Autenticitatea înseamnă sinceritatea față de tine însuți - Doza de Sănătate
 

Autenticitatea înseamnă sinceritatea față de tine însuți

Persoanele care ne iubesc știu deja cine suntem ca indivizi, așadar nu mai avem nimic să le dovedim. Ele cunosc deja limitele pe care le-am trasat și înțeleg că drepturile lor se termină acolo unde încep ale noastre.
Autenticitatea înseamnă sinceritatea față de tine însuți

Ultima actualizare: 08 februarie, 2019

Autenticitatea este o valoare pe care ar trebui să ne-o însușim cu toții. Nevoia de a dovedi anumite lucruri celorlalți pentru a le obține aprobarea și aprecierea este o sursă de stres inutil. Sinceritatea față de tine însuți este importantă în sensul că trebuie să ne respectăm valorile proprii și să ne apărăm demnitatea.

Dacă stai să te gândești câteva momente, probabil vei realiza că și tu faci asta foarte des. De exemplu, vrei să demonstrezi familiei și prietenilor tăi că îi iubești, iar în acest scop ajungi să faci ceva contrar dorințelor tale. Desigur, pentru a ne putea înțelege cu o altă persoană, de multe ori nu avem de ales.

Câteodată trebuie să facem anumite lucruri pentru a ne face relația mai strânsă. Alteori pur și simplu trebuie să îndeplinim așteptările societății în care trăim.

Însă totul are o limită. În acest caz, limita este trasată de valorile noastre și, nu în ultimul rând, de demnitatea noastră personală. De fiecare dată când compromitem aceste valori pentru a dovedi ceva contrar firii noastre, ne expunem riscului de a experimenta o criză de identitate sau de a suferi de depresie.

În cele ce urmează îți vom explica de ce sinceritatea față de tine este esențială pentru bunăstarea ta personală.

Autenticitatea este o modalitate de a fi liberi și de a ne simți bine

A spune „nu” înseamnă uneori a răni pe cineva sau, mai rău, a dezamăgi o persoană pe care o iubim. Însă, în ciuda acestui risc, lumea este plină de oportunități și un simplu „nu” ne poate duce la un număr infinit de posibilități.

Rostit atunci când trebuie, un „nu” poate duce la un „da” la momentul potrivit. Iată un exemplu concret: ești într-o relație cu un partener care îți creează multe probleme. Deși vă iubiți sincer, timpul vostru împreună nu-ți aduce decât lacrimi și nefericire.

Un „nu” rostit la momentul oportun—chiar dacă îți vine greu să faci asta—vă va oferi amândurora șansa să o luați de la capăt și să nu vă mai faceți rău unul celuilalt. Însă, dacă urmați în continuare același drum, nu veți face decât să vă distanțați și mai mult și să suferiți amândoi în mod inutil.

Acel „nu” îți poate deschide ușa spre o relație în care ai putea fi, într-adevăr, fericită și împlinită. În acest caz, sinceritatea față de tine însuți te ajută să fii mai fericită.

Sinceritatea față de tine implică determinare

Sinceritatea față de tine însuți implică determinare și curaj

Autenticitatea, abilitatea de a arăta cine ești cu adevărat și care sunt dorințele tale reale sunt tehnici importante de supraviețuire. Este ca și cum ți-ai marca teritoriul.

Fiind autentică, le spui celorlalți cât de mult au voie să se aproprie. Le semnalezi ce li se va întâmpla dacă depășesc limitele pe care le-ai impus.

  • Exprimă clar care sunt valorile tale și ce ești dispus să accepți și ce nu la începutul oricărei relații.Autenticitatea înseamnă să oferi celorlalți toate informațiile necesare despre tine. Făcând asta, interacțiunile cu ceilalți și conviețuirea cu alte persoane vor deveni mult mai ușoare.
  • Persoanele care nu stabilesc anumite limite se expun riscului ca ceilalți să întreacă măsura și să le ceară mereu din ce în ce mai mult. În această situație, cei din jurul tău se vor aștepta să le fii mereu la dispoziție și nu-ți vor respecta drepturile și nevoile.
  • Nu trebuie să privești trasarea acestor limite ca pe o izolare de lumea ce te înconjoară. Din contră, este o modalitate de a-ți respecta propria persoană.

Atunci când ai o idee clară despre cine ești cu adevărat, ce vrei de la viață și ce nu ești dispus să accepți, ai o senzație de pace interioară. Începi să te înțelegi mult mai bine cu oamenii din jurul tău.

De asemenea, practicând autenticitatea, vei realiza că și ceilalți au dreptul să fie ei înșiși, fără a trebui să se prefacă. Nimeni nu ar trebui să se simtă obligat să se comporte contrar firii sale. Sinceritatea față de tine însuți poate fi, asfel, mai bine apreciată.

Sinceritatea față de tine înseamnă încredere în sine

Știu cine sunt și nu am nimic de dovedit

Nehotărârea, nesiguranța și o stimă de sine scăzută reprezintă factori ce te vor determina să tânjești mereu după aprobarea celorlalți pentru a te simți bine. Acest lucru nu este sănătos.

Persoanele care au nevoie de acceptarea celorlalți riscă să fie mereu nefericite. Acest gen de persoană încearcă mereu să-i facă pe plac partenerului său. Ea crede că doar așa se poate simți bine.

  • Acești indivizi nu zic niciodată „nu” familiei lor, chiar dacă li se cere ceva contrar valorilor pe care le-au interiorizat. Frica de a-i dezamăgi pe ceilalți le conduce viața. Nu doresc să se comporte într-un mod diferit față de imaginea pe care familia lor o are despre ei.
  • Toate aceste obiceiuri îți vor reduce stima de sine și te vor împiedica să ai o imagine de sine pozitivă, puternică și autentică. Sinceritatea față de tine însuți este importantă—cei care nu se ascultă pe sine ajung să uite cine sunt.
Practică sinceritatea față de tine însuți

Concluzii

Putem spune că viața, mai mult decât orice altceva, este un proces de descoperire personală. Din momentul în care îți dai seama cine ești cu adevărat și stabilești o legătură cu acest sine interior, vei avea relații mai satisfăcătoare cu cei din jur.

Autenticitatea te va ajuta să fii mai liberă, să fii mai conștientă de voințele tale și de ale celorlalți. Vei putea realiza mai ușor un proiect în comun cu cineva și te vei simți mai liberă.

Nu este ușor să fii autentică. Însă merită efortul să găsești acel punct de echilibru în care poți fi persoana care ești cu adevărat. Nu trebuie să-ți maschezi sentimentele. Autenticitatea, curajul de a spune „nu” pentru că știi că nu ai nimic de dovedit, te vor ajuta să fii liberă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.