Logo image
Logo image

Săruturile și îmbrățișările sunt importante pentru copii

4 minute
Îmbrățișările demonstrează copilului tău că îl iubești și îi insuflă acestuia încrederea de care are nevoie. Acest gest este esențial pentru a crește un copil sănătos și echilibrat din punct de vedere emoțional.
Săruturile și îmbrățișările sunt importante pentru copii
Bernardo Peña

Scris și verificat de psihologul Bernardo Peña

Ultima actualizare: 25 octombrie, 2022

Puține gesturi sunt la fel de reconfortante și aducătoare de energie pozitivă precum îmbrățișările. Multe dintre cele mai frumoase și intense amintiri pe care le avem includ acele câteva secunde în care o persoană iubită ne-a îmbrățișat. Săruturile și îmbrățișările sunt importante pentru copii.

Pentru un copil, săruturile și îmbrățișările nu sunt doar niște simple acțiuni fizice. Aceste gesturi prin care adulții își demonstrează iubirea parentală îi ajută pe micuți să crească, să-și dezvolte stima de sine și să se simtă în siguranță. Astfel, copiii devin capabili să interacționeze cu restul lumii.

O îmbrățișare este foarte sănătoasă. Acest gest cu valoare terapeutică nu costă nimic și ar trebui „administrat” zilnic, în special copiilor noștri.

Săruturile și îmbrățișările sunt importante pentru copii și benefice pentru creier

Un articol publicat în Scientific American a scos la iveală o informație foarte interesantă. Conform cercetătorilor, una dintre cele mai mari probleme ale copiilor aflați în orfelinate este faptul că aceștia nu au parte de suficiente îmbrățișări și gesturi emoționale asemănătoare.

Deși orfanii pot fi bine hrăniți și îngrijiți, aceștia nu beneficiază de interacțiunile necesare dezvoltării armonioase a creierului. Din păcate, acești copii cresc deseori în absența sentimentului de siguranță.

Copilăria timpurie, un moment-cheie

Creierul nou-născuților se află într-un stadiu în care tânjește după experiențe, stimuli și emoții. Aceste elemente sunt indispensabile pentru a construi noi conexiuni neuronale. Ele cresc volumul și tăria structurilor din interiorul creierului.

  • Atunci când stresul, frica și nesiguranța se află la un nivel ridicat, anumite părți ale creierului nu se dezvoltă suficient. Printre regiunile afectate se numără și hipocampusul,  care este responsabil de memorie și emoții.
  • S-a demonstrat că micuții care sunt crescuți în medii imunodeprimante (adică cei care nu au parte de suficientă afecțiune și contact fizic) pot experimenta diverse probleme. Printre acestea se numără sindromul de stres posttraumatic, hiperactivitate, o stimă de sine scăzută și chiar comportament agresiv.
  • Conform unui studiu publicat în jurnalul Dezvoltare și psihopatologie (Development and Psychopathology), copiii aflați în orfelinatele din România în anii 1980 aveau un nivel foarte ridicat de stres emoțional.

Citește și: 

O îmbrățișare îți poate vindeca sufletul

Stresul experimentat de acești micuți a apărut din cauza privării emoționale la care au fost supuși în orfelinatele din țara noastră. Privarea emoțională crește nivelul de cortizol din sânge, în special la nivelul creierului.

  • Efectele privării emoționale erau negative dacă nou-născuții își petreceau primele opt luni din viață într-un asemenea mediu. Însă, dacă micuții erau adoptați în decurs de două-trei luni de la intrarea lor în orfelinat, orice efecte negative suferite puteau fi anulate.
  • Studiul respectiv a dezvăluit și faptul că bebelușii care experimentau un nivel ridicat de stres emoțional în primele opt luni de viață aveau în general un IQ foarte scăzut și sufereau de anxietate.
Some figure

Săruturile și îmbrățișările sunt importante pentru copii și reprezintă o formă de comunicare universală

Niciun gest nu este atât de puternic și vindecător ca îmbrățișarea unei ființe dragi. În cazul bebelușilor și al copiilor, îmbrățișările sunt indispensabile. Iată de ce:

  • Gesturile pozitive de afecțiune (precum atingerile, săruturile și îmbrățișările) reduc nivelul de stres. În plus, acestea promovează formarea de conexiuni neuronale în cazul bebelușilor.
  • Nu uita, îmbrățișările creează legături între oameni.
  • Pentru ca tu și copilul tău să aveți o legătură mai puternică, îmbrățișează-l frecvent încă de când este foarte mic. Este posibil ca, pe măsură ce crește, să respingă această practică. Însă în primii ani din viața sa este esențial să-ți îmbrățișezi copilul foarte mult, astfel încât să deveniți atașați unul de celălalt.
  • Specialiștii susțin că, până la vârsta de trei sau patru ani, copiii trebuie să primească săruturi și îmbrățișări de la părinții lor atunci când se trezesc. Aceste gesturi de afecțiune sunt foarte puternice dacă sunt oferite la începutul și la sfârșitul zilei micuților.
  • Pe măsură ce copilul crește, îmbrățișările pot dobândi o valoare terapeutică atunci când acesta este furios, îngrijorat sau atunci când îi este frică de ceva. Deși îmbrățișările nu trebuie oferite doar când urmărim un obiectiv specific, există anumite situații când aceste gesturi pot crește sentimentul de siguranță al copilului.
Some figure

Îmbrățișările sunt importante pentru copii

Uneori te vei simți obosit. Cu toții știm cât de greu și stresant este să fii părinte, în special dacă ai și un loc de muncă. Cu toate acestea, nu trebuie niciodată să neglijezi „îngrijirea emoțională” a copiilor tăi.

Un copil nu are nevoie doar de mâncare, haine și educație. Micuții trebuie să audă vorbe pozitive și să primească ajutor pentru a-și depăși fricile și grijile. Trebuie să ne străduim să înțelegem toanele și anxietățile copiilor noștri. Numai așa îi putem ajuta să-și înțeleagă propria viață emoțională.

Te sfătuim să citești și: 

O îmbrățișare strânsă risipește îndoielile

De asemenea, copiii își dau seama imediat dacă o îmbrățișare sau o mângâiere este nesinceră sau dacă facem aceste gesturi în grabă. Din acest motiv, trebuie să ne facem mereu timp pentru copiii noștri.

Niciun gest afectiv nu are un impact mai mare asupra unui copil decât un sărut și o îmbrățișare. Este necesar să devenim experți în aceste gesturi. Astfel, le vom putea oferi copiilor noștri momente magice pe care nu le vor uita niciodată.

Așadar, când a fost ultima dată când ți-ai îmbrățișat copilul? Nu ezita niciodată să faci acest gest, îmbrățișările sunt importante pentru copii!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Milmaniene, J. (2002). Los roles en la familia. In Clínica del texto.
  • The Nationwide Children’s Hospital in Ohio.(2017). The Dual Nature of Early-Life Experience on Somatosensory Processing in the Human Infant Brain. https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822%2817%2930204-X
  • Murphy MLM, Janicki-Deverts D, Cohen S (2018) Receiving a hug is associated with the attenuation of negative mood that occurs on days with interpersonal conflict. PLoS ONE 13(10): e0203522. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0203522
  • Dev Psychopathol. Summer 2001;13(3):611-28. Salivary Cortisol Levels in Children Adopted From Romanian Orphanages. doi: 10.1017/s095457940100311x.
  • PLoS One. 2018; 13(10): e0203522. Published online 2018 Oct 3. Receiving a hug is associated with the attenuation of negative mood that occurs on days with interpersonal conflict. doi: 10.1371/journal.pone.0203522
  • Psychol Sci. Author manuscript; available in PMC 2016 Feb 1.
    Published in final edited form as: Psychol Sci. 2015 Feb; 26(2): 135–147. Published online 2014 Dec 19. Does hugging provide stress-buffering social support? A study of susceptibility to upper respiratory infection and illness. doi: 10.1177/0956797614559284

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.