Simptome ale menopauzei: 8 lucruri pe care nu le știați
Verificat și aprobat de medicul Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu
Primele simptome ale menopauzei apar în viața femeilor cu vârsta cuprinsă între 45 și 55 de ani.
În această perioadă se oprește ovulația, adică femeile nu mai pot rămâne însărcinate. În același timp, scade producția hormonilor estrogen și progesteron, ceea ce duce la schimbări în organism și provoacă o serie de simptome. Acestea pot dura chiar și câțiva ani.
Cele mai cunoscute simptome ale menopauzei sunt bufeurile, transpirația și schimbările bruște de dispoziție. În afară de aceste binecunoscute semne, mai apar și alte simptome pe care majoritatea femeilor nu le cunosc. Trebuie să aflați care sunt acestea pentru a avea o imagine mai clară a acestei etape a vieții.
Vă vom arăta 8 lucruri importante pe care trebuie să le știți despre menopauză.
Citește și:
Simptome ale menopauzei: schimbări ale ritmului cardiac
Ritmul inimii poate fi afectat mai ales în perioada de pre-menopauză. În această etapă, multe femei spun că palpitațiile inimii sunt mai puternice. În unele cazuri, acestea sunt un simptom al unei probleme cardiace. Potrivit medicilor, palpitațiile pot fi provocate și de schimbările hormonale.
La menopauză, crește colesterolul rău
Estrogenul este unul dintre hormonii responsabili de reglarea ciclului menstrual, de echilibrarea nivelului colesterolului rău (LDL) și de creșterea nivelului colesterolului bun (HDL). La menopauză, atunci când producția acestui hormon începe să scadă, nivelul colesterolului rău poate crește. Vestea bună este că acest efect poate fi prevenit prin adoptarea unui stil de viață sănătos în anii de dinainte de menopauză.
Lipsa dorinței de a avea o viață socială
Menopauza este o etapă a vieții în care femeile se retrag în sine din cauza schimbărilor de dispoziție și a emoțiilor. Această schimbare se observă mai ușor la persoanele extrovertite care adoptă atitudini ce le afectează viața socială.
La începutul acestei etape, majoritatea femeilor încep să se gândească mai mult la propria persoană și simt nevoia să-și dedice mai mult timp. Acest lucru poate fi ceva bun deoarece femeile simt nevoia de a experimenta lucruri pe care le-au amânat pentru a-i face pe ceilalți fericiți.
Mâncați “verdețuri” la menopauză
Multe alimente din comerț conțin concentrații mari de chimicale ce pot bloca acțiunea hormonilor și pot produce dezechilibre în cazul femeilor aflate la menopauză. Este important să începeți să mâncați mai multe alimente organice și să le evitați pe cele care conțin parabeni, ftalați și BPA. Puteți face asta alegând mai multe fructe și legume. Ele sunt o sursă de nutrienți de care organismul are nevoie pentru a combate aceste simptome ale menopauzei.
Te-ar putea interesa și:
Părul suferă transformări
Schimbările hormonale care însoțesc menopauza afectează sănătatea părului, făcându-l mai subțire și mai uscat. Este posibil să cadă mai mult. Din această cauză, este foarte important să mâncați sănătos pentru a obține mai multe vitamine, minerale și proteine din alimente. Încercați să le evitați pe cele care conțin aditivi.
Sensibilitate mai mare
Aceste simptome ale menopauzei vă pot da peste cap din punct de vedere emoțional. Veți fi mai sensibile și veți avea un libidou crescut.
Crește nevoia de a dormi
Nu este surprinzător faptul că din cauza schimbărilor hormonale crește și nevoia de somn la menopauză. Veți simți nevoia să trageți un pui de somn, poate nu mai mult de 30 de minute, pentru a nu vă afecta ciclul normal al somnului.
Bufeuri
Acesta este unul dintre cele mai comune simptome ale menopauzei. Nu toate femeile știu cum să nu se lase afectate de bufeuri. Trebuie să menționăm că această senzație de căldură apare noaptea și vă poate împiedica să aveți un somn de calitate. Consecințele apar a doua zi: o stare de iritabilitate crescută și un aspect obosit al pielii.
Dar ce se poate face? În astfel de cazuri, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să purtați articole de îmbrăcăminte mai largi și să folosiți cearceafuri și fețe de perne din materiale reci. Dacă este nevoie, dormiți cu un ventilator pornit. Nu uitați că și tehnicile de relaxare vă pot ajuta.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Landa Goñi, J., Lopes Rauno, P., Hernandez Nunez, J., & Nunez Palomo, S. (2002). Menopausia. Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S0212-6567(02)79072-0
- Romero, J. P. (2015). Climaterio y menopausia. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia. https://doi.org/10.1357/002224004774201681
- Arriagada M., M., Arteaga U., E., Bianchi P., M., Brantes G., S., Montaño V., R., Osorio F., E., … Villaseca D., P. (2005). RECOMENDACIONES DE TRATAMIENTO EN LA MENOPAUSIA. Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología. https://doi.org/10.4067/S0717-75262005000500011
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.