele proprii.

În fiecare zi alegi ce haine să porți, cum să îți aranjezi părul sau ce să mănânci la micul dejun.

De ce să nu decizi tot tu să te înarmezi cu speranță? De ce să nu îmbraci armura curajului, a optimismului și a încrederii necesare pentru a da ce-i mai bun din tine?

Nu este o simplă propunere spirituală sau un exces de psihologie pozitivă, ci o idee care merită analizată puțin.

Vorbim, mai presus de toate, despre „programarea creierului.” Despre crearea unor gânduri noi care să dea naștere unor emoții capabile să ne schimbe viețile.

Îți explicăm mai jos cum poți crea această nouă realitate.

Îmi propun să dau ce-i mai bun din mine pentru a descoperi toate lucrurile bune pe care mi le-a rezervat viața

O atitudine pozitivă ne ajută să recunoaștem lucrurile bune din viață

Știm cu toții că anumiți oameni reușesc, într-un fel sau altul, să înfrunte mai bine dificultățile.

Poate că unii dintre ei au învățat diverse strategii din cărțile de psihologie. Însă, în majoritatea cazurilor, acești oameni posedă o abilitate extraordinară, numită reziliență. Aceasta îi ajută să facă față celor mai mari provocări cu o doză ridicată de pozitivitate.

Având în vedere că toți avem parte de zile negre în care suntem copleșiți de tristețe, este necesar să cunoaștem diverse modalități de a adopta, la rândul nostru, această atitudine benefică. Avem nevoie de o deschidere emoțională și psihologică mai mare pentru a putea fi receptivi la toate lucrurile bune din jurul nostru.

Îți propunem să reflectezi câteva clipe asupra următoarelor aspecte:

În primul rând, ține cont de propriile tale abilități

Cu siguranță ai fost martor de multe ori la următoarea situație: înainte de același eveniment, doi oameni reacționează în mod diferit. Cum este posibil?

 • Personalitatea, experiența de viață, emoțiile și modul nostru de gândire determină ușurința sau dificultatea cu care facem față anumitor provocări. Fiecare persoană reacționează diferit, în funcție de aceste dimensiuni.
 • Fiecare lucru care ni se întâmplă este procesat într-un anumit fel. 
 • Trebuie să luăm întotdeauna în considerare propriile abilități, calități sau puncte forte.
 • Cu toții suntem mai puternici decât credem. Chiar dacă nu ne dăm seama, creierul nostru este programat pentru supraviețuire.
 • Asta înseamnă că toți suntem rezilienți. În plus, putem învăța ceva din fiecare obstacol pe care îl depășim. Problema este că uneori nu ne apreciem suficient pe noi înșine.
 • Cu multă stimă de sine și încredere în propriile calități, putem străluci în orice situație. Mai mult, suntem capabili să recunoaștem binele din noi înșine.

Programare neurolingvistică: cum să-ți organizezi creierul

Programarea neurolingvistică ne face mai receptivi la lucrurile bune

Probabil ai mai auzit până acum de programarea neurolingvistică.

Obiectivul acestei strategii de dezvoltare personală și psihoterapie este foarte concret: trecerea din starea A (starea actuală) în starea B (starea dorită).

În cazul de față, este necesar să ne îndreptăm atenția într-o altă direcție. Vrem să descoperim toate lucrurile bune din jurul nostru și să ne bucurăm de ele. 

Vrem să fim mai intuitivi în ceea ce privește oportunitățile care ne apar în cale. Asta înseamnă că vrem să aflăm ce anume ne asigură o evoluție în plan personal și emoțional.

Pentru a atinge aceste obiective, poți apela la următoarele strategii:

 • Încearcă să-ți analizezi emoțiile. Dacă descoperi în mintea ta o urmă de angoasă sau negativitate, schimbă această orientare.
 • O altă tehnică interesantă este ancora. Aceasta presupune fixarea atenției asupra unui stimul care îți oferă stabilitate. De fiecare dată când te cuprinde senzația că ești trântit la pământ, îndreaptă-ți gândurile către acel „colac de salvare.”

Iată un exemplu: astăzi simt că nu voi face față zilei care mă așteaptă. Totuși, dacă mă gândesc la plaja liniștită la care vreau să mă întorc în concediu, îmi recapăt treptat motivația.

Pentru a descoperi toate lucrurile bune, trebuie să le lași pe cele rele deoparte

Pentru a recunoaște lucrurile bune, lasă-le deoparte pe cele rele

Iată un mic exercițiu de reflecție. Întreabă-te care este proveniența lucrului care te supără cel mai tare, care te rănește sau care te ține pe loc.

 • Este posibil să fii înconjurat de oameni care îți aduc mai multe probleme decât liniște.
 • Sau poate că ai nevoie de o schimbare. Poți elimina anumite lucruri din viața ta pentru a te simți mai bine.
 • Pot exista, de asemenea, anumite aspecte care țin de propria ta persoană pe care trebuie să le combați. Nesiguranța, preocuparea excesivă pentru un anumit lucru, anticiparea evenimentelor negative – iată câteva exemple în acest sens.

În concluzie, știm că nu este ușor să fii receptiv la lucrurile bune din viața ta. De multe ori e greu să crezi că norocul îți poate zâmbi și ție.

Totuși, chiar dacă pare greu de crezut, nu trebuie să faci decât un singur lucru: să-ți schimbi atitudinea.

Te-ar mai putea interesa