Mirosurile neplăcute din bucătărie – 10 trucuri utile - Doza de Sănătate
 

Mirosurile neplăcute din bucătărie – 10 trucuri utile

Pentru a-ți proteja bucătăria împotriva mirosurilor neplăcute, menține această încăpere ordonată și încearcă să previi acumularea alimentelor care pot putrezi.
Mirosurile neplăcute din bucătărie – 10 trucuri utile

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Mirosurile neplăcute din bucătărie se pot răspândi în întreaga locuință. Indiferent dacă provin de la alimente, cuptor, țevi, frigider sau altă sursă, cu siguranță vrei să elimini orice mirosuri neplăcute și să ai o bucătărie curată, care miroase bine. În acest scop, nu ezita să încerci următoarele trucuri.

1. Nu pune mâncare în mașina de spălat vase

Acesta nu este doar un simplu truc. Urmând sfatul de mai jos, vei preveni înfundarea scurgerii și mirosurile neplăcute din bucătărie.

  • După fiecare masă, îndepărtează resturile alimentare înainte de a pune farfuriile în mașina de spălat vase.
  • De îndată ce le-ai spălat, curăță orice urme rămase de reziduuri și grăsime. Apoi, toarnă trei căni de apă fierbinte amestecate cu o lingură de bicarbonat de sodiu în scurgere pentru a curăța țeava.
  • Repetă acest proces cel puțin o dată pe săptămână.

2. Curăță frigiderul

Frigider responsabil de mirosurile neplăcute din bucătărie

Dacă sursa mirosurilor neplăcute din bucătărie este frigiderul, curăță-l cu apă și oțet.

  • Asigură-te că nu conține alimente care au început să putrezească. După ce l-ai curățat, pune o felie de lămâie tăiată în patru în frigider.
  • Lămâia îi va oferi acestui dispozitiv o mireasmă plăcută, absorbind mirosurile neplăcute.

Este indicat să-ți cureți frigiderul frecvent pentru a evita dezvoltarea ciupercilor și a bacteriilor.

3. Elimină mirosurile de grăsime

După ce gătești, este firesc ca mirosul de grăsime să se răspândească în toată locuința.

  • Ca să-l elimini, toarnă două căni de oțet alb într-o oală și pune-o pe aragaz imediat ce ai terminat de gătit.
  • Oțetul va absorbi mirosurile alimentare prezente în mediu.

De asemenea, este important să speli oalele și tigăile după ce le-ai folosit, astfel încât să împiedici mirosul de grăsime să se răspândească în bucătărie.

Dacă grăsimea este greu de îndepărtat, fierbe apă cu oțet și coajă de portocală în oalele respective.

4. Elimină mirosurile neplăcute de pe mâini

Mirosurile neplăcute din bucătărie cauzate de usturoi

Unele alimente, cum ar fi ceapa, usturoiul sau peștele, ne pot îmbiba mâinile cu mirosuri deranjante și persistente.

În cazul în care te confrunți des cu această problemă, freacă-ți mâinile cu o jumătate de lămâie. Fructul va absorbi imediat mirosul neplăcut care îți cauzează probleme. Este un truc incredibil!

5. Curățarea bureților, pe lista de moduri de a elimina mirosurile neplăcute din bucătărie

Deoarece intră în contact cu majoritatea deșeurilor și grăsimilor de pe farfurii, bureții pe care îi folosim pentru a curăța tacâmurile și alte instrumente culinare tind să fie o sursă de mirosuri neplăcute.

Așadar, încearcă să îi speli bine după ce i-ai folosit, astfel încât să îndepărtezi orice urmă de reziduuri alimentare. Apoi, lasă bureții să stea la soare. Razele ultraviolete combat bacteriile care pot trăi în aceste obiecte.

6. Curăță-ți cuptorul cu microunde

Gospodină îndepărtând mirosurile neplăcute din bucătărie
  • Pune o lămâie tăiată în jumătate într-un recipient din sticlă cu apă fierbinte.
  • Lasă recipientul să stea în cuptorul cu microunde timp de cinci minute. Aburul va dezlipi grăsimea de pe pereții interiori și de pe ușa dispozitivului, absorbind mirosurile neplăcute.
  • Apoi, șterge cuptorul cu microunde cu oțet pentru a-l curăța complet.

7. Evită mirosurile neplăcute provenite din gunoi

Dacă nu a sosit încă momentul să duci gunoiul afară, ia măsuri de precauție pentru a te asigura că mirosurile neplăcute nu-ți invadează bucătăria.

  • Presară bicarbonat de sodiu pe fundul sacului de gunoi și adaugă o felie de lămâie. Această combinație simplă va reduce mirosurile nedorite.

8. Curățarea tocătorului, printre cele mai bune moduri de a preveni mirosurile neplăcute din bucătărie

Tocătorul este unul dintre cele mai populare ustensile de bucătărie. Îl folosim aproape mereu când gătim, drept pentru care trebuie să-l spălăm bine.

  • Combină un strop de sare cu zeamă de lămâie. Presară amestecul pe tocător și freacă-l pentru câteva secunde. Acest remediu va absorbi toate mirosurile acumulate pe tocător.

9. Umple bucătăria cu miresme plăcute

Mirosurile neplăcute din bucătărie prevenite cu boabe de cafea

În afară de a preveni mirosurile neplăcute, este important să induci o atmosferă plăcută în bucătărie.

  • Pune câteva boabe de cafea pe o farfurie și pune-o deasupra frigiderului. Astfel, mireasma lor bogată va umple toată bucătăria.
  • O altă variantă este să înmoi un tampon de vată în extract de vanilie și să-l pui în diferite colțuri ale bucătăriei.

10. Curăță bucătăria frecvent

Ca să previi acumularea mirosurilor neplăcute și a grăsimii pe gresie, faianță și alte suprafețe din bucătărie, curăță-le în mod constant în timp ce gătești.

Spală ustensilele după fiecare utilizare,apoi freacă pereții și alte suprafețe cu o cârpă înmuiată în oțet pentru a îndepărta grăsimea și a preveni formarea petelor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Beumer, R. R., & Kusumaningrum, H. (2003). Kitchen hygiene in daily life. In International Biodeterioration and Biodegradation. https://doi.org/10.1016/S0964-8305(03)00041-6
  • Cogan, T. A., Slader, J., Bloomfield, S. F., & Humphrey, T. J. (2002). Achieving hygiene in the domestic kitchen: The effectiveness of commonly used cleaning procedures. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.2002.01598.x
  • Rusin, P., Orosz-Coughlin, P., & Gerba, C. (1998). Reduction of faecal coliform, coliform and heterotrophic plate count bacteria in the household kitchen and bathroom by disinfection with hypochlorite cleaners. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.1998.00598.x
  • Taché, J., & Carpentier, B. (2014). Hygiene in the home kitchen: Changes in behaviour and impact of key microbiological hazard control measures. Food Control. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2013.07.026

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.