Lipsa poftei de mâncare la copii și remedii naturale pentru un apetit crescut
 

Lipsa poftei de mâncare la copii și remedii naturale pentru un apetit crescut

În primul rând, asigură-te că lipsa apetitului nu este cauzată de o problemă medicală. Consultă medicul dacă nu ești sigur.
Lipsa poftei de mâncare la copii și remedii naturale pentru un apetit crescut
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Lipsa poftei de mâncare la copii este o sursă constantă de îngrijorare pentru părinți, care se văd puși în fața unei situații dificile. Este o problemă și un motiv de stres și pentru copii, deoarece aceștia sunt forțați să mănânce mai mult decât au nevoie. Dar nu dispera, există câteva remedii naturale pentru stimularea apetitului fără a apela la medicamente. 

În acest articol îți prezentăm soluții pentru creșterea poftei de mâncare, astfel încât copilul tău să se alimenteze sănătos, fără chinul meselor forțate.

Motive ce provoacă lipsa poftei de mâncare la copii

Mulți copii trec prin diverse etape pe parcursul copilăriei, iar unele dintre acestea se caracterizează prin lipsa poftei de mâncare. De cele mai multe ori, aceste perioade nu durează mult. Însă dacă ele se întind pe perioade lungi de timp și duc la scădere în greutate, atunci există un motiv de îngrijorare.

Motivele pentru care copilul tău nu mănâncă pot fi:

  • Intoleranțe alimentare: în anumite cazuri, când cel mic face mofturi doar la un anumit tip de alimente, acest lucru poate sugera o intoleranță nativă la respectivul produs. Poate fi vorba de lactate, făinoase sau fructe uscate. Ar trebui să observi cu atenție dacă nu cumva aceste alimente îi creează probleme digestive sau un disconfort gastric.
  • Anemie. Lipsa cantității potrivite de fier în organism poate fi motivul apariției alimentației deficitare. În acest caz, schimbă dieta cu alimente bogate în fier sau ia în considerare administrarea unui supliment.
  • Paraziți intestinali: o problemă des întâlnită la copii, din moment ce aceștia duc mâinile murdare la gură. Simptomele pot trece neobservate sau pot fi confundate cu alte afecțiuni. Fii atentă dacă micuțul este nervos fără motiv, are pupilele mai dilatate sau are frecvent mâncărimi anale.
  • Probleme emoționale. Nu exclude acest aspect, mai ales dacă au avut loc schimbări importante în viața copilului sau a familiei.
  • Alte afecțiuni. Dacă problema nu se rezolvă de la sine în câteva zile, programează o vizită la medic și cere o serie de analize pentru a exclude probleme mai serioase sau boli digestive.

Înainte de a începe orice tratament medicamentos, este important de reținut faptul că unele substanțe cauzează efecte adverse destul de neplăcute. Din această cauză, este indicat să încerci mai întâi câteva remedii naturiste, însoțite de o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos.

Remedii pentru lipsa poftei de mâncare la copii

1. Polen

Polen ca remediu pentru lipsa poftei de mâncare la copii

Polenul este un super aliment care poate rezolva aproape orice deficiență nutrițională de tipul anemiei. Pentru cele mai bune rezultate acesta ar trebui consumat măcinat și înainte de masă, într-o doză adecvată vârstei.

2. Drojdie de bere

Drojdia de bere este un aliment bogat în vitamine, minerale și aminoacizi și este un excelent stimulent al apetitului. În plus, drojdia este un supliment care susține sănătatea organismului și dezvoltarea psihică adecvată vârstei.

3. Coada șoricelului

Ceai de plante ca remediu pentru lipsa poftei de mâncare la copii

Coada șoricelului, această celebră plantă medicinală crește apetitul și ajută digestia. Este folosită și ca supliment eficient pentru eliminarea și prevenirea paraziților intestinali, care pot fi responsabili de alimentația precară.

4. Lucernă

Lucerna este o plantă cu proprietăți de alcalinizare, iar acest lucru o face ideală pentru prevenirea multiplelor probleme de sănătate.

  • Pe lângă stimularea poftei de mâncare, lucerna luptă împotriva arsurilor la stomac și previne ulcerul.

5. Rețete originale

Năut ca remediu pentru lipsa poftei de mâncare la copii

Ar trebui ca meniul copilului tău să fie cât mai atractiv, pentru a stimula interesul său de a gusta ceva nou. Te poți interesa despre diverse forme și jucării pe care le poți face din alimente, trezindu-i astfel curiozitatea.

Dacă nu preferă legumele, peștele sau fructele proaspete, poți încerca tocănițe, piureuri sau umpluturi care să conțină tot ceea ce nu vrea să mănânce în stare crudă.

O idee bună pentru a diversifica meniul este să înlocuiești făina de grâu cu cea de migdale, năut sau cocos.

6. Ajutor în bucătărie

Atunci când copilul este destul de mare pentru a putea ajuta în bucătărie, va fi mult mai interesat să guste ceea ce a preparat.

7. Practicarea sportului

Exerciții fizice ca remediu pentru lipsa poftei de mâncare la copii

O mare problemă a tuturor, nu doar a copiilor, este stilul de viață sedentar, cu mult prea puține activități recreative în aer liber.

Lipsa poftei de mâncare la copii poate fi rezultatul tehnologiei moderne care ne-a invadat casele, al traiului de viață în jungla urbană, sau al unor părinți absorbiți de muncă.

Este esențial pentru copii și tineri să participe la diverse activități, în grup sau individual, care să ajute la arderea caloriilor și la stimularea poftei de mâncare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Asociación Española de Pediatría. Mi niño no come. Junio 2021.
  • Calzada-León R, Altamirano-Bustamante N, Ruíz-Reyes Mª L. Reguladores neuroendocrinos y gastrointestinales del apetito y la saciedad. Boletín Médico del Hospital Infantil de México. Diciembre  2008. 65 (5):
  • Carnell, Susan et al. Parent feeding behavior and child appetite: associations depend on feeding style. International journal of eating disorders. 2014. vol. 47 (7): 705-9.
  • Galle, J. What to do when a child won’t eat: feeding disorders and developmental disabilities. Center for Autism & Related Disorders. [Online]
  • Tapia A, Masson L. Detección de síntomas depresivos en pacientes con sobrepeso y obesidad. Revista Chilena de Nutrición. Agosto 2006. 33 (2): 162-169.
  • Citation: POWELL, F. … et al., 2011. Appetite regulation in early childhood: the impact of parenting behaviours and child temperament. IN: Mitchell, S.R. (ed.) Appetite: Regulation, Role in Disease and Control. Hauppauge NY: Nova Science Publishers, pp. 1 – 28.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.