Logo image
Logo image

10 curiozități despre corpul uman

3 minute
De ce nu îți poți mișca inelarul fără să-ți miști și celelalte degete? Ei bine, acest deget împarte un mușchi cu degetul mijlociu, ceea ce îi limitează posibilitatea de a se mișca independent.
10 curiozități despre corpul uman
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli

Ultima actualizare: 30 aprilie, 2019

Corpul uman este incredibil! Noi, oamenii, suntem ființe ce au atât calități, cât și defecte, capabile să facă lucruri într-adevăr minunate. Citește în continuare pentru a afla câteva curiozități despre corpul uman pe care probabil nu le știai.

10 curiozități despre corpul uman

1. Anumitor oameni le lipsește un tendon

Poate că o să te surprindă, dar în jur de 15% din oameni au cu un tendon mai puțin în mușchiul flexor radial al carpului.

Dacă vrei să afli dacă te numeri printre aceștia, nu trebuie decât să îți atingi degetul mare de la mână cu cel mic, iar apoi să încerci să-ți îndoi încheietura în spate. În cazul a 85% din oameni, ar trebui să fie vizibile două tendoane, dar poate tu te numeri printre excepții.

2. Există o boală care provoacă leșin după anumiți factori

Există un sindrom numit sincopă vasovagală ce reprezintă o stare de leșin declanșată de anumiți factori, cum ar fi durere, frică sau stres. Așa ceva se poate întâmpla atunci cândnervul vag este stimulat și provoacă o scădere bruscă a tensiunii arteriale. 

3. Există o legătură între organele de reproducere și rinichi

Some figure

Aceste două seturi de organe sunt strâns legate unul de celălalt, ele dezvoltându-se simultan până când ajung la maturitate. De exemplu, în cazul bărbaților, o lovitură puternică în testicule va provoca durere la rinichi.

Citește și:

6 băuturi care ameliorează durerea de rinichi

4. Inelarul nu se poate mișca independent

E timpul pentru un mic experiment: presează-ți mâna pe o suprafață plană și încearcă să-ți ridici fiecare deget în parte. Ar trebui să reușești cu toate degetele, mai puțin cu inelarul. Este posibil să existe câteva excepții, dar în cele mai multe cazuri, mișcarea acestui deget este limitată.

Deși arătătorul și degetul mic au mușchi independenți, inelarul și degetul mijlociu împart același mușchi, deci aceste două degete nu se pot mișca independent.

5. Rinichii nu se află la exact același nivel

Iată încă o ciudățenie: rinichiul stâng se află puțin mai sus decât cel drept în corpul uman. Cauza este faptul că ficatul exercită presiune asupra rinichiului drept. Tu știai aceste curiozități despre corpul uman?

6. Nivelul de glicemie este unul decisiv

Some figure

Dacă nivelul de zahăr din sângele tău este egal cu circa o lingură de zahăr dizolvată în sânge, poți trăi confortabil pentru două zile fără a mânca nimic. Însă, dacă depășești acest interval, se va activa un proces periculos numit cetoză.

Cetoza presupune acumularea în organism a corpilor cetonici în urma descompunerii acizilor grași, pentru ca organismul nostru să poată funcționa în continuare. Din acest motiv, nu te sfătuim să urmezi o alimentație bogată în proteine, dar săracă în zahăr.

Te-ar putea interesa și:

5 remedii naturiste pentru reglarea glicemiei

7. Adulții au mai puține oase decât bebelușii

Este adevărat: ne naștem cu aproximativ 270 de oase, dar, pe măsură ce creștem, aceste oase încep să fuzioneze unul cu celălalt, până când numărul lor scade la 206 în cazul unui adult.

8. Nu putem respira și înghiți în același timp

Some figure

Ai încercat vreodată să faci asta? Dacă da, probabil că ai văzut că este imposibil. Faptul că nu putem respira și înghiți în același timp este un rezultat al evoluției cerului gurii.

Motivul pentru care nu putem respira și înghiți în același timp este că altfel am putea să ne înecăm. Un rol important în acest sistem îl joacă epiglota, ce împiedică mâncarea să pătrundă în căile respiratorii — astfel, este imposibil să înghițim și să respirăm în același timp.

9. Organismul nostru produce o cantitate fixă de anticorpi în fiecare zi

Trei grame — acesta este numărul de anticorpi pe care organismul îl produce zilnic.

10. Corpul nostru este alcătuit dintr-un număr astronomic de atomi

Te-ai întrebat vreodată din câți atomi este alcătuit organismul tău? Probabil că această întrebare ți-a trecut prin minte la un moment dat.

Iată un exemplu concret: dacă o persoană cântărește 70 kg, pentru a afla din câți atomi este alcătuit corpul acesteia, nu trebuie decât să scrii cifra 7 și să-i adaugi 27 de zerouri. Aceste curiozități despre corpul uman sunt incredibile, nu-i așa?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Herculano-Houzel, S. (2012). The remarkable, yet not extraordinary, human brain as a scaled-up primate brain and its associated cost. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.1201895109
  • Catellier, C. (1973). Blood sugar. L’union Medicale Du Canada.
  • Chatterjee, S., Davies, M. J., & Tarigopula, G. (2017). Pharmacological control of blood sugar. Anaesthesia and Intensive Care Medicine. https://doi.org/10.1016/j.mpaic.2017.06.017
  • Ndoja, S., & Lima, H. (2016). Monoclonal Antibodies. In Current Developments in Biotechnology and Bioengineering: Human and Animal Health Applications. https://doi.org/10.1016/B978-0-444-63660-7.00004-8

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.