Mic dejun cu ovăz și 10 beneficii

· 5 noiembrie 2015
Putem preveni apariția diabetului de tip II cu ovăz? Fibrele solubile din ovăz contribuie la digestia amidonului și la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge.

Fulgii de ovăz sunt printre cele mai sănătoase și delicioase cereale integrale. Sunt preferate de oamenii din întreaga lume datorită valorii nutriționale și a energiei pe care ne-o asigură. De-a lungul timpului, am văzut că oamenii din diferite civilizații și cu culturi diferite au folosit ovăz. Vă invităm să aflați care sunt cele 10 beneficii incredibile ale fulgilor de ovăz. În plus, veți învăța și o rețetă pentru micul dejun!

Fulgii de ovăz au mai multe proteine, vitamine, carbohidrați și nutrienți decât oricare alte cereale. În afară de asta, le găsim tot timpul anului, la un preț rezonabil chiar. Mai aveți nevoie și de alte motive pentru a mânca fulgi de ovăz în fiecare zi?

Ajută la echilibrarea valorilor colesterolului

Fulgii de ovăz conțin un compus din fibre numit beta-glucan care, potrivit unor studii, este indicat persoanelor care suferă de colesterol. Folosiți fulgi de ovăz la pregătirea micului dejun și colesterolul se va normaliza.

Este antioxidant

Ovăz pentru inimă

Fulgii de ovăz au proprietăți antioxidante care luptă cu radicalii liberi ce provin din colesterolul rău. Acest aspect este foarte important și joacă un rol vital în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Întărește sistemul imunitar

Beta-glucanul pe care îl găsim în ovăz este cea mai bună unealtă a sistemului imunitar în lupta cu virușii și bacteriile care cauzează infecții. Dacă mâncați fulgi de ovăz în fiecare zi veți contribui la întărirea imunității și la protejarea organismului împotriva factorilor patogeni.

Contribuie la vindecarea de diabet

Ovăz pentru diabet

Probabilitatea ca persoanele care consumă fulgi de ovăz în mod regulat să facă diabet de tip II este mai mică. Fibrele solubile din ovăz îi ajută pe pacienții care suferă de diabet deoarece acesta stimulează digestia amidonului și reglează astfel nivelul zahărului din sânge, mai ales după masă.

Îmbunătățește digestia

Când spunem că fulgii de ovăz ajută digestia, înseamnă că previn apariția unor probleme precum constipația. Fibrele solubile ajută și la reducerea acidului gastric și al bilei, dar și toxicității sale.

Oferă senzație de sațietate

Fulgi de ovăz

Unul dintre motivele pentru care este indicat să mâncați ovăz la micul dejun este acela că oferă senzația de sațietate mai mult timp și nu mai aveți poftă să „ronțăiți” ceva tot timpul. Această senzație se datorează carbohidraților complecși, care se mai numesc și carbohidrați cu absorbție lentă.

Este anticancerigen

Fulgii de ovăz conțin lignani și fitoestrogeni, două ingrediente esențiale care contribuie la prevenirea tipurilor de cancer legate de activitatea hormonală. De aceea, femeilor aflate la vârsta menopauzei, li se recomandă să mănânce ovăz. Rezultatele unor cercetări au arătat rolul important al acestuia în reducerea riscului de cancer la sân.

Ajută în tratarea astmului

Ovăzul are un efect asemănător cu cel al siropului de tuse, recomandat celor care suferă de tuse sau bronșită. Cercetările au arătat că fulgii de ovăz integral pot reduce riscul de astm la copii cu până la 50%. Acest studiu a introdus și peștele în dietă, iar din consumul combinat de pește și ovăz a rezultat o reducere a riscului de a deveni astmatic cu 50% și a riscului de îngustare a bronhiilor cu până la 80% .

Protejează inima

Ovăz pentru inmă

Lignanii din fulgii de ovăz sau din alte cereale sunt niște fitochimicale asimilate de organism prin digestie, care ajută la protejarea inimii împotriva diferitelor boli specifice.

Are efect diuretic

Consumul de fulgi de ovăz ajută la eliminarea acidului uric din organism și crește cantitatea de urină. Această proprietate luptă și împotriva gutei sau a altor afecțiuni legate de retenția de lichide.

Cum putem mânca fulgi de ovăz la micul dejun?

Știm că există multe feluri în care puteți mânca fulgii de ovăz la micul dejun, dar noi vă vom prezenta o rețetă simplă prin care puteți asimila beneficiile lor. Astfel, veți avea un început de zi minunat.

Ingrediente

  • 1/2 cană cu fulgi de ovăz integral râșnit
  • 6 migdale
  • 2 nuci
  • 1 lingură plină cu semințe de chia
  • Miere de albine sau stevia
  • 1 linguriță cu stafide
  • O nucă de cocos sau lapte de migdale

Cum se prepară?

  • Alegeți un vas potrivit și puneți fulgi de ovăz până la jumătatea lui, apoi adăugați o lingură cu semințe de chia.
  • Amestecați, apoi adăugați lapte de migdale sau cocos până aproape se umple, dar lăsați loc și pentru celelalte ingrediente.
  • Adăugați restul și acoperiți vasul. Puneți-l la frigider și lăsați-l peste noapte. A doua zi mai puteți adăuga puțin lapte.