Logo image
Logo image

6 modalități de a gestiona stresul și anxietatea

4 minute
Pentru a te feri de efectele negative ale stresului asupra sănătății, trebuie să iei în considerare și prieteniile sau relațiile toxice care îți provoacă anxietate sau disconfort. 
6 modalități de a gestiona stresul și anxietatea
Ultima actualizare: 25 aprilie, 2019

Stresul ne afectează atât la nivel fizic, cât și psihic. Fiecare dintre noi îl gestionăm în mod diferit. Însă înainte de a recurge la medicamente, află că există și metode naturale prin care poți face față situațiilor dificile. Iată care sunt cele mai bune modalități de a gestiona stresul și anxietatea!

1. Trăiește clipa

Some figure

Depresia este cauzată de tendința de concentrare asupra trecutului, stres, anxietate privind ziua de azi și grijile pentru viitor. Una dintre cele mai utile modalități de a gestiona stresul și anxietatea este modificarea obiceiurilor zilnice.

Descoperă care sunt situațiile care te supără. Este important să identifici sursele neplăcerilor și să îți stabilești noi priorități.

Trăiește fiecare zi așa cum este ea și nu îți face prea multe griji în privința viitorului. Ai încredere în tine și lasă anumite lucruri la întâmplare. Trăiește-ți viața și bucură-te de magia ei, fără să gândești fiecare pas pe care îl faci.

Desigur, este important să îți faci planuri și să îți îndeplinești toate îndatoririle. Dar atunci când planifici absolut totul, îți creezi o povară în plus și un sentiment apăsător de obligație.

Îți recomandăm și:

Descoperă 8 remedii naturiste pentru anxietate

2. Învață să te deconectezi

Multe persoane se confruntă cu stres și anxietate deoarece își aduc problemele de la serviciu acasă. Trebuie să înveți să te deconectezi și să nu te mai gândești la muncă după ce s-a încheiat ziua de lucru. În acest fel, te poți bucura mai mult de prezența familiei, creând o atmosferă plăcută în casă.

Grijile și angoasa provoacă disconfort tuturor membrilor familiei. În plus, copiii îți vor copia comportamentul și vor suferi din cauza tensiunii constante.

Trebuie să minimizezi lucrurile care îți provoacă anxietate. Pământul continuă să se învârtă, cu sau fără contribuția ta.

3. Sportul: una dintre cele mai bune modalități de a gestiona stresul și anxietatea

Some figure

Un remediu anti-stres excelent este, desigur, sportul. Exercițiile fizice oferă numeroase beneficii:

  • Îți limpezesc mintea.
  • Reglează tensiunea arterială.
  • Oferă o senzație de liniște și bunăstare.
  • Echilibrează nivelul de energie.
  • Te ajută să te deconectezi pentru câteva ore.
  • Stimulează producția de endorfine, hormonii fericirii.

Durata antrenamentului poate varia între 10 și 30 de minute, cu o intensitate de 30 – 60%, în funcție de aptitudinile tale. Îți recomandăm să practici sporturi care implică un anumit ritm, cum ar fi înotul, alergatul, mersul pe bicicletă, plimbările în natură, etc.

4. Apelează la serviciile unui psiholog

Stresul poate fi gestionat. O doză mică are rolul de a te menține în alertă, de unde și asocierea sa cu vânătoarea și instinctul de supraviețuire. Totodată, stresul îți oferă un plus de energie și accelerează respirația, facilitând oxigenarea creierului.

Cu toate acestea, dacă te simți copleșit/ă în plan mental, nu îți poți controla furia sau ai un nivel ridicat de anxietate, este bine să apelezi la serviciile unui psiholog. Acesta te poate ajuta să îți creezi un „ghid” personalizat pentru evaluarea și dezvoltarea unor reacții mai potrivite în momente de stres și anxietate.

Nu ezita să ceri ajutor și să te lași ajutat/ă. Nu ai nimic de pierdut. Din contră, sănătatea ta va avea numai de câștigat.

Citește și:

10 alimente recomandate persoanelor cu anxietate

5. Alege cu atenție persoanele cu care îți petreci timpul

Some figure

Dacă duci o viață încărcată cu responsabilități care îți provoacă stres și anxietate, îți recomandăm să îți faci prieteni care să nu contribuie la accentuarea neliniștii și a disconfortului. 

Compania unui prieten bun în timpul unei activități din timpul liber, cum ar fi expedițiile în natură, mersul la plajă sau plimbările în aer liber te poate elibera de tensiune.

Cu toții am auzit de „persoane toxice”. Tocmai de aceea trebuie să îți alegi cu grijă prietenii pentru ca aceștia să îți ofere o stare pozitivă, nu să o accentueze pe cea negativă.

6. Odihnește-te bine

Nu putem vorbi despre modalități de a gestiona stresul și anxietatea fără să menționăm odihna. Este foarte important să îți refaci în fiecare zi depozitele de energie. Odihnește-te atât cât îți cere corpul tău. Somnul este relaxant, îți limpezește mintea și îți îmbunătățește randamentul.

Este vital să te bucuri de un somn de calitate. Evită să tragi cu ochiul la telefonul mobil și dormi într-o cameră liniștită, cât mai puțin luminată. Un truc simplu și foarte eficient este folosirea dopurilor de urechi.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.