De ce nu ar trebui să refolosești sticlele de plastic

17 ianuarie 2018
În funcție de materialul din care este confecționată sticla, aceasta poate fi dăunătoare sănătății dacă o folosești după data expirării înscrisă pe ambalaj. 

Dacă îți place să refolosești sticlele de plastic, ar fi bine să renunți la acest obicei. Citește în continuare pentru a afla motivele din spatele acestei recomandări.

Pe de o parte, este important să înveți să reciclezi pentru a proteja mediul înconjurător. Însă pe de altă parte, nu este deloc indicat să refolosești sticlele de plastic.

În primul rând, pentru a te convinge poți lua în considerare datele colectate în urma studiilor realizate de către Institutul Național de Știință Sanitară Ambientală din Statele Unite.

Un studiu a arătat că o treime dintre sticlele de plastic prezintă agenți contaminanți bacterieni sau chimici care conțin substanțe cancerigene. Nivelul de carcinogeni găsiți în sticlele de plastic depășește standardele industriale. 

Sticlele de plastic eliberează chimicale periculoase

De ce să nu refolosești sticlele de plastic pline de chimicale periculoase

Sticlele de plastic nu sunt atât de inofensive precum credeai. În plus, acestea pot elibera chimice periculoase. Prin urmare, este esențial să fii atent la simbolurile înscrise pe fundul sticlei. Unul dintre ele este un triunghi cu un număr în interior, care indică tipul de plastic folosit la confecționarea sticlei.

  • Sticlele marcate cu „1” (PET) pot fi folosite o singură dată. Dacă sunt expuse la căldură sau la soare, acestea pot elibera substanțe toxice în apă.
  • Dacă cifra marcată este „3” sau „7” (PVC sau PC), sticla respectivă eliberează substanțe toxice care pătrund în alimente solide sau lichide. Aceste sticle pot provoca boli periculoase.
  • Sticlele de plastic care pot fi reutilizate sunt cele fabricate din polietilenă, marcate cu „2” sau „4” și cele din polipropilenă, marcate cu cifra „5” și literele PP. Acestea sunt relativ sigure dacă le folosești pentru a ține în ele apă rece și dacă le dezinfectezi în mod corespunzător.

Bacteriile: un motiv important pentru care nu trebuie să refolosești sticlele de plastic

Nu trebuie să refolosești sticlele de plastic deoarece sunt pline de bacterii

Un alt motiv pentru care nu trebuie să refolosești sticlele de plastic îl reprezintă bacteriile pe care acestea le pot conține. De multe ori, nivelul lor depășește cantitățile sigure pentru organism.

În realitate, noi suntem cei care creăm condițiile ideale pentru dezvoltarea microbilor. De exemplu, apucăm sticla cu mâinile murdare sau o umplem cu apă la temperatura camerei.

Nici măcar nu este de ajuns să speli sticla. Chiar și acest lucru trebuie făcut în mod corespunzător, însă cei mai mulți oameni procedează greșit. Chiar și după ce speli o sticlă de plastic, te poți îmbolnăvi sau poți contracta chiar și hepatita A. 

Cantitățile de bacterii care se pot afla pe sticlele de plastic sunt uriașe. Drept urmare, nu este întotdeauna posibil să le speli așa cum ar trebui.

Capacele sunt pline de microbi care pătrund în gură. O modalitatea de a te apăra împotriva lor este folosirea unui pai.

Atenție la modalitatea de depozitare a sticlelor

De ce să nu refolosești sticlele de plastic care te pot îmbolnăvi

Nu ține sticlele de plastic la temperaturi ridicate. Căldura poate duce la eliberarea unor chimicale dăunătoare pentru organism.

Totodată, nu este indicat să ții sticlele de plastic în garaj. Aici, acestea sunt expuse la gaze de eșapament, pesticide și alte chimicale care pot afecta gustul și mirosul apei.

Pot produce stibiu

De ce să nu refolosești sticlele de plastic ce produc stibiu

Stibiul este un material toxic folosit frecvent la fabricarea sticlelor de apă. Astfel, cu cât păstrezi și folosești mai mult timp un astfel de recipient, cu atât va produce mai mult stibiu.

Stibiul poate provoca greață, vomă și diaree. Prin urmare, este important să bei apa de cum o cumperi și să nu o depozitezi prea mult timp.

Te-ar mai putea interesa