Nu mai mânca următoarele 8 alimente cancerigene

· 3 mai 2017
Ca să îți menții sănătatea și să eviți pericolele inutile, este indicat să îți limitezi aportul de anumite alimente cancerigene.

În ciuda progreselor făcute de oamenii de știință și a informațiilor pe care le avem cu privire la numeroasele alimente cancerigene, cancerul continuă să fie una dintre cele mai înfricoșătoare boli contemporane.

Studiile științifice au demonstrat că există numeroși factori care provoacă dezvoltarea cancerului. Într-o anumită măsură, fiecare dintre noi riscă să dezvolte această boală.

Legătura dintre cancer și obiceiurile dietetice este relativ complexă și greu de definit. În fond, oameni diferiți au diete și stiluri de viață diferite. Cel mai îngrijorător aspect este faptul că multe alimente cancerigene continuă să fie populare, iar consumatorii nici măcar nu știu că acestea sunt periculoase.

Din acest motiv, organizații ca Institutul American pentru Cercetarea Cancerului a elaborat liste cu alimentele cancerigene pe care ar trebui să le evităm sau să le consumăm mai rar. În articolul de azi îți prezentăm 8 alimente cancerigene populare, astfel încât să le poți identifica și să iei măsurile pe care le consideri necesare.

8 alimente cancerigene pe care trebuie să le evităm

1. Alimentele procesate

Foarte multe alimente cancerigene sunt populare

Toate alimentele procesate conțin aditivi, inclusiv coloranți artificiali, îndulcitori și conservanți. S-a demonstrat că aceste substanțe sunt nocive pentru sănătate. Substanțele din componența afumăturilor și a mezelurilor îți măresc riscul de a dezvolta cancer hepatic, gastric și de colon.

2. Zaharurile rafinate

Zahărul alb rafinat este considerat a fi „alimentul favorit al cancerului” deoarece stimulează dezvoltarea celulelor maligne. Îndulcitorii ca fructoza sunt și mai nocivi, accelerând metabolizarea acestora.

Este important să reții că zaharurile rafinate se află în componența mai multor alimente pe care obișnuim să le consumăm frecvent. Printre aceste alimente cancerigene se numără:

  • Fursecurile
  • Produsele de patiserie
  • Băuturile răcoritoare
  • Biscuiții
  • Dulciurile
  • Băuturile energizante
  • Sosurile
  • Pastele
  • Alimentele conservate

3. Carnea roșie

Și carnea roșie intră în categoria de alimente cancerigene

Consumul excesiv de carne roșie procesată a fost asociat cu creșterea riscului de a dezvolta cancer mamar cu 22%. Institutul American pentru Cercetarea Cancerului ne avertizează și că fanii fripturilor prezintă un risc cu 36% mai mare de a suferi de cancer de colon.

4. Făina albă

Făina albă este un aliment cu un indice glicemic ridicat. Acest factor a fost asociat cu dezvoltarea și răspândirea celulelor canceroase în întreg organismul.

În timpul procesului de albire, făina își pierde o parte din proprietățile sale importante, iar o serie de substanțe chimice îi sunt adăugate. Aceste chimicale au o acțiune agresivă asupra organismului uman.

5. Prăjelile

Prăjelile sunt, de asemenea, alimente cancerigene

Prăjelile sunt bogate în substanțe cancerigene numite acrilamide, care se formează atunci când alimentele sunt supuse temperaturilor foarte ridicate. Acești compuși pot fi găsiți în orice aliment preparat la temperaturi mai ridicate de 120 °C.

Prăjirea, coacerea și gătirea la grătar măresc cantitatea de acrilamide din alimente mai mult decât metode precum încălzirea la aburi sau în cuptorul cu microunde.

Un alt motiv pentru care prăjelile intră în categoria de alimente cancerigene este faptul că sunt bogate în grăsimi trans, care se formează când alimentele sunt hidrogenate. Pe lângă faptul că au fost asociate cu dezvoltarea cancerului, grăsimile trans îți cresc riscul de a suferi de tulburări cardiace și diabet de tip II.

6. Alimentele modificate genetic

Din păcate, alimentele modificate genetic au invadat piețele de zarzavaturi și ocupă mult spațiu în coșurile noastre de cumpărături.

Pe lângă faptul că sunt modificate genetic, aceste alimente cancerigene sunt tratate cu diverse chimicale în timpul cultivării, substanțe asociate unui risc crescut de a dezvolta tumori. Cele mai populare alimente modificate genetic sunt porumbul, soia și derivații de rapiță.

7. Popcornul preparat la cuptorul cu microunde

Alimente cancerigene precum popcornul din comerț sunt periculoase

Popcornul făcut acasă este sănătos și oferă numeroase beneficii pentru organism. Nu trebuie însă să facem confuzie între acest preparat și popcornul vândut în pungi și destinat încălzirii în cuptorul cu microunde. Deși este în general mai gustos, acest tip de popcorn este bogat în chimicale asociate cu dezvoltarea cancerului.

Chimicalele eliberate când acest popcorn este încălzit pot cauza tumori și infertilitate. În plus, acest aliment conține și un aditiv numit diacetil, care este strâns legat de tulburările pulmonare grave. Nu în ultimul rând, popcornul care se prepară la cuptorul cu microunde conține substanțe modificate genetic.

8. Alimentele arse

Alimentele ușor arse în timpul gătirii conțin molecule care ar putea stimula dezvoltarea celulelor maligne. Cel mai bine este să prepari orice alimente la 55-60 °C, astfel încât să nu se ardă.

Deși mai trebuie efectuate studii cu privire la legătura dintre obiceiurile dietetice și cancerul, ia în considerare informațiile prezentate în acest articol. Încearcă să îți bazezi dieta pe alimente organice, bogate în nutrienți și evită cele 8 alimente cancerigene enumerate anterior.