Nu lăsa criticile altora să te afecteze - Doza de Sănătate
 

Nu lăsa criticile altora să te afecteze

Nu lăsa opiniile altor persoane să dicteze felul în care îți trăiești viața. Deși criticile constructive te ajută să evoluezi, trebuie să înveți să le ignori pe cele care sunt menite doar să te rănească.
Nu lăsa criticile altora să te afecteze

Ultima actualizare: 28 ianuarie, 2019

De câte ori nu te-ai confruntat cu criticile altora? Uneori ești hotărâtă să urmezi o anumită cale, dar trebuie să „suporți” părerile altor persoane în privința a ceea ce ar trebui sau nu ar trebui să faci.

Ar fi o minciună să afirmi că acest lucru nu te afectează niciodată.

Nu este ușor să ignori întotdeauna criticile altora, a celor care te judecă de parcă ar avea un drept providențial. Mai ales dacă acestea aparțin unor persoane importante din viața ta: familie, prieteni.

Bineînțeles, un prieten adevărat nu ar îndrăzni să te judece fără să înțeleagă ce simți. Acesta știece experiențe ai trăit și ce poveri porți în spate și în suflet.

Pune-i pe ei să trăiască o zi în locul tău, deoarece numai tu știi ce cale dureroasă ai străbătut, apele învolburate pe care le-ai traversat fără să ceri ajutorul nimănui. În articolul de azi te invităm să meditezi asupra acestui subiect.

Drumul pe care l-ai ales și tot ce ai lăsat în urmă sunt elementele care te definesc

Ține minte că nu ești doar femeia pe care o vezi în oglindă. Nu ești definită de hainele pe care le porți, de ceea ce spui sau faci pentru cei din jur.

Ești o lucrare în curs de desfășurare, iar la baza ta se află toate experiențele trăite până acum. Acele lucruri pe care le știi numai tu, pe care numai tu ți le dorești.

Nimeni nu își petrece întreaga viață vorbind neîncetat despre obstacolele pe care a trebuit să le depășească. Nimeni nu se plânge mereu de decepțiile și înfrângerile suferite sau lăudându-se cu victoriile obținute.

Despre persoanele care critică

  • Persoanele care au tendința să îi judece pe ceilalți sunt de multe ori cele mai frustrate.
  • Unii oameni sunt foarte nemulțumiți de ei înșiși, dirijându-și către celalte persoane nevoia de a controla și de a interveni în orice moment.
  • Criticile altora sau din partea unui membru al familiei sunt foarte comune. „Toate astea ți se întâmplă pentru că ești prea încrezător” sau „Ai greșit de la bun început crezând că poți să le faci pe toate, dar nu poți”.
  • Aparent, intenția lor este să te ajute sau să te învețe o lecție. În realitate, vor să te controleze și să te prindă în „capcana” propriei lor mentalități sau a propriilor lor reguli.
  • Uneori persoanele care te judecă încearcă să-și justifice alegerile personale, criticându-le pe ale altora. Este un fenomen foarte comun.
  • De fapt, atunci când un om te judecă, el nu are argumente valide. Acestea sunt aproape întotdeauna o scuză pentru un atac, o insultă sau pur și simplu o atitudine disprețuitoare. Raționamentul său nu este deloc solid.
  • Lipsa autocriticii. Acești oameni nu sunt capabili să-și evalueze propriile acțiuni sau cuvinte pentru a-și da seama cine a greșit sau cine a făcut mai mult rău. Ei nu urmăresc decât să se protejeze pe ei înșiși împotriva criticilor celor din jur.
  • În plus, persoanele care te judecă nu duc o viață împlinită. Aceștia nu au hobby-uri sau pasiuni care să îi ajute să-și concentreze atenția asupra lor și nu asupra celorlalți.
Criticile altora nu trebuie să te afecteze

Cum să te aperi de criticile altora

Uneori îți spui în mintea ta: „Asta nu e valabil și pentru mine”. Și poate că e adevărat, atât timp cât criticile vin din partea unui coleg de serviciu sau a unei alte persoane cu care nu ai o relație apropiată. Poți să ignori comentariul negativ și să îl dai uitării.

Dar ce se întâmplă atunci când criticile altora vin din partea partenerului, a unui prieten sau a unui membru al familiei?

În aceste cazuri te simți cel mai probabil jignită sau chiar rănită. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți păstrezi calmul și să-ți repeți în minte câteva afirmații simple, ca cele de mai jos:

„Știu cine sunt, știu ce obstacole am depășit și sunt mândră de fiecare pas pe care l-am făcut și de greșelile din care am învățat ceva” sau „Nimeni nu are dreptul să mă judece, pentru că numai eu știu ce simt și cât de muțumită sunt de viața mea și de tot ceea ce am.”

Atitudinea potrivită legată de criticile altora

  • După ce ți-ai spus aceste lucruri, protejându-ți stima de sine, încearcă să nu răspunzi la aceste atacuri cu comentarii răutăcioase. Dacă manifești furie sau dispreț, hrănești sentimentele negative care fac mai mult rău decât bine.
  • Exprimă-ți clar dezamăgirea. Explică-i persoanei în cauză că nimeni nu are dreptul să te judece, iar dacă face acest lucru nu dovedește decât că nu te cunoaște. Prin urmare, te-a dezamăgit.
  • O persoană care îndrăznește să îți critice viața și tot ce ai trăit până în acel moment nu a fost cu siguranță un bun tovarăș de drum. Nu contează dacă este vorba despre mama ta, fratele, sora sau partenerul tău.
  • Dacă nu acceptă faptul că ai făcut o greșeală și te critică, înseamnă că are o părere foarte bună despre el/ea însuși/însăși.
Criticile altora semnifică o lipsă de empatie

Dacă ești judecată zilnic de persoanele din viața ta, în final vei deveni prizoniera propriilor lor opinii. Nu permite ca acest lucru să se întâmple.

În astfel de situații trebuie să te întrebi dacă nu cumva merită să te îndepărtezi de oamenii care nu recunosc cât ești de valoroasă, care nu văd lumina ce strălucește în sufletul tău și nu înțeleg că ești cu devărat demnă de laudă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.