Mătreața – 4 trucuri simple pentru a o îndepărta

· 17 ianuarie 2016

Nu-i așa că mătreața este enervantă? Această mică imperfecțiune distruge aspectul părului și ne umple umerii de acele coji albe stânjenitoare. Mătreața este o problemă de sănătate foarte inestetică, pe care toată lumea o urăște. Dar oare cum putem scăpa de ea?

Mulți dintre noi folosim produse pe bază de chimicale pentru a îndepărta mătreața, dar adesea aceste produse fac mai mult rău decât bine. În opinia noastră, ideal este optezi pentru soluții naturale și neagresive.

Nu ignora sfaturile dermatologului tău, dar nu strică să încerci și remediile naturiste pe care urmează să ți le prezentăm, foarte simple și accesibile. Nu-i așa că vrei să afli care sunt?

4 remedii naturiste pentru a îndepărta mătreața

1. Remediu pe bază de aloe vera și lămâie

Aloe vera poate alunga mătreața

Acest remediu simplu este una dintre cele mai eficiente modalități de a îndepărta mătreața. Însă, nu uita că nu vei scăpa niciodată de mătreață dacă nu ești consecvent și nu aplici tratamentul zilnic. Iată cum te pot ajuta aloe vera și lămâile în acest sens:

 • Aloe vera are proprietăți antibacteriene și antifungice, calități ideale dacă mătreața îți dă de furcă. Pentru a prepara acest remediu, ai nevoie de o lingură (20 g) de gel de aloe vera—pasta translucidă care poate fi obținută din această plantă.
 • Folosește gelul de aloe vera pentru a-ți masa părul (trebuie să fie uscat, nu ud). Încearcă să-ți acoperi și scalpul, astfel încât tot capul tău să fie uns cu acest gel.
 • Lasă gelul să acționeze timp de 15 minute.
 • Apoi spală-te pe cap ca de obicei (cu un șampon blând).
 • Clătește-te bine, apoi masează-ți din nou capul, de data aceasta cu zeama obținută dintr-o lămâie. Dar de ce trebuie să folosești și zeamă de lămâie? Deoarece acest ingredient inhibă formarea mătreții și are un efect benefic asupra scalpului. După ce ai efectuat acest masaj blând și zeama a avut timp să acționeze asupra părului tău, clătește-te cu apă caldă—nu fierbinte, pentru că riști să-ți distrugi părul!

2. Infuzie pe bază de avocado și rozmarin

Tebuie să-ți speli bine părul ca să alungi mătreața

Ai un avocado în casă? Dacă da, minunat, fiindcă nu îți mai trebuie decât două crenguțe de rozmarin pentru a prepara următorul remediu ce poate îndepărta mătreața.

Fructul de avocado este un agent hidratant minunat, bogat în uleiuri esențiale benefice pentru sănătatea scalpului. Atunci când combini acest fruct cu puțin rozmarin, obții un tratament eficient pentru a ucide bacteriile, reduce inflamațiile și inhiba înmulțirea drojdiei numite Malassezia, ce provoacă apariția mătreții.

Iată ce trebuie să faci:

 • Extrage pulpa dintr-o jumătate de avocado. Pune pulpa într-un castron și, cu ajutorul unei linguri, prepară o pastă subțire pe care să o poți mânui cu ușurință.
 • Prepară o infuzie de rozmarin. Fierbe 200 ml de apă și adaugă două crenguțe de rozmarin. Imediat ce infuzia a fiert, las-o să stea timp de câteva minute, apoi amestec-o cu pasta de avocado.
 • Încearcă să obții o pastă bine amestecată.
 • Acum aplică pasta rezultată pe păr și folosește-o pentru a-ți masa scalpul timp de 15 minute.
 • La final, clătește-te cu apă caldă și spală-te pe cap ca de obicei, folosind un șampon blând și balsam.

3. Remediu pe bază de bicarbonat de sodiu

Ai nevoie de un șampon bun pentru a îndepărta mătreața

Cu siguranță știi deja care sunt numeroasele beneficii oferite de bicarbonatul de sodiu. Acesta este un produs esențial ce nu ar trebui să lipsească din nicio casă și care are numeroase utilizări interesante—îl poți folosi chiar pentru a îndepărta mătreața!

Următorul tratament pe bază de bicarbonat de sodiu trebuie aplicat o dată pe săptămână. Îți va usca părul, deci ai grijă să nu faci abuz.

 • Începe prin a-ți clăti părul cu apă caldă.
 • Pune o lingură de bicarbonat de sodiu (20 g) într-un un pahar cu apă. Amestecă bine, apoi aplică-ți amestecul pe păr, cu grijă.
 • Masează-ți scalpul, lăsând bicarbonatul de sodiu să intre în piele. Nu este greu deloc!
 • Acum clătește-ți părul cu apă și spală-te pe cap ca de obicei, folosind un balsam bun. Dacă dai dovadă de puțină consecvență, îți garantăm că mătreața nu te va mai deranja pentru mult timp.

4. Infuzie pe bază de oțet alb și mentă

Menta e utilă pentru a îndepărta mătreața

Acest remediu este foarte simplu, dar și foarte eficient. Menta este o plantă medicinală minunată, cu ajutorul căreia putem îndepărta bacteriile, ciupercile și toate celelalte imperfecțiuni ce ne pot afecta scalpul. Combinând acest ingredient cu oțet alb, vei scăpa de mătreață rapid.

 • Mai întâi, diluează o lingură de oțet alb (20 ml) într-un pahar cu apă.
 • Apoi încălzește amestecul și adaugă 5 frunze de mentă. Prepară o infuzie.
 • Masează-ți infuzia pe păr (trebuie să fie deja ud), așa cum am descris mai sus.
 • După ce infuzia a fost întinsă bine pe păr, spală-te pe cap ca de obicei. Nu-i așa că este foarte simplu?

Dacă mătreața este o problemă care te deranjează, poți să încerci oricare din remediile pe care tocmai ți le-am prezentat. Te sfătuim să te speli pe cap în fiecare zi și să aplici tratamentul pe care îl preferi sau care ți se pare cel mai simplu. Dar nu uita: trebuie să fii consecvent pentru a avea succes!