Oamenii diferiți dau culoare vieții

Nu-ți fie teamă să fii diferit. Adună în jurul tău oameni care te respectă, te apreciază așa cum ești și nu încearcă să te schimbe.  

Oamenii diferiți sunt inovatori, nu se tem de provocări și oferă culoare vieții, molipsindu-i pe toți cu felul lor minunat de a fi.

Coco Chanel a spus: „Pentru a fi de neînlocuit, trebuie să fii diferit.” Deși nu pare, aceasta este o misiune foarte grea. Oamenii diferiți sunt de cele mai multe ori ridiculizați.

Însă viața este mult mai interesantă dacă ai curajul să renunți la dorința de a fi la fel ca ceilalți: cu aceleași abilități fizice, același stil și aceleași idei.

Nu merită – este un comportament dăunător care nu te va face fericit. Unicitatea este o calitate pe care trebuie să ne străduim cu toții să o dobândim.

Te invităm să reflectezi asupra acestui subiect.

Teama de a fi diferit

Cu toții avem nevoi interioare: chemări, interese, visuri și dorințe pe care nu le spunem nimănui. Ne este teamă că oamenii dragi vor fi surprinși sau, mai rău, ne vor respinge.

Aceste reacții sunt încurajate și de educația sau mediul în care trăiești. De cele mai multe ori oamenii diferiți sau cei care nu respectă normele bine stabilite nu sunt respectați așa cum ar trebui.

Un anumit stil vestimentar, anumite valori, idealuri politice, orientare sexuală, prietenii, hobby-uri – toate acestea pot fi aspecte pe care nu îndrăznești să le împărtășești celor din jur de teamă.

Teama de a fi respins.

Nu este o atitudine corectă. Dacă nu ai curajul să arăți lumii nevoile și identitatea ta, ajungi să trăiești viața altei persoane, nu pe a ta.

Merită să te gândești câteva minute la următoarele aspecte:

Oamenii diferiți dau culoare vieții

A respecta „scenariul vieții”

Adevărul este că majoritatea oamenilor încearcă să respecte „scenariul vieții.”

Ca ființe umane aparținând unor grupuri sociale, ne străduim să ne integrăm în societate, să fim ca ceilalți. Doar așa reușim să fim acceptați.

Sentimentul că ești acceptat îți oferă un echilibru interior și o serie de recompense emoționale din partea persoanelor din jur.

Părinții tăi, de exemplu, vor fi fericiți dacă alegi profesia pe care ți-au recomandat-o ei sau dacă urmezi planurile pe care și le-au făcut în ceea ce te privește. 

Prietenii tăi se vor bucura dacă te duci cu ei la o petrecere care nu este deloc în stilul tău, atât timp cât ești dispus să experimentezi. 

  • În final, vei constata că îți petreci întreaga viață încercând să respecți „scenariul vieții” și renunțând la dorințele, gusturile și preocupările tale, deoarece sunt prea diferite față de ceea ce se așteaptă alții de la tine.

Care este rezultatul acestui comportament?

  • Îi întorci spatele propriei tale identități.
  • Încetezi să-ți mai consolidezi o imagine autentică de sine, construindu-ți o barcă de salvare imaginară care te duce departe de tine însuți, pentru a-ți asigura supraviețuirea.
  • Trebuie să fii sincer cu tine însuți: respectând scenariul pe care alții l-au scris pentru tine, supraviețuiești, dar nu trăiești cu adevărat. 

Este o minciună care mai devreme sau mai târziu declanșează o criză existențială sau chiar o depresie.

Oamenii diferiți sunt liberi și fericiți

Oamenii diferiți nu poartă măști, ci sunt liberi

În general, oamenii poartă diverse măști. Uneori îți pui o mască pentru a-ți ascunde tristețea, a fi puternic pentru copiii tăi, a fi un prieten bun.

  • Unele măști sunt necesare, dar altele ascund o realitate supărătoare. Este vorba despre frustrarea de a nu fi așa cum ai vrea cu adevărat să fii – nefericirea cauzată de neputința de a face ceea ce îți dorești.
  • Așadar… De ce să nu îndrăznești să fii diferit? Nu privi acest demers ca pe un risc, ci ca pe o oportunitate. Nu contează ce vârstă ai sau cu ce te ocupi.
  • A fi diferit este o „investiție” personală, care îți oferă mult mai multă energie, vitalitate, creativitate și, desigur, fericire.

Pentru a-ți face curaj să încerci, adună în jurul tău oameni care îți permit să fii tu. Evită persoanele care te judecă mereu, care nu te acceptă, care ridică din sprânceană la fiecare replică originală și amuzantă pe care o rostești.

Stai departe de indivizii care nu îți înțeleg simțul umorului și care te critică. Aceștia te determină să te ascunzi în spatele unor ziduri, când de fapt ar trebui să te îndrepți spre drumuri deschise și orizonturi luminoase.

Te-ar mai putea interesa