De ce nu e bine să porți un sutien nepotrivit? - Doza de Sănătate
 

De ce nu e bine să porți un sutien nepotrivit?

Indiferent de modelul de sutien ales, cel mai important lucru, de luat în seamă când achiziționezi acest produs, este că acesta trebuie să se potriveasca perfect cu forma corpului tău.
De ce nu e bine să porți un sutien nepotrivit?
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 11 februarie, 2019

Ce aspecte ai în vedere atunci când îți achiziționezi un sutien nou? Te interesează ca acest articol să fie foarte confortabil? Sau poate vrei ca noul tău sutien să-ți mărească bustul, asemenea celor pe care le vezi în reviste? Tot ce contează este să nu fie un sutien nepotrivit.

Fie că optezi pentru un model sport, fie că decizi că un model „push-up” te va avantaja mai mult, sutienul pe care ți-l achiziționezi trebuie să aibă o mărime potrivită pentru tine.

Conform unui studiu efectuat acum câțiva ani de creatorii sutienului „Pillow Bra” în colaborare cu Universitatea din Barcelona, aproape 70% dintre femei poartă sutiene nepotrivite corpului lor. Aceste sutiene pot fi prea mici, sârma poate să nu corespundă formei sânului, etc.

Rezultatele acestui studiu sunt foarte importante deoarece purtarea unui sutien nepotrivit poate avea impact asupra sănătății unei femei. În acest articol îți vom explica despre ce este vorba.

Riscurile asociate cu purtarea unui sutien nepotrivit

Dacă porți un sutien nepotrivit, te expui anumitor pericole

Rolul sutienelor nu este numai să ne pună în valoare silueta și să ne facă să ne simțim atrăgătoare. Acest articol servește și unui scop practic, iar acest aspect nu trebuie ignorat.

Te-ar putea interesa și:

Sutienul: avantaje și dezavantaje

Cu siguranță știi deja că sutienele sunt proiectate astfel încât să susțină, să modeleze și să protejeze sânii prin intermediul unui sistem de presiune complex. De obicei, nici măcar nu observăm acest sistem atunci când purtăm un sutien.

Dacă alegem să purtăm un sutien nepotrivit corpului nostru, putem avea simptome ca roșeață, durere sau zgârieturi la nivelul sânilor. În cele ce urmează îți vom prezenta mai multe informații.

1. Pericolele presiunii excesive

Să luăm drept exemplu sutienul cu sârmă, cel mai popular tip de sutien de pe piață. Doctorul Sanchez-Escalonila Zapardiel, specialist în obstetrică și ginecologie afirmă că, dacă nu-ți achiziționezi un sutien cu sârmă potrivit corpului tău, te expui la următoarele riscuri:

  • Sârma îți va strânge pieptul.
  • Presiunea exercitată poate deteriora ligamentele țesutului mamar, ceea ce înseamnă că sânii tăi se vor lăsa.
  • Un sutien care exercită prea multă presiune poate să obstrucționeze circulația sanguină la nivelul țesutului mamar.

2. Un sutien prea mare

Chiar dacă sunt doar puțin mai mari, astfel de sutiene pot cauza zgârieturi pe termen scurt. Pe termen lung, acest tip de sutien nepotrivit determină lăsarea sânilor și disconfort la nivelul tendoanelor umerilor.

De ce? Motivul este că sutienul nu-ți vine bine pe corp și, fără să-ți dai seama, faci diverse gesturi mărunte pentru a-l aranja—gesturi care, în cele din urmă, vor avea un anumit impact asupra sânilor tăi.

3. Sârmă care nu se potrivește corespunzător

Nu este niciodată ușor să găsim sutienul potrivit. Unele femei au sâni mari, dar și un trunchi îngust, ceea ce îngreunează considerabil alegerea mărimii acestui articol. Orice femeie are un corp unic și, din păcate, uneori nu există un model potrivit pentru fiecare.

Însă experții susțin că, în ceea ce privește sutienele inadecvate, sârma care nu se potrivește corespunzător prezintă cele mai multe riscuri pentru sănătate. De fiecare dată când sânii se freacă de aceste sârme, sunt supuși unui nivel de stres ridicat. Efectele nocive se pot observa de pe o zi pe alta, fiind chiar amplificate dacă dormim cu aceste sutiene.

4. Dacă porți un sutien nepotrivit pentru o perioadă lungă de timp, îți va crește riscul de a face cancer?

Răspunsul la această întrebare este nu. Nu există nicio legătură între tipul de sutien pe care alegem să-l purtăm și dezvoltarea cancerului de sân. Însă inflamația țesutului mamar poate cauza, printre altele, chisturi, dureri de spate sau de umăr și dureri la nivelul sânilor. Aceste aspecte nu trebuie ignorate.

Cum putem să alegem un sutien potrivit?

În ciuda zvonurilor, nu o să faci cancer dacă porți un sutien nepotrivit

Așa cum am menționat și anterior, nu este ușor să-ți găsești un sutien potrivit. Multe femei, din cauza structurii corpului lor (de pildă, pot avea un trunchi îngust și sâni mari sau un trunchi lat și sâni mici), întâmpină dificultăți în a alege sutienul care li se potrivește cel mai bine.

Încearcă să ții cont de următoarele aspecte:

1. Mărimea sânilor tăi nu va fi constantă toată viața

Diverse schimbări hormonale pot cauza un câștig în greutate, iar sânii se pot umfla puțin înainte de menstruație. În timpul ovulației, de pildă, sânii se măresc ușor. Ia în considerare toți acești factori data viitoare când vrei să-ți achiziționezi un sutien.

2. Măsoară-ți bustul

Pentru a face acest lucru, ia o bandă pentru măsurat și află care este circumferința bustului tău. Va trebui să măsori porțiunea localizată imediat sub sâni. Vei obține un anumit număr care va corespunde cu mărimea bustului tău (75, 80, 90, 95, etc.).

3. Măsoară cupele

Cum putem să ne măsurăm cupele, astfel încât să aflăm ce literă (A, B, C, D, E, F sau G) ni se potrivește? Nu este greu deloc. Măsoară-ți bustul la nivelul său cel mai proeminent, apoi scade din valoarea obținută mărimea bustului tău (adică numărul obținut urmând pașii din punctul anterior).

4. Sârma trebuie să stea sub bust

Nu uita că sârma sutienului trebuie să stea sub bust. Aceasta nu trebuie să fie prea scurtă și nu trebuie să lase urme roșii pe piele. Sârma nu trebuie să îți sape în pielea sânilor.

5. Bretelele

De asemenea, asigură-te că nu există nicio problemă cu bretelele sutienului ales. Dacă ai sânii mari, materialul sutienului sau bretelele pot să-ți sape în piele. Optează mereu pentru sutiene cu bretele suficient de late, care să îți susțină adecvat sânii și să nu-ți irite pielea.

Ca ultim sfat: Probează toate sutienele din magazin. Nu achiziționa niciodată un astfel de produs fără să-l probezi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Boudaoud, N., Raimond, E., Pouzet, L., Correia, N., Pillon, M. A. B., Birembaut, P., … & François, C. (2019). Patología mamaria de la adolescente. EMC-Ginecología-Obstetricia55(4), 1-20.
  • Cáceres, Z., & Hirssleny, K. (2019). Conocimientos, mitos, creencias, actitudes y prácticas femeninas frente a la detección temprana del cáncer de mama (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de La Plata (UNLP)).
  • Arias Plasencia, K. E. (2018). Diseño de ropa interior para mujeres de 18 a 25 años en proceso de gestación (Bachelor’s thesis, Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Diseño, Artes y Arquitectura. Carrera de Diseño de Modas.).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.