8 beneficii ale laptelui de migdale - Doza de Sănătate
 

8 beneficii ale laptelui de migdale

Laptele de migdale are un conținut bogat de vitamine și o consistență similară cu cea a laptelui obișnuit, dar este lipsit de gluten, lactoză și colesterol.
8 beneficii ale laptelui de migdale
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Laptele de migdale este unul dintre cele mai bune alimente pe care poți să le consumi dacă vrei să slăbești. Este lipsit de lactoză și are un conținut bogat de antioxidanți și minerale esențiale, cum ar fi potasiul și calciul. Descoperă în cele ce urmează cele mai importante 8 beneficii ale laptelui de migdale!

Mulțumită aromei sale delicioase, conținutului său scăzut de colesterol și conținutului său caloric mai scăzut chiar decât cel al laptelui de soia, laptele de migdale este un substitut excelent al laptelui de vacă.

Ce beneficii ale laptelui de migdale cunoaștem?

Una dintre principalele calități ale laptelui de migdale este faptul că acesta este lipsit de gluten, lactoză și colesterol, dar, pentru că are aceeași consistență ca laptele de vacă, poate fi folosit în aceleași scopuri.

Laptele de migdale are și un conținut bogat de vitamine E, care este un antioxidant natural ce poate preveni cancerul și încetini procesul de îmbătrânire. În plus, acest lapte conține și vitaminele A și D, proteine, acizi grași Omega-6, zinc, calciu, fier, magneziu și potasiu.

Beneficii ale laptelui de migdale proaspăt preparat

Printre cele mai importante beneficii ale laptelui de migdale se numără conținutul său scăzut de calorii. Iată un exemplu: un pahar de lapte de vacă are 140 de calorii, unul de lapte de orez are 120 de calorii, unul de lapte de soia are 80 de calorii, iar unul de lapte de migdale are doar 40 de calorii (30 dacă este lipsit de zahăr)!

Laptele de migdale conține și cantități ridicate de fibre solubile și insolubile, ce îți pot proteja pereții intestinali și colonul, regula absorbția de zahăr și controla nivelul de colesterol.

Însă, te sfătuim să verifici mereu ambalajul laptelui de migdale pe care îl cumperi, pentru că valoarea nutrițională poate varia în funcție de marca pe care o cumperi. Dar, în final, nu ai de ce să-ți faci griji: laptele de migdale este cel mai bun substitut pentru laptele de vacă disponibil pe piață în momentul actual.

Ce alte beneficii ne oferă laptele de migdale?

Beneficii ale laptelui de migdale crude

Laptele de migdale are mai multe proprietăți benefice pentru sănătatea noastră. Dacă vrei să slăbești, să-ți reglezi colesterolul sau să-ți ții în frâu gastrita, atunci te sfătuim să bei lapte de migdale în fiecare zi. Iată opt motive ce te vor convinge cu siguranță:

  • Laptele de migdale are un conținut scăzut de calorii, ceea ce-l face să fie un aliment ideal pentru persoanele care vor să slăbească. Înlocuiește laptele de vacă cu cel de migdale, iar acele câteva kilograme în plus vor dispărea imediat. În plus, deoarece aceste două tipuri de lapte au aceeași consistență, nici nu o să observi diferența.
  • Laptele de migdale este minunat dacă ai un nivel ridicat de colesterol sau trigliceride, pentru că acesta îți va crește nivelul de colesterol „bun” (HDL) și va scădea nivelul de colesterol „rău” (LDL). Laptele de migdale îți poate scădea nivelul de colesterol de două ori mai mult decât poate uleiul de măsline. În plus, laptele de migdale îți va întări inima.
  • Laptele de migdale ajută absorbția intestinală a zahărului și a grăsimilor.
  • Laptele de migdale este ușor de digerat și recomandat celor care sunt intoleranți la lactoză.
  • Laptele de migdale are un conținut bogat de potasiu, ceea ce îl face să fie un aliment ideal pentru a-ți ridica nivelul de potasiu din organismnivel ce îți poate scădea dramatic atunci când, de exemplu, vomiți sau suferi de diaree.
  • Laptele de migdale conține fibre ce îți vor proteja pereții intestinali.
  • Multe persoane care suferă de gastrită sau alte afecțiuni gastrointestinale adaugă lapte de migdale în dieta lor zilnică pentru a-și regla funcția intestinală.
  • Conținutul de vitamina B al laptelui de migdale îți va întări unghiile și părul și îți va ajuta pielea să pară mai hidratată.

Care sunt dezavantajele consumului de lapte de migdale?

Nici măcar laptele de migdale nu este un aliment perfect. Am vorbit până acum despre beneficii ale laptelui de migdale. Dar înainte să-l incluzi în dieta ta zilnică, trebuie treci în revistă toate modurile în care acesta te-ar putea afecta în mod negativ.

Laptele de migdale îți poate afecta tiroida

Beneficii ale laptelui de migdale pentru tiroidă

Migdalele sunt un aliment goitrogenic, ceea ce înseamnă că ele conțin chimicale naturale ce ar putea împiedica organismul să absoarbă și să folosească iodul acest lucru ți-ar putea afecta tiroida!

Alimentele cum ar fi soia, varza, semințele de in, broccoli și migdalele provoacă umflarea tiroidei. Dacă le consumi prea des, produsele chimice pe care le conțin pot bloca accesul tiroidei tale la iod, ceea ce va duce în cele din urmă la formarea unor tumori.

Deși alimentele goitrogenice sunt nocive pentru sănătatea noastră dacă le consumăm în exces, acestea pot fi chiar benefice pentru sistemul nostru imunitar în cantități moderate. Însă, dacă tiroida ta este hipoactivă, nu fă exces de aceste alimente și, dacă este nevoie, evită laptele de migdale.

Însă, dacă tiroida ta funcționează așa cum trebuie, un consum moderat de lapte de migdale nu îți va face deloc rău.

Laptele de migdale nu este recomandat bebelușilor

În general, nu este recomandat să înlocuim laptele de vacă cu cel de soia sau de migdale în dieta unui bebeluș. Laptele de migdale nu conține toate substanțele nutritive de care orice bebeluș are nevoie. Dacă alegi să înlocuiești laptele praf sau cel de sân cu lapte de migdale, bebelușul tău va fi subnutrit și, posibil, va avea probleme de sănătate pentru tot restul vieții sale.

Chiar și consumul ocazional de lapte de migdale poate fi periculos în cazul unui bebeluș. Studiile efectuate de către Colegiul American de Nutriție au demonstrat că, în general, bebelușii care beau lapte de migdale se vor îmbolnăvi de o boală autoimună tiroidiană.

Chimicalele ce provoacă gușa au un efect mult mai pronunțat asupra organismului unui bebeluș decât asupra celui adult. Dacă ai un copil mic, nu-i da să bea nici măcar un pahar de lapte de migdale.

Laptele de migdale poate conține foarte mult zahăr

Unul dintre cele mai evidente dezavantaje ale laptelui de migdale este faptul că acesta conține mult zahăr. Deși migdalele nu conțin zahăr în mod natural, majoritatea producătorilor de lapte de migdale adaugă zahăr pentru ca produsul lor să aibă mai mult gust.

Majoritatea mărcilor de lapte de migdale disponibile pe piață în momentul actual conțin în jur de 20 de grame de zahăr per porție. Din fericire, au apărut recent și câteva mărci ce nu conțin nici un strop de zahăr și chiar mai puțin de un gram de carbohidrați.

Te sfătuim să citești cu atenție ambalajul înainte să optezi pentru o marcă de lapte de migdale.

Pot să profit de beneficii ale laptelui de migdale preparând produsul acasă?

Beneficii ale laptelui de migdale preparat acasă

Da! De fapt, chiar te sfătuim să faci asta. Nu este greu deloc, ai nevoie doar de o cană de migdale crude, trei căni de apă, sare și zahăr. Iată și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi:

  • Pune migdalele la înmuiat pe timpul nopții, pentru cel puțin opt ore.
  • Strecoară migdalele și curăță-le cu apă.
  • Pune migdalele și cele trei căni de apă într-un mixer.
  • Amestecă ingredientele pentru zece minute, schimbând viteza mixerului din când în când (de pildă, amestecă la cea mai mică viteză pentru trei minute, iar apoi treci la cea mai mare viteză pentru următoarele trei minute, etc.).
  • Atunci când ai obținut un lichid albicios cât de cât omogen, poți adăuga zahăr sau miere pentru a-l îndulci, dar și un vârf de cuțit de sare.
  • Strecoară lichidul obținut prin tifon, astfel încât laptele tău să fie lipsit de reziduuri.
  • Gata! Acum ai niște lapte de migdale pe care l-ai preparat chiar tu!

Printre cele mai importante beneficii ale laptelui de migdale se numără culoarea sa albă și consistența asemănătoare laptelui de vacă. Îl poți combina cu cereale, îl poți adăuga în cafea sau îl poți bea pur și simplu. Dacă vrei, îl poți folosi ca ingredient pentru a-ți prepara diferite mâncăruri delicioase.

Cum pot folosi laptele de migdale în bucătărie?

Mai jos îți vom prezenta câteva rețete vegetariene practice, ce îți vor permite să profiți de toate beneficiile laptelui de migdale.

Salsa cu ceapă pentru patru persoane

Ingrediente:

  • 250 g de ceapă
  • 2 linguri de smântână
  • 1 pahar de lapte de migdale
  • Sare
  • Ulei de măsline

Indicații:

Pentru a profita de cele mai importante beneficii ale laptelui de migdale, pune în aplicare această rețetă. Mai întâi trebuie să tai ceapa foarte mărunt. Fierbe-o la aburi cu puțin ulei de măsline. După cinci minute, adaugă laptele de migdale, sarea și smântâna. Apoi trebuie doar să amesteci toate ingredientele și sosul tău va fi gata.

Pateu vegetal pentru patru persoane

Ingrediente:

  • 100-150 g de crutoane
  • 250 ml de lapte de migdale
  • 30 g de măsline negre fără sâmburi
  • 2 cepe mari, tocate fin
  • 2 morcovi mărunțiți
  • 2 căței de usturoi
  • Un mix de legume verzi
  • Sos de tomate
  • Ulei de floarea soarelui
  • Sare

Indicații:

Pentru a prepara această mâncare, mai întâi pune la înmuiat crutoanele în laptele de migdale pentru câteva ore. Fierbe în aburi ceapa și usturoiul, iar apoi amestecă toate ingredientele într-o tigaie împreună cu uleiul. Pune pateul la cuptor pentru jumătate de oră și, după ce s-a răcit, poate fi servit. Dacă vrei, poți să adaugi și sos de tomate deasupra.

Vrei să te bucuri de minunatele beneficii ale laptelui de migdale? Prepară-l chiar azi!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dhakal, S., Liu, C., Zhang, Y., Roux, K. H., Sathe, S. K., & Balasubramaniam, V. M. (2014). Effect of high pressure processing on the immunoreactivity of almond milk. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2014.02.021
  • Pal, A., Lobo Melita, M., & Khanum, F. (2013). Extraction, purification and thermodynamic characterization of almond (Amygdalus communis) ??-galactosidase for the preparation of delactosed milk. Food Technology and Biotechnology. https://doi.org/10.1242/dev.02185
  • Briviba, K., Gräf, V., Walz, E., Guamis, B., & Butz, P. (2016). Ultra high pressure homogenization of almond milk: Physico-chemical and physiological effects. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.06.063

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.