Mâinile reci: posibile cauze și tratament - Doza de Sănătate
 

Mâinile reci: posibile cauze și tratament

De cele mai multe ori aveți mâinile reci din cauza proastei circulații a sângelui. Ca să remediați această problemă, puteți să vă schimbați dieta sau să faceți anumite exerciții pentru mâini.
Mâinile reci: posibile cauze și tratament

Ultima actualizare: 18 ianuarie, 2019

Știți ce înseamnă să ai mâinile reci ca gheața. Toată lumea se plânge cât de reci sunt când îi atingeți. Acesta este un fenomen destul de frecvent, iar cauzele pot fi multiple. Nu-i așa că ați vrea să știți mai mult? Haideți să vedem de ce aveți mâini reci!

Mâinile reci: provocate de o problemă gravă?

O problemă gravă poate provoca mâinile reci

Uneori, fără un motiv anume, observați că dintr-odată aveți mâinile reci. Iarna, vă mai puneți mănuși chiar și în casă, iar vara, deși nu atât de rău, tot sunt mai reci decât ar fi normal. Probabil că sunteți una dintre acele persoane care, când atinge pe cineva, aude imediat: ce mâini reci ai!

Ei bine, să știți că dacă aveți mâini reci nu e chiar așa o mare problemă. Fiecare dintre noi reacționăm diferit la un mediu mai cald sau mai rece.

Așa că, în general, este un fenomen normal. Dar trebuie să țineți cont, de exemplu, și de frecvența cu care senzația de mâini reci este însoțită și de o stare de oboseală. În acest caz, ar fi indicat să mergeți la doctor pentru a determina cauza.

Dacă temperatura mai scăzută a corpului este însoțită de oboseală, acesta ar fi un semn al unor probleme de circulație a sângelui. Dar să mai vedem și alte cauze.

1. Mâinile reci: hipotiroidie?

Probabil că ați auzit de hipotiroidie. Este un dezechilibru al glandei tiroide, atunci când nivelul hormonilor scade, care duce la încetinirea metabolismului.

Din acest motiv vă puteți îngrășa, aspectul pielii și al părului se schimbă, iar persoana care suferă de această afecțiune este mai sensibilă la frig.

Mâinile și picioarele îi sunt aproape mereu reci. Numai un medic specialist poate pune diagnosticul corect, vă poate prescrie un tratament și vă poate indica un regim alimentar prin care să creșteți puțin nivelul iodului.

2. Mâinile reci: să fie sindromul Raynaud?

Această cauză poate vă sperie un pic, dar nu vă faceți griji. Nu este o boală gravă, deși este puțin neobișnuită. Afectează vasele capilare din degetele de la mâini și picioare. Ce se întâmplă? Organismul contractă aceste vase capilare când scade temperatura sau când sunteți stresați sau neliniștiți.

Se poate observa cum vârfurile degetelor se fac albăstrui, creând o senzație de disconfort și înțepături. Când fluxul de sânge revine în degete, acele zone afectate se înroșesc iar senzația de înțepături se întețește, aproape că simțiți că vă arde.

Există mai multe niveluri de gravitate ale bolii Raynaud, unele mai mult sau mai puțin periculoase. Dar totuși, nu este o afecțiune prea des întâlnită. Ca să fiți siguri, dacă aveți degetele reci în mod frecvent, mai bine consultați un medic.

3. Mâini recile: să fie anemie?

Anemia este cea mai frecventă cauză pentru care puteți avea mâinile reci și se datorează nivelului scăzut de fier din organism. Anemia are ca simptome oboseala, căderea exagerată a părului, unghii casante.

Puteți afla dacă aveți această afecțiune doar printr-un simplu test de sânge, iar medicul dumneavoastră vă va prescrie cel mai bun tratament. Nu aveți de ce să vă faceți griji!

4. Mâini reci: să fie probleme de circulație sau de greutate?

Probabil că sunteți prea slab sau slabă. Dacă organismul nu are destulă grăsime, temperatura corpului poate scădea, ceea ce vă face să vă simțiți mai rece decât în mod normal.

Sau, poate aveți o problemă de circulația sângelui, mai ales dacă simțiți înțepături și vă vine să vă frecați mâinile sau să vă masați degetele ca să puneți sângele în mișcare. De obicei, veți observa că aveți și picioarele reci. Această problemă se manifestă în zonele unde sângele ajunge mai greu.

Vă sfătuim, dacă aveți mâini reci și o senzație de oboseală mai accentuată decât de obicei, să mergeți la medic pentru un consult.

Probabil că nu este nimic serios, dar ca să excludeți posibilitatea unei afecțiuni, ar fi bine să urmați sfatul unui doctor. Nu încercați niciodată să vă tratați singuri, nu merită să vă asumați acest risc.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.