Stimulatorul cardiac Micra – cel mai mic din lume - Doza de Sănătate
 

Stimulatorul cardiac Micra – cel mai mic din lume

Deși până prezent nu a fost testat pe persoanele care utilizează deja un stimulator cardiac clasic, ci doar pe pacienții noi, Micra este un dispozitiv revoluționar datorită mărimii sale foarte mici și a modului în care este instalat.
Stimulatorul cardiac Micra – cel mai mic din lume
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Stimulatorul cardiac Micra este un dispozitiv revoluționar, care într-un timp foarte scurt a reușit să schimbe viața a mii de pacienți din toată lumea.

Până recent, stimulatoarele cardiace erau implantate prin intermediul intervențiilor chirurgicale pe cord deschis. De-a lungul anilor, mărimea acestor dispozitive pentru ținerea sub control a ritmului cardiac a scăzut considerabil.

La sfârșitul anului 2013, compania Medtronic a dezvăluit un produs medical sofisticat care, conform specialiștilor, va revoluționa medicina modernă. Este vorba despre stimulatorul cardiac Micra, cel mai mic  astfel de dispozitiv din lume, ce poate fi implantat fără ca pacientul să fie supus unei intervenții chirurgicale.

În articolul de azi îți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi despre acest dispozitiv incredibil.

Micra, un aliat pentru inimă

Deși stimulatorul cardiac Micra a fost prezentat pentru prima dată în 2013, aprobarea, promovarea și distribuirea oricărei noi tehnologii medicale constituie un proces foarte lent.

  • Micra a primit aprobarea Consiliului European în 2015, acest an marcând începerea promovării și distribuției dispozitivului în statele-membre ale Uniunii Europene.
  • După efectuarea unor teste stricte, s-a demonstrat că Micra este mult mai eficient și sigur decât stimulatoarele cardiace obișnuite. Acest dispozitiv este într-adevăr revoluționar și a adus speranță multor pacienți.
  • Agenția Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite a aprobat comercializarea dispozitivului la mijlocul anului 2016. Până în prezent, implanturile efectuate au avut succes, iar majoritatea planurilor de asigurare medicală la care au acces americanii acoperă cheltuielile asociate cu Micra.

    Stimulatorul cardiac Micra

Caracteristicile stimulatorului cardiac Micra

Micra măsoară 24 mm, având aproximativ mărimea unei monede de 1 euro. Între 2014 și 2015, acest dispozitiv a fost supus unui studiu experimental global, eficiența sa fiind astfel confirmată științific. Iată care sunt cele mai importante trăsături ale stimulatorului cardiac Micra:

  • Este o capsulă subcutanată, care nu prezintă fire și nu are nevoie de o baterie pentru a funcționa.
  • Pentru a implanta dispozitivul, pacientul nu trebuie să se supună unei intervenții chirurgicale.
  • Micra se instalează în inima pacientului cu ajutorul tehnologiei transcatetere, trecând printr-o venă localizată în regiunea inghinală și, în cele din urmă, ajungând în ventriculul drept.
    Stimulatoul cardiac Micra are mărimea unei monede de 1 euro
  • Acest stimulator cardiac inovativ se atașează de inimă prin intermediul unor zimți, nefiind nevoie de cabluri.
  • După instalare, dispozitivul începe să emite impulsuri electrice pentru a menține bătăile inimii, reglând activitatea cardiacă a pacientului.
  • Practic, datorită acestuia, medicii nu mai trebuie să insereze „buzunare chirurgicale” sub piele. Nimeni nu va mai observa că pacientul are un stabilizator cardiac sub piele, acesta fiind invizibil. Micra este instalat direct în inimă.
  • Datorită faptului că instalarea dispozitivului Micra nu necesită incizii, pacientul nu trebuie să petreacă mult timp internat în spital și nu este afectat de cicatrice.

Un mare progres pentru pacienții cu probleme cardiace

Pe lângă faptul că reprezintă un mare progres din punct de vedere clinic, Micra are și un impact psihologic pozitiv asupra pacienților care au nevoie de un stabilizator cardiac.

  • Dispozitivul este instalat printr-o procedură simplă, care nu lasă cicatrice. Dacă survine vreo problemă, acesta poate fi „reinstalat”.
  • Conform specialiștilor, Micra este complet stabil atunci când este instalat. Spre deosebire de alte stabilizatoare cardiace, Micra nu lezează țesuturile inimii.
  • Micra reprezintă un tratament cardiac avansat care oferă medicilor și pacienților o soluție atât simplă, cât și sigură.
    Stimulatorul cardiac Micra este cel mai mic din lume

Câteva aspecte importante

Acest stabilizator cardiac reprezintă deja o veritabilă revoluție medicală, iar medicii se așteaptă la rezultate și mai spectaculoase în viitor. Se prognozează că, în doar câțiva ani, Micra va deveni o variantă adecvată pentru toți pacienții care au nevoie de un stabilizator cardiac, iar durabilitatea sa va fi îmbunătățită considerabil.

În prezent, acest dispozitiv prezintă următoarele dezavantaje:

  • Rezistă doar 10 ani, după care trebuie înlocuit.
  • Nu poate fi instalat în cazul pacienților obezi. Această limitare este semnificativă, drept pentru care specialiștii trebuie să întreprindă mai multe cercetări pentru a îmbunătăți eficiența dispozitivului.
  • De asemenea, trebuie menționat faptul că acest dispozitiv nu poate fi instalat la pacienții care au deja un stabilizator cardiac clasic.

Cei care nu pot accesa beneficiile oferite de stimulatorul cardiac Micra sunt nevoiți să continue să utilizeze stabilizatoarele cardiace clasice (și acestea, din fericire, dau randament). Sperăm că știința va continua să facă progrese, astfel încât persoanele care suferă de probleme cardiace să aibă la dispoziție soluții cât mai simple și eficiente.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Salgado-Somoza, A., Zhang, L., Vausort, M., & Devaux, Y. (2017). The circular RNA MICRA for risk stratification after myocardial infarction. IJC Heart and Vasculature. https://doi.org/10.1016/j.ijcha.2017.11.001
  • Da Costa, A., Romeyer-Bouchard, C., Guichard, J. B., Gerbay, A., & Isaaz, K. (2016). Is the new Micra-leadless pacemaker entirely safe? International Journal of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2016.03.065
  • Ritter, P., Duray, G. Z., Steinwender, C., Soejima, K., Omar, R., Mont, L., … Reynolds, D. (2015). Early performance of a miniaturized leadless cardiac pacemaker: The Micra Transcatheter Pacing Study. European Heart Journal. https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehv214
  • Kerwin, S. A., Mayotte, M. J., & Gornick, C. C. (2015). Transcatheter pacemaker implantation in a patient with a bioprosthetic tricuspid valve. Journal of interventional cardiac electrophysiology : an international journal of arrhythmias and pacing44(1), 89-90.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.