Oamenii asertivi: 5 trăsături fundamentale

27 octombrie 2017

Oamenii asertivi se bucură de multe beneficii, întrucât sunt capabili să își exprime în mod corect opiniile și să își apere punctul de vedere. Însă cel mai important este că, în tot acest timp, ei continuă să respecte drepturile celorlalte persoane.

Și ghici ce? Oamenii asertivi știu, de asemenea, cum să își exprime sentimentele și emoțiile, un lucru dificil pentru multe persoane.

În articolul de azi, îți prezentăm 5 dintre cele mai importante trăsături ale oamenilor asertivi. Ai și tu vreuna dintre ele?

1. Oamenii asertivi au încredere în ei înșiși

Oamenii asertivi au încredere în ei înșiși 

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, tindem să ne pierdem încrederea în noi înșine. Putem oricând să o recuperăm, însă este este nevoie de puțin efort.

Dacă ești o persoană asertivă, înseamnă că ai depășit deja această dificultate. Te cunoști pe tine însuți foarte bine și știi că nu trebuie să îți fie teamă să arăți cine ești cu adevărat.

Oamenii nesiguri folosesc întotdeauna o carapace sau o armură pentru a se proteja. Astfel, aceștia adoptă permanent o poziție defensivă și pierd numeroase oportunități apărute de-a lungul vieții.

În concluzie, oamenii asertivi știu că trebuie să aibă încredere în ei pentru a profita la maxim de toate momentele favorabile.

2. Respectă deciziile altor persoane

Oamenii asertivi știu să respecte deciziile altor persoane atunci când își expun propriile opinii. Aceștia sunt conștienți de faptul că punctele de vedere diferite ne ajută să evoluăm, drept pentru care trebuie să le respectăm.

Totodată, oamenii asertivi învață să accepte și emoțiile celorlalte persoane, observând diversele circumstanțe care determină un individ să acționeze într-un anumit mod.

În realitate, orice om are zilele sale proaste. Dacă acceptăm și înțelegem acest lucru, ne putem îmbunătăți considerabil relațiile cu persoanele din jur.

3. Oamenii asertivi știu să asculte

Oamenii asertivi știu să asculte

Când vorbim despre abilitatea de a „asculta,” probabil te gândești că orice om o are. În realitate, puțini oameni știu să asculte cu adevărat, adică să asculte în mod activ.

Cum asculți în mod activ? Nu este suficient să auzi cuvintele rostite de o persoană.  Trebui să fii atent la cum se simte ea și ce încearcă să exprime din punct de vedere emoțional. Dacă acționezi în acest fel, poți gestiona orice conflict care poate apărea în cadrul unei discuții cu o atitudine mult mai calmă.

Ascultarea activă te eliberează de stresul și anxietatea provocate de o posibilă ceartă. În plus, această abilitate te ajută să îți controlezi mai bine emoțiile.

 4. Își aleg prietenii

Acesta poate părea un lucru neînsemnat, însă mulți dintre noi nu ne alegem prietenii, ci lăsăm alte persoane să ne aleagă pe noi. Oamenii asertivi știu că aceasta nu este cea mai bună modalitate de a-ți face prieteni. Aceștia aleg persoanele pe care și le doresc alături de ei.

În plus, acesta este motivul pentru care oamenii asertivi știu foarte bine cum să procedeze în cazul persoanelor toxice, care încearcă să îi încarce cu emoții negative. Aceștia știu cum să se ferească de negativitate și de oamenii care o emană.

Pe scurt, oamenii asertivi își aleg prietenii și nu se mulțumesc doar să fie aleși de alții. 

5. Se acceptă pe ei înșiși în mod necondiționat

Oamenii asertivi se acceptă așa cum sunt

Una dintre trăsăturile fundamentale ale oamenilor asertivi este faptul că nu le pasă ce cred alții despre ei. Astfel, acești indivizi se acceptă pe ei înșiși așa cum sunt, cu calitățile și defectele lor, fapt care le mărește încrederea în ei înșiși.

În plus, dacă ne acceptăm pe noi înșiși în mod necondiționat, ne cunoaștem și limitele, dar asta nu înseamnă că ne autolimităm.

Oamenii asertivi știu și cum să lupte împotriva tuturor obstacolelor cu toată puterea pentru a obține cel mai bun deznodământ și a-și îndeplini visurile.

Ai și tu vreuna dintre aceste trăsături? După cum ai observat deja, multe dintre ele „atacă” principalele noastre temeri, care ne împiedică să fim îndrăzneți și să credem în noi înșine.

Zona noastră de confort, nesiguranța și alți factori asemănători ne limitează, însă asupra oamenilor asertivi aceștia nu au același efect.

Crezi că acești indivizi s-au născut așa de încrezători? Crezi că ei au avut mereu încredere în ei înșiși? Nu. De fapt, și oamenii asertivi au fost la început în locul tău.

Cu puțin efort și voință, poți deveni și tu o persoană asertivă și implicit un om mai bun. 

Te-ar mai putea interesa