Nuggets-uri vegetariene: 3 rețete delicioase - Doza de Sănătate
 

Nuggets-uri vegetariene: 3 rețete delicioase

Deși pare imposibil să recreezi textura crocantă specifică bucăților de pui prăjite, cunoscute și sub numele de „nuggets-uri”, există totuși alternative preparate cu produse vegetale care au o savoare unică și oferă aceeași cantitate de proteine ca bucățile de pui.
Nuggets-uri vegetariene: 3 rețete delicioase
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Știm că într-o lume în care carnea predomină aproape întotdeauna în alimentație, nu este ușor să găsești feluri de mâncare care să se potrivească cu stilul de viață vegetarian. Din acest motiv, am adunat 3 rețete pentru a prepara niște nuggets-uri vegetariene savuroase și la fel de sățioase ca nuggets-ul de pui.

Nuggets-urile sunt produse alimentare pe bază de carne de pui acoperite cu un strat de făină de grâu sau pesmet înainte de coacere sau prăjire.

Din cei în ce mai mulți oameni urmează un stil de viață vegetarian, așadar aceștia nu consumă carne și pește.  Au apărut o mulțime de alternative pentru diferite feluri de mâncare preparate în mod tradițional din carne. Acum vegetarienii pot să se bucure de o masă gustoasă și hrănitoare.

În prezent, găsim o mulțime de alternative vegetariene pentru rețete obișnuite, cum ar fi chiftele, hamburgeri, pui prăjit, etc. Astfel, alternativele pot fi consumate de vegetarieni fără a avea remușcări.

Descoperă 3 rețete absolut delicioase de nuggets-uri vegetariene:

Rețete de nuggets-uri vegetariene

1. Nuggets din soia texturată

Poate că primele lucruri care îți vin în minte atunci când te gândești la cuvântul „vegetarian” sunt legumele, verdețurile și salatele. Cu toate acestea, următoarea rețetă nu are nicio legătură cu nuggets-urile preparate din pui. Din contră, le face concurență, pentru că sunt mai delicioase și mai hrănitoare.

Ingrediente

  • O jumătate de cană de soia texturată (100 g)
  • O jumătate de cană de apă (100 ml)
  • ¼ cană de sos de soia (50 ml)
  • 4 picături de tabasco
  • 1 ou
  • O lingură de sare (15 g)
  • ½ lingură de piper (7 g)
  • O jumătate de cană de pesmet (100 g)
  • 3 linguri de ulei de măsline (45 ml)

Mod de preparare

  • Mai întâi, amestecă bucățile de soia cu tabasco și sosul de soia într-un castron. Lasă ingredientele să stea timp de 15 minute.
  • Într-un vas separat amestecă oul cu sare și piper, apoi pune amestecul obținut în vasul cu soia. În cele din urmă, adaugă pesmetul și frământă până când obții un amestec destul de gros astfel încât să îl poți modela.
  • Modelează o mână de aluat sub forma nuggets-urilor: mai întâi modelează o formă rotundă, apoi fă-o plată. Pune nuggets-urile obținute pe o tavă.
  • La final, încălzește uleiul de măsline și prăjește nuggets-urile vegetariene până se fac aurii pe ambele părți. Servește și savurează!

2. Nuggets-uri din broccoli

Broccoli este o legumă cu un număr infinit de proprietăți benefice pentru organism. Este bogat în vitamina C și E și conține fibre solubile. De asemenea, broccoli ajută la prevenirea diferitelor boli.

Ingrediente

  • Un morcov
  • 2 cartofi
  • O sfeclă
  • 100 g de broccoli
  • O jumătate de ardei gras
  • O lingură de ulei de măsline (15 ml)
  • ½ lingură de sare (7 g)
  • ½ lingură de piper (7 g)
  • O cană de pesmet (200 g)
  • 2 ouă
  • 4 linguri de ulei de măsline (60 ml)
Nuggets-uri vegetariene preparate cu broccoli

Mod de preparare

  • Începe prin a tăia legumele, cu excepția ardeiului. Pune legumele la fiert timp de 10-15 minute, până se înmoaie.
  • Apoi, pune-le într-un vas și zdrobește-le până obții un aluat.
  • Adaugă sare, piper și ulei de măsline. Frământă aluatul, astfel încât ingredientele să fie amestecate bine.
  • Pune amestecul în frigider ca să se întărească puțin, timp de 15-20 de minute.
  • După aceea, scoate-l din frigider și începe să-l modelezi sub forma nuggets-urilor.
  • Într-un vas separat bate ouăle. Pune pesmetul într-o farfurie. Trece bucățelele prin ouă și pesmet.
  • În cele din urmă, încălzește uleiul de măsline într-o tigaie și adaugă nuggets-urile vegetariene. Le poți consuma după ce s-au răcit puțin.

3. Nuggets-uri din conopidă și cașcaval

Aceasta este o altă variantă de nuggets-uri vegetariene. De fapt, nuggets-urile pot fi preparate cu orice legumă vrei. Trebuie doar să amesteci ingredientele și să prepari un aluat pe care îl poți modela sub formă de bucăți mici.

Nuggets-uri vegetariene preparate din conopidă și cașcaval

Ingrediente

  • 150 g de conopidă
  • ¼ cană de parmezan (50 g)
  • 150 g de broccoli
  • 2 ouă
  • O cană de pesmet (150 g)
  • 2 linguri de ulei de măsline (30 ml)
  • O lingură de sare (15 g)
  • O linguriță de piper (5 g)

Mod de preparare

  • Fierbe conopida și broccoli la foc mediu până când se înmoaie.
  • Apoi, pune legumele într-un robot de bucătărie și începe să le procesezi. Adaugă restul ingredientelor unul câte unul pentru a le amesteca bine.
  • Modelează niște forme rotunde din aluatul obținut și aplatizează-le pentru a obține forma de nuggets-uri. Pune-le într-o tavă acoperită cu hârtie de copt.
  • La final, lasă nuggets-urile la copt timp de 20 de minute la o temperatură de aproximativ 180 °C sau până când devin aurii. Lasă-le să se răcească, servește și bucură-te de unele dintre cele mai savuroase nuggets-uri vegetariene!

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rizzo, G., & Baroni, L. (2018, January 5). Soy, soy foods and their role in vegetarian diets. Nutrients. MDPI AG. https://doi.org/10.3390/nu10010043
  • Messina, M., & Messina, V. (2010). The role of soy in vegetarian diets. Nutrients. MDPI AG. https://doi.org/10.3390/nu2080855
  • Liu M, Zhang L, Ser SL, Cumming JR, Ku KM. Comparative Phytonutrient Analysis of Broccoli By-Products: The Potentials for Broccoli By-Product Utilization. Molecules. 2018;23(4):900. Published 2018 Apr 13. doi:10.3390/molecules23040900
  • Ahmed, F. A., & Ali, R. F. M. (2013). Bioactive compounds and antioxidant activity of fresh and processed white cauliflower. BioMed Research International2013. https://doi.org/10.1155/2013/367819

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.