Mirodenia curcuma combate cancerul

Cu o culoare aprinsă și un gust specific, curcuma este mai mult decât o mirodenie. Cercetările arată că acest condiment are proprietăți deosebite care ajută la prevenirea și combaterea cancerului. 

Știi că este de un galben aprins și că are o aromă specifică ce dă un gust deosebit mâncării. Dar știai că, de fapt, curcuma combate cancerul? Mai jos îți prezentăm câteva informații interesante cu privire la curcumin, principalul component al acestei mirodenii.

Curcuma (turmeric), un remediu antic

Condimentul curcuma combate cancerul

Curcuma (turmeric) provine din planta numită Curcuma longa, originară din India. Poporul indian folosește această mirodenie de sute de ani pentru a condimenta mâncarea, iar în prezent este un ingredient utilizat în nenumărate rețete de pe tot mapamondul.

Pe lângă întrebuințările culinare, turmericul este celebru și pentru proprietățile sale medicinale. Numeroase studii științifice evidențiază o proprietate foarte importantă a acestui condiment: curcuma combate cancerul.

Totodată, curcuma protejează ficatul de numeroase boli, printre care și ciroza. Explicația stă în faptul că această mirodenie are proprietăți antiinflamatoare.

Un articol din publicația Frontiers arată faptul că turmericul are numeroase efecte terapeutice. Acesta este antimicrobian, antioxidant și antiviral. În plus, ajută și la tratarea afecțiunilor degenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

Curcuminul are proprietăți anticancerigene

Curcuma combate cancerul pentru că este antiinflamator

Consumul regulat de curcuma ajută la prevenirea cancerului. Această mirodenie uimitoare previne inflamațiile cronice și deteriorarea ADN-ului. În același timp, ea reduce și problemele de la nivelul celulelor.

Potrivit studiilor de specialitate, curcuminul împiedică dezvoltarea cancerului. Cu toate acestea, oamenii de știință nu știu cu exactitate care este doza indicată pentru a avea parte de acest beneficiu. Unii medici susțin că 3,6 grame pe zi distrug celulele canceroase, întrerup procesele bolii și stopează evoluția acesteia.

Conform noilor descoperiri, curcuma combate cancerul prin prevenirea invaziei și răspândirii celulelor canceroase. În plus, acest condiment activează anumite proteine care împiedică dezvoltarea bolii și previn formarea tumorilor. Prin urmare, persoanele care au fost deja diagnosticate cu cancer pot consuma curcuma pentru a preveni metastaza.

Tratamentul preventiv pe bază de curcuma îmbunătățește eficiența chimioterapiei sau a radiațiilor, mai ales în cazul cancerului ovarian sau hepatic.

Unui grup de pacienți cu cancer pancreatic în stadiu avansat i-a fost administrat un tratament de 400 mg de curcumin pe zi în completarea tratamentului medical. Tumorile bolnavilor s-au diminuat considerabil și nu au existat semne de toxicitate ca urmare a consumului de curcuma.

Curcuma combate cancerul mamar

Condimentul curcuma combate cancerul mamar

Societatea Americană împotriva Cancerului a publicat numeroase studii cu privire la această boală nemiloasă. Curcuma este una dintre „eroinele” studiilor privind combaterea cancerului mamar.

Conform explicațiilor oferite de cercetători, curcuminul are abilitatea de a genera un proces numit apoptoză. În ce constă acesta? Celulele canceroase se autodistrug atunci când mediul în care se află nu este propice dezvoltării lor. 

Mecanismul activat de curcumin este foarte complex, deoarece constă în reacții moleculare instantanee. Însă îl putem rezuma în felul următor: „Când inflamațiile se reduc, dezvoltarea cancerului este îngreunată.”

Medicii confirmă că turmericul este foarte eficient ca tratament preventiv împotriva cancerului. Însă această mirodenie este extrem de utilă și celor care sunt deja bolnavi, deoarece apără organismul împotriva efectelor secundare ale tratamentelor anticancer.

Cum pot valorifica beneficiile curcumei?

Există numeroase rețete în care poți încorpora această mirodenie. Pe lângă faptul că sunt foarte gustoase, preparatele culinare care conțin curcuma reprezintă o modalitate excelentă de a consuma curcumin în vederea prevenirii cancerului.

Iată câteva opțiuni:

Orez

Poți adăuga curcuma în orez

Acesta este unul dintre cele mai bune exemple de mâncare indiană. Îți recomandăm să folosești orez basmati și prefiert, deoarece aceste sortimente sunt mai hrănitoare și mai ușor de digerat.

După ce ai fiert orezul, adaugă o linguriță de curcuma. Poți adăuga, de asemenea, coriandru și piper negru.

Ouă

Poți asezona ochiurile sau omleta cu puțin ulei de măsline, un praf de sare, puțin piper și curcuma.

Linte

Lintea picantă este un preparat popular în India. După ce ai fiert boabele, adaugă ulei de cocos, piper negru și curcuma. Poți înlocui lintea cu năut sau fasole.

Ceaiuri

Prepară un ceai rece răcoritor cu curcuma pentru zilele fierbinți. Adaugă apoi miere de albine sau zeamă de lămâie și câteva cuburi de gheață. Dacă dorești, presară și puțin piper negru.

Smoothie-uri

Smoothie-ul cu curcuma combate cancerul

Cu o banană, puțină miere, lămâie și turmeric, obții un smoothie delicios și hrănitor. Poți adăuga, de asemenea, lapte de cocos și ghimbir ras.

Lapte auriu

Laptele auriu este o băutură preparată din pastă de curcuma, apă și ulei de migdale. Mai conține, de asemenea, lapte (de preferat de migdale), miere de albine și scorțișoară. Bea acest lichid înainte de culcare pentru a ameliora durerile musculare și articulare.

Te-ar mai putea interesa