Merele cu solzi: 9 beneficii pentru sănătate

24 noiembrie 2017
Știai că merele cu solzi sunt printre cele mai digestive și sățioase fructe? În plus, acest aliment este ideal pentru sportivi și îmbunătățește absorbția nutrienților. 

Merele cu solzi sunt niște fructe în formă de inimă originare din Anzii peruani. Pulpa lor este dulce și conține semințe, fiind acoperită de o coajă verde. Acest fruct crește toamna și iarna, la fel ca portocalele și grepfrutul.

Merele cu solzi sunt bogate în vitamine (A, complexul B și C), dar și minerale (potasiu, calciu, magneziu, fier și zinc). În articolul de astăzi, îți prezentăm câteva dintre multiplele beneficii ale acestor fructe.

1. Merele cu solzi îmbunătățesc sănătatea aparatului cardiovascular

Merele cu solzi îmbunătățesc sănătatea inimii

Datorită conținutului lor bogat de potasiu, merele cu solzi îmbunătățesc sănătatea inimii. În plus, acestea ajută la reglarea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol, fiind bogate în antioxidanți.

Conținutul scăzut de sodiu și grăsimi al merelor cu solzi este un alt motiv pentru care ar trebui să consumi aceste fructe, mai ales dacă suferi de hipertensiune sau alte probleme cardiace.

2. Sunt antimicrobiene

Un alt beneficiu al merelor cu solzi este capacitatea acestora de a te apăra împotriva paraziților. Această proprietate se datorează conținutului bogat de fibre, niacină și citotoxine.

În plus, merele cu solzi conțin cantități ridicate de vitamina C, un antioxidant natural care sprijină organismul în lupta împotriva infecțiilor.

3. Ajută la slăbit

Merele cu solzi sunt foarte sățioase. Astfel, aceste fructe sunt alegerea ideală dacă vrei să slăbești fără să încetezi să consumi alimente sănătoase și delicioase.

Poți adăuga merele cu solzi în dietă ca gustare, desert sau aliment de consumat după antrenament. Totodată, acestea sunt o alegere excelentă pentru persoanele care suferă de constipație, deoarece au un efect laxativ.

4. Au efecte calmate și antidepresive

Merele cu solzi reglează sistemul nervos, drept pentru care acționează ca un anxiolitic sau tranchilizant, fiind un remediu excelent pentru indivizii care suferă de stres sau anxietate. Aceste fructe conțin un alcaloid care reglează secreția de chimicale ce duc la instalarea depresiei.

5. Combat osteoporoza

Merele cu solzi conțin un nivel ridicat de minerale care ajută la însănătoșire în urma contractării anumitor boli. Printre altele, aceste fructe oferă următoarele beneficii:

 • Conțin fier, care este util pacienților cu anemie.
 • Sunt bogate în calciu, fiind de ajutor persoanelor care suferă de osteoporoză.
 • Sunt bogate în fosfor, care ajută la întărirea memoriei.

6. Sunt de ajutor în timpul sarcinii

Merele cu solzi sunt utile pentru sarcina ta

Consumul de mere cu solzi este foarte util pentru femeile însărcinate. Pe lângă faptul că sunt delicioase, aceste fructe conțin nutrienți care contribuie la dezvoltarea fătului, cum ar fi:

 • Grăsimi esențiale
 • Fibre
 • Carbohidrați
 • Proteine
 • Minerale
 • Vitamine

Merele cu solzi ajută la dezvoltarea creierului, a nervilor și a sistemului imunitar al bebelușului. Consumul regulat al acestui fruct reduce riscul de avort spontan, dar și grețurile matinale.

Totodată, merele cu solzi combat schimbările bruște de dispoziție și poftele alimentare. 

7. Reglează digestia

Pe lângă faptul că sunt ușor de digerat, merele cu solzi sunt benefice persoanelor care:

 • Se simt slăbite.
 • Au fost internate mai multe zile în spital.
 • Nu digeră bine anumite alimente.
 • Suferă de dispepsie.

Conținutul scăzut de grăsimi și bogat de fibre ajută la eliminarea colesterolului rău (LDL) și la absorbția acizilor biliari. Aceste beneficii sunt utile pacienților cu afecțiuni ale vezicii biliare.

În plus, mărul cu solzi este și un laxativ natural excelent, întrucât fibrele din compoziția sa reglează tranzitul intestinal și refac flora bacteriană.

8. Sunt antioxidante

Merele cu solzi sunt o sursă extraordinară de antioxidanți, vitamina C și compuși fenolici. Acești nutrienți previn oxidarea asociată cancerului, îmbătrânirii premature, aterosclerozei și bolilor neurodegenerative și ajută la tratarea bolilor congenitale cronice.

9. Merele cu solzi sunt o gustare excelentă pentru copiii mici

Medicii pediatri recomandă cu încredere includerea merelor cu solzi în piureuri și sucuri, deoarece au un conținut nutrițional bogat care contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor.

Componentele merelor cu solzi și beneficiile lor

 • Coaja: Fiartă, este un tratament naturist pentru colita cronică.
 • Semințele: Pot fi folosite ca tratament pentru mătreață sau ca remediu antiemetic.
 • Rădăcina: Infuzia de rădăcină de mere cu solzi este un purgativ puternic.
 • Frunze: Folosite pentru prepararea unui ceai, ajută la ameliorarea spasmelor și a crampelor. Aceste frunze sunt și un bun remediu pentru anemie, colită și malnutriție.
 • Fructul copt: Poate fi tăiat bucăți sau făcut piure. Acesta contribuie la tratarea malnutriției, a anemiei și a slăbiciunii.

Merele cu solzi sunt niște fructe foarte sănătoase folosite din vremuri străvechi în scopuri terapeutice. Cu toate acestea, nu este indicat să le consumi în exces. Deși au numeroase proprietăți benefice, merele cu solzi au un conținut bogat de zahăr, drept pentru care nu este recomandat să servești mai mult de o porție pe zi.

Te-ar mai putea interesa