Mătreața și seboreea – remedii naturale

· 7 ianuarie 2016
Pe lângă faptul că îți face părul strălucitor, oțetul de mere este un antiseptic natural care ajută la îndepărtarea grăsimii de pe scalp și a mătreții. 

Atât mătreața, cât și seboreea sunt două probleme frecvente ale scalpului cu care se poate confrunta orice persoană la orice vârstă. Acestea creează un disconfort enorm și foarte multe neplăceri. Prezența fulgilor de mătreață indică faptul că scalpul este prea uscat, motiv pentru care aceste mici particule se desprind și se așează pe umeri, fiind foarte vizibile și supărătoare atunci când purtăm haine închise la culoare. Mai mult, persoanele care au această problemă nu se simt deloc confortabil și preferă să-și țină părul strâns.

În cazul seboreii, problema este și mai gravă, întrucât scalpul formează cruste care se exfoliază, cauzând roșeață, mâncărimi, căderea părului, iar în anumite cazuri, chiar și infecții.

De ce apare mătreața?

Mătreața poate fi cauzată de mai mulți factori, printre care se numără:

 • prezența unei ciuperci
 • alimentația necorespunzătoare
 • stresul
 • anumite tratamente și produse chimice (cum ar fi vopseaua de păr).

În acest articol îți vom recomanda mai multe remedii naturale împotriva mătreții și a seboreii. 

Elimină simptomele seboreii cu miere de albine

Studiile științifice au arătat că mierea de albine poate vindeca această problemă a scalpului. Persoanele care s-au supus acestui tratament au observat îmbunătățiri după o perioadă scurtă de timp.

Pentru a beneficia de acest remediu la tine acasă, prepară un amestec din 90% miere de albine și 10% apă. Aplică-l pe întregul scalp printr-un masaj ușor, acoperă-ți capul cu un prosop și lasă amestecul să acționeze timp de cel puțin trei ore. La final, clătește-te cu apă caldă. Aplică acest tratament în fiecare zi timp de o lună, iar în următoarele șase luni doar o dată pe săptămână. Simptomele și disconfortul vor dispărea treptat și după șase luni vei fi complet vindecat. 

Alte tratamente și recomandări

Ceaiul de păpădie combate mătreața

 

 • Prepară o infuzie de păpădie, adăugând câteva frunze într-o cană cu apă clocotită. Las-o să se răcească și apoi bea infuzia. Consumă această băutură de trei ori pe zi, până observi o îmbunătățire.
 • O altă infuzie benefică pentru rezolvarea acestor probleme ale scalpului este cea de coada calului. Urmează aceleași instrucțiuni de mai sus, folosind o lingură de plantă uscată pentru fiecare cană cu apă. Bea infuzia o dată pe zi.
 • Când părul devine excesiv de gras poți să fierbi niște rămurele de chiparos într-un litru de apă. Când se răcește, masează lichidul pe toată suprafața scalpului, iar apoi spală-ți părul în mod normal.
 • Persoanele care au această problemă cu scalpul, trebuie să fie foarte atente la ceea ce mănâncă pentru a nu agrava simptomele. Evită cu orice preț alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi, cum sunt prăjelile sau alimentele procesate, precum și sosurile. Este bine să consumi legume, mai ales cele bogate în seleniu și zinc, cum ar fi castravetele, bostănelul, ceapa, sparanghelul, vânăta, smochinele și nucile.

Remedii naturale pentru mătreață

Oțetul de mere combate mătreața

 

 • Pentru a reduce producția de mătreață, aplică pe scalp puțin oțet de mere și masează-l ușor cu degetele până îl întinzi pe toată suprafața acestuia. Lasă-l să acționeze timp de douăzeci de minute, apoi clătește-te cu apă caldă din abundență. Poți să aplici acest remediu de două sau de trei ori pe săptămână.
 • Uleiul de arbore de ceai poate fi, de asemenea, un remediu eficient pentru această problemă a scalpului, întrucât are proprietăți antibacteriene, este antiseptic, antifungic și antibiotic.
 • Un alt remediu care dă rezultate foarte bune într-un timp scurt este amestecul de oțet de mere, mentă și rozmarin. Pentru a-l prepara, ai nevoie de un litru de oțet de mere, câteva fire de rozmarin proaspăt și câteva fire de mentă. Pune oțetul într-o sticlă cu capac, adaugă menta și rozmarinul, strânge bine capacul și ține sticla într-un loc întunecat la temperatura camerei. Lasă amestecul să stea pentru cel puțin douăzeci de zile, după care strecoară-l și pune-l într-o altă sticlă. Masează ușor întregul scalp, lasă-l să acționeze pentru 15 sau 20 de minute, după care spală-te pe cap ca de obicei.
 • Îți recomandăm să îți speli părul cât mai des, pentru a evita acumularea de grăsime ce are un efect negativ asupra părului și a scalpului.