Oamenii buni nu sunt neîncrezători

Nu trebuie niciodată să ne schimbăm modul de a fi sau să ne pierdem încrederea în oameni din cauza greșelilor celorlalți. Vina nu este a noastră, ci a indivizilor care au încercat să profite de noi.

Câteodată se întâmplă să greșim fără să vrem. Nu reușim să vedem intențiile secrete, egoismul ascuns și falsitatea din spatele faptelor bune ale anumitor persoane care încearcă să profite de noi. Faptele rele—inclusiv trădarea—nu sunt neobișnuite într-o relație interpersonală.

Unii merg pe deviza: „Așteaptă-te la ce-i mai rău și vei avea mereu dreptate”. Însă oamenii buni (sau cei care pur și simplu preferă să gândească pozitiv în viață) rareori subscriu la acest punct de vedere.

Un suflet nobil încearcă mereu să descopere bunătatea în ceilalți, să întoarcă celălalt obraz, să acorde o a doua șansă și să fie mai încrezător. În cele ce urmează te invităm să reflectezi puțin asupra acestui subiect.

Răutatea ascunsă și egoismul camuflat

Recent, psihologul, cercetătorul și expertul în domeniul inteligenței umane Howard Gardner ne-a surprins cu un comentariu ce a făcut înconjurul globului. Conform lui, oamenii răi nu ajung niciodată să fie „profesioniști” în adevăratul sens al cuvântului. Deși aceștia pot avea succes, nu vor atinge niciodată excelența.

În opinia lui Gardner, oamenii buni sunt cei care vor să le fie recunoscute meritele, dar care sunt motivați în primul rând de binele comun și de dorința de a aduce bunăstare tuturor. Numai interiorizând acest mod de a privi lumea cineva poate deveni un bun profesionist la locul de muncă.

Citește și: 10 hoți de energie pozitivă

Acest lucru este adevărat atât în spațiul privat, cât și în cel social. Excelența personală poate fi atinsă numai dacă urmărim respectul reciproc și asigurăm bunăstarea celorlalți.

Indivizii care nu practică această deschidere emoțională și caută numai să-și îndeplinească obiectivele egoiste nu reușesc să creeze relații autentice. Aceștia nu construiesc sau fortifică legături. Din păcate, oamenii buni, cu intenții nobile nu reușesc să perceapă răutatea ascunsă a indivizilor toxici.

Oamenii buni nu se lasă doborăți de decepții

Planurile secrete

Conform mai multor cercetări științifice efectuate de Robert Feldman la Universitatea din Massachusetts, 60% dintre oameni spun în medie câte trei minciuni în fiecare zi.

  • Acest procentaj include omisiunile, exagerările și minciunile grave rostite în scopuri egoiste. Din cercetările lui Feldman putem trage concluzia că există minciuni mici și mari, cele din urmă fiind cele mai distructive.
  • Unii indivizi nu ezită să-i trădeze pe ceilalți pentru a-și atinge obiectivele ascunse.
  • Specialiștii în domeniul comportamentului uman afirmă că fiecare dintre noi, la un anumit nivel, încercă să crească bunăstarea tuturor celor din jurul său. Putem face asta exprimându-ne respectul, recunoștința, dragostea, afecțiunea sau prietenia față de persoanele din viața noastră. Toate acestea trebuie oferite gratuit și în mod voluntar.

Persoanele care își încarcă sufletul cu răutate și egoism ascuns încearcă să-și atingă obiectivele prin manipulare. Există o disonanță clară între ceea ce simt cu adevărat și acțiunile lor, dar oamenii buni nu observă asta.

Oamenii buni, cu suflet nobil, nu anticipează interesele egoiste ascunse

Motivele pentru care oamenii buni, care sunt încrezători, respectuoși și altruiști nu anticipează interesele egoiste ale celorlalți sunt următoarele:

  • Răutatea și egoismul se manifestă de multe ori sub forma unor comportamente disimulate ce nu pot fi observate sau intuite cu ușurință.
  • Oamenii buni manifestă empatie. Empatia este, în primul rând, abilitatea de a conștientiza emoțiile celorlalți, fie că e vorba de tristețe, fericire sau disperare.
  • În general, creierul uman „nu empatizează cu răutatea sau egoismul”. Astfel, aceste sentimente pot fi trecute ușor cu vederea.
  • De asemenea, atunci când cineva încearcă să profite de noi, acesta sau aceasta apelează la decepționare pentru a ne manipula. Acești indivizi vor încerca să ne facă să simțim tandrețe, prietenie și alte emoții pozitive față de ei, astfel încât să ne ademenească în capcana lor.

Te sfătuim să citești și: 5 tipuri de vampiri emoționali

Fără îndoială este vorba despre un proces foarte complicat.

Oamenii buni nu permit răutății altora să îi schimbe

Dezamăgirea

  • Oamenii buni sunt deseori dezamăgiți. Majoritatea persoanelor nu se așteaptă ca ceilalți să aibă intenții ascunse.
  • A nu a te aștepta la ce este mai rău din partea celorlalți nu face decât să amplifice durerea produsă de dezamăgire. Durerea pe care o simțim din cauza indivizilor malițioși crește deziluzia, făcându-ne să ne supărăm pe noi înșine pentru că am fost prea naivi.
  • Însă, în loc să ne martirizăm din cauza acestor gânduri distructive, trebuie să încercăm să tragem o învățătură din ceea ce ni s-a întâmplat.

Vrei să afli mai multe? Citește și: Înconjoară-te de oameni interesanți, nu interesați

Dezamăgirea trebuie să ne deschidă ochii, dar nu trebuie să-i permitem să ne închidă inima. În caz contrar nu vom mai fi noi înșine, iar asta nu ar trebui să se întâmple niciodată. Nu permite răutății celorlalți să te schimbe!

Te-ar mai putea interesa