Loțiune tonică pentru față: 5 rețete
În ziua de azi, există numeroși factori care pot afecta negativ aspectul și sănătatea pielii: o dietă necorespunzătoare, poluarea aerului, expunerea excesivă la soare, deshidratarea, produsele cosmetice din comerț și multe altele. Pentru a combate semnele îmbătrânirii, pielea lăsată și alte probleme ale pielii, este indicat să folosești o loțiune tonică pentru față făcută acasă.
În articolul de azi îți prezentăm 5 rețete de produse tonice faciale care nu conțin chimicale, ci doar ingrediente naturale precum morcovi, castraveți, lămâie sau oțet.
De ce să folosești o loțiune tonică?
Odată cu trecerea timpului, începi să conștientizezi importanța îngrijirii suplimentare a pielii pentru a evita ca aceasta să își piardă vitalitatea, să se lase sau să se umple de riduri și pete.
Deși multe femei folosesc o cremă hidratantă pentru față, majoritatea uită de un alt produs esențial: loțiunea tonică.
Este indicat să utilizezi o loțiune tonică facială de două ori pe zi:
- După ce îți speli și îți clătești fața cu apă rece, dar înainte de a aplica o cremă hidratantă.
- Seara, înainte de culcare. Mai întâi trebuie să te demachiezi, apoi să aplici o loțiune tonică. Dacă dorești, poți să aplici și o cremă hidratantă.
Este foarte important să alegi o loțiune tonică naturală, care nu conține alcool sau alte ingrediente agresive. Acești compuși pot modifica pH-ul natural al pielii, permițând accesul substanțelor toxice prin pori și, în cele din urmă, oferind acesteia aspectul opus celui dorit de tine.
Morcovi
Dacă vrei să stai puțin la soare pentru a te bronza, poți folosi această loțiune tonică pe bază de morcovi ce protejează pielea de razele UV. În plus, beta-carotenul îi oferă pielii o nuanță mai frumoasă și uniformă.
Este bine să folosești morcovii atât pentru un tratament extern, cât și intern.
În fiecare dimineață, înainte de micul dejun, bea un smoothie de morcovi și aplică o parte din acest suc pe piele.
Castravete și lămâie
Această loțiune tonică 100% naturală este ideală pentru a îmbina un tratament administrat oral cu unul topic, modalitate prin care poți profita de toate beneficiile oferite de acestea.
Pasează în blender un castravete de dimensiuni medii și o jumătate de lămâie. Dacă cele două alimente sunt organice, nu le curăța de coajă.
Te-ar putea interesa și:
Castravetele, ce are un conținut ridicat de apă, este foarte revigorant și curăță și îngrijește tenul. Poate fi foarte util atunci când te trezești cu pleoapele umflate sau cu o inflamație a pielii.
Lămâia curăță în profunzime pielea și este excelentă pentru persoanele care au acnee, puncte negre sau pete pe piele.
Oțet de mere
Această loțiune tonică simplă și eficientă este folosită de femei de zeci de ani.
Ai nevoie de un oțet de mere organic și nepasteurizat, pentru a păstra în compoziție sa toate vitaminele și mineralele fructelor. Vei obține o loțiune tonică foarte ieftină și extrem de hrănitoare.
Oțetul este un ingredient acid, iar pielea feței are un pH ușor acid (între 4,2 și 5,6). Trebuie să menții această aciditate dacă vrei să previi apariția pielii uscate, lipsite de vitalitate.
Mod de preparare
- Amestecă o parte oțet de mere cu patru părți apă.
- Mirosul de oțet va dispărea după câteva minute.
Apă de trandafiri
Apa de trandafiri este un lichid distilat extras din petalele acestei flori. Are un parfum minunat, foarte romantic și feminin. În plus, aceasta oferă fermitate și vitalitate pielii.
Proprietățile astringente ale apei de trandafiri micșorează porii, îndepărtează excesul de ulei și reduce roșeața. Mai mult, această loțiune tonică echilibrează pH-ul, împrospătează și înmoaie pielea.
Te-ar putea interesa și:
Poți găsi apă de trandafiri în magazinele naturiste sau în cele cu specific asiatic.
Rozmarin
Loțiunea tonică pe bază de rozmarin este un remediu antic de înfrumusețare, întrucât aceasta ajută la îmbunătățirea circulației și a aspectului pielii.
Există două moduri diferite de preparare:
- Toacă rozmarin proaspăt și amestecă-l cu părți egale de oțet de mere și apă.
- Amestecă două lingurițe (10 ml) de apă cu 15 picături de ulei esențial de rozmarin.
Ai grijă să amesteci bine lichidul înainte de a-l aplica. Cel mai bine este să folosești o sticluță cu pulverizator.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Navarrete Franco, G. (2003). Histología de la piel. Rev Fac Med UNAM.
- Consalvo, L., Dabhar, M., Santiesteban, M. M., Stengel, F. M., & Femando, D. (2006). Envejecimiento cutáneo ¡La expectativa de vida no deja de aumentar… el envejecimiento tampoco! Arch Argent Dermatol.
- Merino, J., & Noriega, M. (2011). La piel: Estructura y Funciones. Universidad de Cantabria.
- González Minero, F. J., & Bravo Díaz, L. (2017). Historia y actualidad de productos para la piel, cosméticos y fragancias. Especialmente los derivados de las plantas. Ars Pharmaceutica (Internet), 58(1), 5-12. http://scielo.isciii.es/pdf/ars/v58n1/2340-9894-ars-58-1-5.pdf
- Johnston, C. S., & Gaas, C. A. (2006). Vinegar: medicinal uses and antiglycemic effect. Medscape General Medicine, 8(2), 61. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/
- Lee, M. H., Nam, T. G., Lee, I., Shin, E. J., Han, A. R., Lee, P., … & Lim, T. G. (2018). Skin anti‐inflammatory activity of rose petal extract (Rosa gallica) through reduction of MAPK signaling pathway. Food science & nutrition, 6(8), 2560-2567. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6261181/
- De Oliveira, J. R., Camargo, S. E. A., & De Oliveira, L. D. (2019). Rosmarinus officinalis L.(rosemary) as therapeutic and prophylactic agent. Journal of biomedical science, 26(1), 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6325740/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.